Corona en dementie, Corona en de bereikbaarheid van ECD Contact

Blijf op de hoogte van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie! Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij.

 

Werking en bereikbaarheid ECD Contact (1 september 2020)

De medewerkers van ECD Contact nemen een zo normaal mogelijke werking weer op. Vormingen en opleidingen vinden zoveel mogelijk plaats, volgens de corona-maatregelen.

De medewerkers van ECD Contact blijven bereikbaar via

  • ecd.contact@hogevijf.be
  • 011/88 83 84. Bij afwezigheid van de medewerkers: spreek uw boodschap met telefoonnummer in op het antwoordapparaat zodat u kan terug gecontacteerd worden.

Dementiezorg in tijden van corona: uitdagingen voor vandaag en morgen (juli 2020)

De media belichten dagelijks de situatie van ouderen in de woonzorgcentra, de oversterfte en de maatregelen die werden genomen om het coronavirus te weren. We analyseerden tijdens en na de lockdown de impact van de crisis op mensen met dementie, mantelzorgers en professionele zorgverleners in de thuiszorg, de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. Het is een rapport dat ook 9 + 2 aanbevelingen doet voor de toekomst. We interviewden hiervoor meer dan 50 getuigen, gaande van personen met dementie, mantelzorgers, zorgpersoneel en leidinggevenden. De tekst is een oproep tot reflectie voor betere dementiezorg. Lees hier het rapport.

Welkom in Infopunt dementie HOGEVIJF vanaf 14 juli!

Nu de corona-maatregelen het toelaten, is iedereen die vragen heeft rond dementie opnieuw welkom in het infopunt dementie HOGEVIJF.

Dit elke tweede dinsdag van de maand (13u30-16u30), zonder afspraak, op zorgcampus Banneux (Hadewychlaan 74 Hasselt).

Gratis e-learnings 

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings. Via deze link kan je ze gratis bekijken!

Communicatiewijzers

De collega’s van ECD Tandem en ECD Orion ism PGN vatten concrete tips in het omgaan met mensen met dementie in tijden van Covid-19 samen in 3 communicatiewijzers:

  1. Communicatiewijzer voor de thuissituatie
  2. Communicatiewijzer voor woonzorgcentra
  3. Communicatiewijzer voor professionelen

 

Impact van de coronacrisis op de zorg voor mensen met dementie (23 maart 2020)

Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

“We staan voor het grote onbekende”, zei Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) afgelopen weekend in De Standaard. “Zoals de Franse president Emmanuel Macron zei: het is een oorlog tegen een onbekende vijand. Het doet me een beetje denken aan Tsjernobyl. Je wordt aangestoken door iets wat je niet ruikt of ziet. Het was toen ook moeilijk om uit te leggen waarom het geen goed idee was om sla uit de tuin te eten. Leg het maar eens uit aan ouderen met een cognitieve aandoening: waarom ze hun handen moeten wassen, afstand moeten houden, geen bezoek meer krijgen. We kunnen alleen maar gissen naar de impact op mensen met dementie, maar intussen moeten we er alles aan doen om zowel mensen met dementie als medewerkers uit de zorg maximaal te ondersteunen.”

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie brengen we er de komende dagen en weken advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn. We moeten nu vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in deze momenten van crisis meer dan ooit het verschil!

Warme groet,

de medewerkers van de Vlaamse expertisecentra dementie

 

Werking en bereikbaarheid ECD Contact tijdens de corona-crisis (15 maart 2020)

Naar aanleiding van de Coronamaatregelen is ook Expertisecentrum Dementie Contact genoodzaakt haar werking voorlopig wat aan te passen.

In samenspraak met HOGEVIJF zetten wij onze vormingen en infomomenten on hold tot einde juni. Wij doen ons uiterste best alle geplande vormingen opnieuw in te plannen in het najaar.

Vergaderingen met externen gaan in deze periode zoveel mogelijk door via digitale platformen.

Na goedkeuring van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werd ook de Opleiding Referentiepersoon Dementie, in samenwerking met ECD Vlaanderen, on hold gezet. Deze zal vanaf september terug aangevat worden.

De medewerkers van ECD Contact blijven bereikbaar via het mailadres ecd.contact@hogevijf.be en nemen telefonisch contact met u op indien gewenst.