In de kijker

Karel en Katrientje wonen in zorgafdeling wzc Ter Lembeek

In wzc Ter Lembeek zijn er twee nieuwe bewoners: Karel en Katrientje. De inleefpoppen werden met open armen ontvangen door bewoners met dementie op de zorgafdeling waar ze sinds kort wonen. "Ze geven rust en de bewoners kunnen er zorg voor dragen."

Lees verder >

Mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven - Verteldoos 'De Beurs' en Dementie-app Prisma

In 2010 waren er in Vlaanderen 100.000 personen met dementie. In 2020 zullen er dat 130.000 zijn. Hoe kunnen we die mensen een zo kwaliteitsvol mogelijk leven verzekeren? Zowel kenniscentrum ARhus als Erfgoedcel TERF trekken voluit de kaart van gezondheid en welzijn. Het is namelijk meermaals bewezen dat lokaal erfgoed en beeldmateriaal een gunstig effect hebben op het reminisceren met personen met dementie. ARhus en TERF slaan de handen in elkaar en werk(t)en twee nieuwe tools uit waarmee mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven.

Lees verder >

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu' najaar 2017 - voorjaar 2018

In het najaar worden 2 reeksen 'Dementie en nU' georganiseerd. De reeks te Kortrijk (Liberale mutualiteit) gaat van start op 6 oktober. De reeks te Roeselare (Thuiszorgcentrum) start op 17 oktober.

Lees verder >

ZieDieMens

Drie mensen met jongdementie staan op het podium met familie en hun zorgverleners. Een creatie gemaakt i.k.v. dementievriendelijk Kortrijk. Nu hernomen wegens straf werk en veel vraag.

Lees verder >

Vormingsavond OPD Midden-West-Vlaanderen - Als Amor de draad kwijtraakt, door de ogen van de hulpverlener

Het OPD Midden-West-Vlaanderen organiseert op 7 december 2017 in LDC Patria Moorslede hun jaarlijkse vormingsavond, dit keer met als thema 'intimiteit en seksualiteit bij personen met dementie'.

Lees verder >

Terugblik studiedag: Zekerheid voor mensen met dementie.

We blikken terug op de studiedag 'Zekerheid voor mensen met dementie. Hoe politie en zorg elkaar kunnen helpen.'

Lees verder >

Brief van Lieve

Een brief van een persoon met dementie. Een tekst over haar lange terugreis...
De brief van Lieve werd geschreven door haar man, gebaseerd op wat Lieve doorheen haar ziekteproces vertelde. De brief werd geschreven in de lente van 2012, zeven jaar na haar diagnose. Lieve overleed in augustus 2015.

Lees verder >

VZPwvl.be dé website rond VZP

Zoek je voor jezelf, je ouder, je partner, je kind naar informatie over vroegtijdige zorgplanning? Wil je graag een informatiesessie bijwonen of zoek je iemand die kan helpen om je eigen VZP-proces vorm te geven?
Zoek je concrete informatie over je rol als professional in het VZP-proces en over hoe je kan samenwerken met andere hulpverleners?

Lees verder >