Vakanties voor mantelzorgers en personen met dementie

Mantelzorgvakanties

S-Plus Mantelzorg heeft een nieuw aanbod van mantelzorgvakanties voor zorgvrager met dementie en mantelzorger. Deelnemers uit alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel zijn welkom.

Voor meer info, klik hier.

 

Toerisme voor personen die leven met dementie

Personen die leven met dementie moeten alle kansen krijgen om het leven ten volle te leven zoals ze dat willen. Eén van de aspecten daarvan is op vakantie gaan of deelnemen aan een toeristische activiteit. Samen genieten, samen contact maken, ontspannen en de stress van het dagelijkse leven verlichten.

Vakantieverblijven en daguitstappen in de 2 Zeeënregio

Cultuur langs de Leie

Een glinsterende Gouden Rivier, de Leie, la Lys, omarmt het Buda-eiland en het gezellige stadscentrum van Kortrijk dat bruist van het leven. Langs de leieboorden ligt Budalys, een initiatief van Zorggroep H. Hart. Binnen dit concept wil de Zorggroep inzetten op toerisme; onbezorgd ontspannen in alle veiligheid en comfort, ook voor personen met dementie. Kortrijk heeft een rijke culturele geschiedenis met een aantal prachtige musea. Een ervan is museum Texture, het vlas- en textielmuseum in Kortrijk, dat onder andere samen met ECD Sophia, een partnerorganisatie van H. Hart een dementievriendelijke rondleiding uitwerkte. Deze samenwerking inspireerde hen om een droom te realiseren: een gepersonaliseerd zorgaanbod ontwikkelen samen met de lokale toeristische sector. Voor meer informatie kan je terecht bij de lokale sociale dienst: 056 32 10 00 of sociale.dienst@h-hart.be.

 

Rust in de Zuiderkempen

In het landelijke Heist-op-den-Berg, vlakbij het provinciaal domein De Averegten, ligt WZH Ten Kerselaere. Ten Kerselaere is een ideale uitvalsbasis voor diverse toeristische activiteiten, zoals wandelen, fietsen, culturele uitstappen, winkelen in de winkelstraat, genieten van een heerlijk hapje of drankje in de vele leuke cafés en restaurants, kuieren op de markt op maandag of de rommelmarkt op zondag. Een overzicht van mogelijke activiteiten kan je vinden in deze folder.

WZH Ten Kerselaere biedt toerisme aan voor personen met dementie en partner met indien nodig zorg en ondersteuning. De focus ligt bij aanvang vooral op personen met een gevorderde dementie, aangezien de kamer gelegen is in een woning voor personen met dementie. Vanaf 2020 ontvangen we ook graag personen met dementie en familie voor een toeristisch verblijf in één van onze assistentiewoningen. Voor meer informatie kan je terecht bij de lokale sociale dienst: 015 22 88 88.

 

Wandelingen
Kortrijk ontdekken op het ritme van dementie
3 wandelingen in Heist-op-den-Berg: zintuigelijke wandeling, ambachtenwandeling en plattelandswandeling
•‘Bourgondische wandeling’ of ‘Natuur in de stad’ in Mechelen
Vergeet-mij-nietjes wandeling in Bonheiden
Wandelroute ‘Levend geheugen’ in Aalbeke

 

Musea
Texture. Rondleiding in het Museum over Leie en Vlas
Meet me @ Middelheim Museum. Rondleiding
MAS. Rondleiding in de expo Antwerpen à la carte
Museum M. Aanbod op maat
Museum voor Schone Kunsten Gent. Rondleiding
Huis van Alijn in Gent. Bezoek met gids
Kerekewere op de Industriële Erfgoedsite Eperon D’or in Izegem
Dementievriendelijke rondleiding in het nieuwe stadsmuseum Lier