Corona en dementie

Blijf op de hoogte van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie! Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij.

 

Communicatiewijzers

De collega’s van ECD Tandem en ECD Orion ism PGN vatten concrete tips in het omgaan met mensen met dementie in tijden van Covid-19 samen in 3 communicatiewijzers:

  1. Communicatiewijzer voor de thuissituatie
  2. Communicatiewijzer voor woonzorgcentra
  3. Communicatiewijzer voor professionelen

 

Impact van de coronacrisis op de zorg voor mensen met dementie (23 maart 2020)

Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

“We staan voor het grote onbekende”, zei Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) afgelopen weekend in De Standaard. “Zoals de Franse president Emmanuel Macron zei: het is een oorlog tegen een onbekende vijand. Het doet me een beetje denken aan Tsjernobyl. Je wordt aangestoken door iets wat je niet ruikt of ziet. Het was toen ook moeilijk om uit te leggen waarom het geen goed idee was om sla uit de tuin te eten. Leg het maar eens uit aan ouderen met een cognitieve aandoening: waarom ze hun handen moeten wassen, afstand moeten houden, geen bezoek meer krijgen. We kunnen alleen maar gissen naar de impact op mensen met dementie, maar intussen moeten we er alles aan doen om zowel mensen met dementie als medewerkers uit de zorg maximaal te ondersteunen.”

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie brengen we er de komende dagen en weken advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn. We moeten nu vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in deze momenten van crisis meer dan ooit het verschil!

Warme groet,

de medewerkers van de Vlaamse expertisecentra dementie

 

Bereikbaarheid ECD Contact (13 maart 2020)

Naar aanleiding van de Coronamaatregelen is ook Expertisecentrum Dementie Contact genoodzaakt haar werking voorlopig wat aan te passen.

In samenspraak met HOGEVIJF zetten wij tot nader order onze vormingen, infomomenten en vergaderingen met externen on hold. Ook het infopunt dementie HOGEVIJF gaat voorlopig niet door.

Na goedkeuring van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werd ook de Opleiding Referentiepersoon Dementie, in samenwerking met ECD Vlaanderen, on hold gezet.

De medewerkers van ECD Contact blijven bereikbaar via het mailadres ecd.contact@hogevijf.be en nemen telefonisch contact met u op indien gewenst.