Corona en dementie, Corona en de bereikbaarheid van ECD Contact

Blijf op de hoogte van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie! Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij.

 

Werking en bereikbaarheid ECD Contact (19 oktober 2020)

Wegens de opnieuw verstrengde maatregelen, doen de medewerkers van ECD Contact zoveel mogelijk aan telewerk. De dienstverlening wordt echter gewaarborgd. Vormingen, opleidingen en overleg vinden plaats volgens de corona-maatregelen.

De medewerkers van ECD Contact blijven bereikbaar via

  • bij voorkeur mail (ecd.contact@hogevijf.be): wij contacteren u zo snel mogelijk terug.
  • 011/88 83 84. Bij afwezigheid van de medewerkers: spreek uw boodschap met telefoonnummer in op het antwoordapparaat zodat u kan terug gecontacteerd worden.

Infopunt dementie HOGEVIJF (19 oktober 2020)

Heb je liever advies en/of informatie via een persoonlijk gesprek, dan kan je terecht bij de experten dementie van HOGEVIJF in het Infopunt dementie.  Dit vindt iedere 2de dinsdag van de maand tussen 13.30 en 16.30 uur plaats in WZC HOGEVIJF (Campus Banneux, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt).

Opgelet: wegens de verstrengde maatregelen kan u enkel nog terecht in het Infopunt dementie HOGEVIJF na afspraak. Telefonisch via 011/88 84 84 of via mail: ecd.contact@hogevijf.be.

Dementiezorg in tijden van corona: uitdagingen voor vandaag en morgen (juli 2020)

De media belichten dagelijks de situatie van ouderen in de woonzorgcentra, de oversterfte en de maatregelen die werden genomen om het coronavirus te weren. We analyseerden tijdens en na de lockdown de impact van de crisis op mensen met dementie, mantelzorgers en professionele zorgverleners in de thuiszorg, de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. Het is een rapport dat ook 9 + 2 aanbevelingen doet voor de toekomst. We interviewden hiervoor meer dan 50 getuigen, gaande van personen met dementie, mantelzorgers, zorgpersoneel en leidinggevenden. De tekst is een oproep tot reflectie voor betere dementiezorg. Lees hier het rapport.

 

Gratis e-learnings 

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings. Via deze link kan je ze gratis bekijken!

Communicatiewijzers

De collega’s van ECD Tandem en ECD Orion ism PGN vatten concrete tips in het omgaan met mensen met dementie in tijden van Covid-19 samen in 3 communicatiewijzers:

  1. Communicatiewijzer voor de thuissituatie
  2. Communicatiewijzer voor woonzorgcentra
  3. Communicatiewijzer voor professionelen

 

Impact van de coronacrisis op de zorg voor mensen met dementie (23 maart 2020)

Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

“We staan voor het grote onbekende”, zei Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) afgelopen weekend in De Standaard. “Zoals de Franse president Emmanuel Macron zei: het is een oorlog tegen een onbekende vijand. Het doet me een beetje denken aan Tsjernobyl. Je wordt aangestoken door iets wat je niet ruikt of ziet. Het was toen ook moeilijk om uit te leggen waarom het geen goed idee was om sla uit de tuin te eten. Leg het maar eens uit aan ouderen met een cognitieve aandoening: waarom ze hun handen moeten wassen, afstand moeten houden, geen bezoek meer krijgen. We kunnen alleen maar gissen naar de impact op mensen met dementie, maar intussen moeten we er alles aan doen om zowel mensen met dementie als medewerkers uit de zorg maximaal te ondersteunen.”

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie brengen we er de komende dagen en weken advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn. We moeten nu vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in deze momenten van crisis meer dan ooit het verschil!

Warme groet,

de medewerkers van de Vlaamse expertisecentra dementie