In de kijker

Symposium n.a.v. 20 jaar expertisecentrum dementie Sophia!

ECD Sophia bestaat dit jaar haar 20-jarig bestaan en dit vieren we met een feestsymposium dat plaatsvindt op dinsdag 17 november 2020.

Lees verder >

In het Wiel van Het Ventiel

'In het Wiel van Het Ventiel' organiseert de Sepappe-wandeling en de Route 98 fietstocht van juli t.e.m. eind september.

Lees verder >

Gratis e-learnings bij covid-19

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings.

Lees verder >

Vakanties voor mantelzorgers en personen met dementie

Personen die leven met dementie moeten alle kansen krijgen om het leven ten volle te leven zoals ze dat willen. Eén van de aspecten daarvan is op vakantie gaan of deelnemen aan een toeristische activiteit. Samen genieten, samen contact maken, ontspannen en de stress van het dagelijkse leven verlichten.

Lees verder >

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu' najaar 2020

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu?' wordt in het voorjaar 2020 aangeboden door CM Zuid-West-Vlaanderen, Samana, WZC Sint Jozef Moorsele en WZC Sint Vincentius Kortrijk.

Lees verder >

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ schiet opnieuw uit de startblokken!

Lees verder >

Extra zorg voor mensen met jongdementie in woonzorgcentra gespreid over Vlaanderen

Minister Vandeurzen trekt meer dan 3 miljoen uit ter ondersteuning van mensen met jongdementie die noodgedwongen naar een woonzorgcentrum moeten verhuizen. Vorige maand trokken verschillende familieleden in de media aan de alarmbel. Met resultaat!

Lees verder >

'Ik zal je altijd horen' - Avelgem

WZC Sint Vincentius te Avelgem werd uitgekozen als pilootproject rond het zingen met thuiswonende mensen met dementie.

Lees verder >

Kinderen maken kennis met de Verteltas Dementie

Voor Burendag Kinderopvang op 15 maart 2018 schoof KIDZ Kinderopvang Roeselare het thema dementie naar voren. Een vreemde combinatie? Helemaal niet!

Lees verder >

Galerie vergeet me niet

Tijdens de maand juni toonden 15 mensen met dementie hun werk rond 'Kunst en dementie' in Galerie Vergeet Me Nie in Residentie Budalys van de Zorggroep H. Hart in Kortrijk. 

Lees verder >

Mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven - Verteldoos 'De Beurs' en Dementie-app Prisma

In 2010 waren er in Vlaanderen 100.000 personen met dementie. In 2020 zullen er dat 130.000 zijn. Hoe kunnen we die mensen een zo kwaliteitsvol mogelijk leven verzekeren? Zowel kenniscentrum ARhus als Erfgoedcel TERF trekken voluit de kaart van gezondheid en welzijn. Het is namelijk meermaals bewezen dat lokaal erfgoed en beeldmateriaal een gunstig effect hebben op het reminisceren met personen met dementie. ARhus en TERF slaan de handen in elkaar en werk(t)en twee nieuwe tools uit waarmee mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven.

Lees verder >

Brief van Lieve

Een brief van een persoon met dementie. Een tekst over haar lange terugreis...
De brief van Lieve werd geschreven door haar man, gebaseerd op wat Lieve doorheen haar ziekteproces vertelde. De brief werd geschreven in de lente van 2012, zeven jaar na haar diagnose. Lieve overleed in augustus 2015.

Lees verder >

VZPwvl.be dé website rond VZP

Zoek je voor jezelf, je ouder, je partner, je kind naar informatie over vroegtijdige zorgplanning? Wil je graag een informatiesessie bijwonen of zoek je iemand die kan helpen om je eigen VZP-proces vorm te geven?
Zoek je concrete informatie over je rol als professional in het VZP-proces en over hoe je kan samenwerken met andere hulpverleners?

Lees verder >