Vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie

Vroegtijdige zorgplanning maakt deel uit van een zorgcultuur op maat. Uitgangspunt is dat mensen, ook mensen met cognitieve problemen, actief betrokken worden bij de keuzes en beslissingen over de manier waarop zij de rest van hun dagen willen doorbrengen.

In mei 2016 werd de richtlijn ‘Vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie’ gepubliceerd. Deze richtlijn heeft tot doel adviezen te formuleren over de praktische toepassing en het verloop van vroegtijdige zorgplanning bij personen met (een vermoeden van) dementie. Met deze richtlijn wordt ten dele tegemoet gekomen aan de vraag vanuit de woonzorgcentra aan ondersteuning op het vlak van de implementatie van vroegtijdige zorgplanning.

Tijdens deze vormingsdag reiken we, naast een uitvoerige toelichting over deze richtlijn, nog meer concrete handvaten aan. Volgende vragen komen aan bod:

Wat is vroegtijdige zorgplanning precies?
Waarom is vroegtijdige zorgplanning ook belangrijk bij personen met dementie? Hoe kunnen alle zorgverleners gevoeligheid ontwikkelen om signalen van bewoners, patiënten over hun zorg, het wezenlijke in hun leven en levenseinde op te vangen?
Hoe kunnen alle zorgverleners gevoeligheid ontwikkelen om signalen van mensen met dementie over hun zorg, het wezenlijke in hun leven en levenseinde op te vangen?
Op welke manier introduceren we dit onderwerp?
Welke informatie en welke vragen moeten aan bod komen in het oriëntatiegesprek? En hoe voeren we dit gesprek?
Waarom is het voeren van dit gesprek zo lastig voor mij als hulpverlener, voor de bewoners en voor de mantelzorgers?

Deze opleiding vertrekt vanuit ervaringen binnen de woonzorgcentra, maar is interessant voor iedere hulpverlener die vroegtijdige zorgplanning in zijn zorgcultuur een plaats wil geven. Ook medewerkers uit de thuiszorg en thuisvervangende milieus (zoals voorzieningen voor personen met een beperking) krijgen hier een antwoord op hun vragen.
Maximum aantal deelnemers: 20

 • Locatie
  • ECD brOes
  • Haachtsesteenweg 76
  • 1210 Sint-Joost-ten-Node
 • Initiatief
  • ECD brOes
 • Contact
Jouw activiteit op deze kalender? Dat kan! Vul via deze link alle gegevens in en, na goedkeuring, plaatsen we deze graag online.

Je toegevoegde activiteit verschijnt tegelijk op dementie.be, alzheimerliga.be, jongdementie.info, onthoumens.be, dementieennu.info.