Galerie vergeet me niet

Mensen met dementie tonen hun werk in ‘Galerie vergeet me nie’

Tijdens de maand juni toonden 15 mensen met dementie hun werk rond ‘Kunst en dementie’ in Galerie Vergeet Me Nie in Residentie Budalys van de Zorggroep H. Hart in Kortrijk. 

De tentoonstelling kwam tot stand in een nauwe samenwerking tussen drie ergotherapiestudenten van Howest Kortrijk en de Zorggroep H. Hart.

 

Ergotherapeut en projectleider Vanessa De Latter aan het woord: “De benaming ‘Vergeet me niet’ alludeert op de gelijknamige bloem. Een bloem verwelkt met de tijd. Met deze kunsttentoonstelling willen we tonen dat dementie meer is dan de welbekende ziekte en dat een persoon met dementie nog steeds dezelfde geliefde is, met dezelfde waarden en talenten. Zelfs al gaat zijn of haar gezondheid achteruit. 

Een persoon met dementie is meer dan alleen dementie. Die mensen hebben nog steeds dezelfde normen en waarden, talenten en verlangens maar ze beleven de wereld op een andere manier dan wij. Met hun kunstwerken geven zij expressie aan hun beleving en gunnen ze ons een unieke blik in hun wereld.”

 

Studenten Emma Verslyppe, Steffi Willemyns en Jari De Jaeger: “We hebben samen met de bewoners hun bedenkingen rond ouder worden en dementie genoteerd, en samen hun ontwerpen bedacht. De mensen met dementie in de spotlight zetten is de rode draad doorheen het verhaal van de tentoonstelling. Ze hebben verscheidene schilderijen met vergeet-me-nietjes gemaakt. Tijdens de gesprekken met de mensen met dementie kwam het veel aan bod dat een van de moeilijkste dingen van ouder worden is dat je veel mensen moet loslaten. Met hen werken gaf ons een goed gevoel. We leerden al veel op onze school, maar dit is de realiteit. De bewoners zijn zo trots op hun werk. Het is een plezier hen te zien als ze hun kunstwerk aan de familie tonen. Het is zo belangrijk dat mensen met dementie kunnen tonen waartoe ze nog in staat zijn.”