Mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven – Verteldoos ‘De Beurs’ en Dementie-app Prisma

Verteldoos ‘De Beurs’

Met deze verteldoos kan je als mantelzorger van personen met dementie reminisceren, ofwel herinneringen ophalen aan het verleden. Aan de hand van de verhalenbundel met verschillende thema’s en foto’s kan je een gesprek starten met een persoon met dementie. Mooie herinneringen (her)beleven, een lach, opnieuw contact ervaren,… kortom: samen een positief moment van ontspanning beleven.

Alle verhalen vertrekken vanuit de gekende feestzaal ‘De Beurs’ in Roeselare. Er wordt gefocust op de gebeurtenissen in De Beurs in de jaren 1950-’60-’70. De Beurs was in die jaren de ‘place to be’ in het uitgaansleven van Roeselare en de locatie voor tal van festiviteiten.

Meer info over de verteldoos: www.arhus.be

Dementie-app Prisma

De Prisma-app zal gebruikers toelaten om persoonlijke herinneringen, familieverhalen en (beeld)materiaal toe te voegen aan digitale content. Zo ontstaat er een gepersonaliseerd levensboek waardoor er gemakkelijk (opnieuw) contact gemaakt kan worden met personen met dementie.

In opdracht van ARhus en TERF startte een team van studenten en ondernemers Prisma tijdens de Open Summer of Code. Dat is een project waarbij studenten en coaches aan open source projecten werken. “Heel fijn om te zien hoe betrokken de studenten waren en hoe snel ze een mooi product in mekaar konden steken,” stelt sociaal ondernemer Frederik Vincx die de begeleiding op zich nam en het project verder vorm geeft.

Prisma inspireert met onderwerpen en vragen om herinneringen los te maken en samen te koesteren. Met je smartphone sla je herinneringen veilig op in een privé archief en kan je grasduinen in een grote verzameling inspirerende verhalen van Vlaamse erfgoedorganisaties.

Bekijk het achtergrondverhaal op http://www.prisma.care