Terugblik Salzburg Global Seminar

Terugblik Salzburg Global Seminar

Resterend energieniveau:0%, inspiratie en geweldige herinneringen om mee naar huis te nemen: 200%! Zo vatte Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) het vijf dagen durende 587ste Salzburg Global Seminar ‘Changing Minds: Innovations in Dementia Care and Dementia-Friendly Communities’ samen. Van 28 november tot en met 2 december bouwden 40 deelnemers uit 14 landen vier en een halve dag aan een wereldwijde dementievriendelijke samenleving. Het Salzburg Global Seminar is een interactief, multidisciplinair en intercultureel platform dat netwerken, projectontwikkeling en het delen van goede praktijken als belangrijkste doelstellingen heeft. Vanuit Europa was Olivier één van de genodigden om de Vlaamse inspanningen op gebied van destigmatisering en dementievriendelijke communicatie te presenteren tijdens de inleidende paneldiscussie over stigma en de noodzaak om het bewustzijn over dementie te vergroten als een startpunt voor toekomstige initiatieven.

In een boeiend panelgesprek werden de verschillende culturele contexten van stigma verkend met collega’s uit India, Costa Rica, VS en Wales. Vanuit Wales namen Chris Roberts (die jongdementie heeft) en zijn vrouw Jayne (die voor hem zorgt) deel en gaven ze veel inzicht en motivatie voor toekomstige initiatieven in het veld. Vanuit het Expertisecentrum was het een hele eer om onze communicatiestrategie over empowerment van mensen met dementie te delen, omdat het een uitdaging is die we delen over culturen, religies en afstand.

Meer weten over het 587ste Salzburg Global Seminar, de andere paneldiscussies en de projecten die er tijdens de laatste twee dagen werden ontwikkeld? Als vertegenwoordiger van de internationale netwerkorganisatie ‘World Young Leaders in Dementia’ schreef Olivier ook een uitgebreide blog over zijn ervaringen in Salzburg die je kan lezen via deze link.