Oproep ‘Samen MENS’: laureaten bekend

Oproep ‘Samen MENS’: laureaten bekend

Op 6 juli 2021 maakte minister Beke de namen bekend van de 20 organisaties uit de thuiszorg en de woonzorgcentra die vanaf september mogen instappen in een coachingstraject rond persoonsgerichte zorg (oproep ‘Samen MENS’). De oproep past binnen de lijn rond persoonsgerichte zorg die de Vlaamse overheid, samen met de expertisecentra dementie, sinds 2010 uitbouwde. Er zijn al twee dementieplannen en een derde is in ontwikkeling. Centraal hierbij staat de kwaliteit van zorg en ondersteuning van elke persoon die met dementie te maken krijgt. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, partnerorganisatie van de Vlaamse overheid, kwam een tweetal jaar geleden met een nieuw denkkader rond dementiezorg voor de woonzorgcentra, thuiszorg en ziekenhuizen: het referentiekader dementie.

“Hoewel Vlaanderen reeds een hoog niveau van dementiezorg heeft, is er een duidelijk verlangen naar verdere innovatie en verdieping. Dat bewijzen de vele dossiers die werden ingediend naar aanleiding van een oproep in het voorjaar. Maar liefst 140 organisaties gingen op de oproep in die gelanceerd werd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waaronder zo’n 15% van alle erkende woonzorgcentra in Vlaanderen”, zegt Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De Vlaamse expertisecentra dementie, die de organisaties zullen begeleiden, zijn niet verrast. Met de coronacrisis hebben zorgvoorzieningen, en bij uitstek mensen met dementie die er wonen, het erg zwaar gehad. Men moest terugplooien op zichzelf ten gevolge van de isolatiemaatregelen. De keuzes die toen noodgedwongen moesten worden gemaakt leidden in een aantal gevallen tot frustratie omdat men niet meer in staat was om het goede te doen. Bovendien doen mensen met dementie samen met hun mantelzorgers een enorm appel aan hulpverleners. Ook in de thuiszorg zijn de uitdagingen groot omdat daar de contacten zeer persoonlijk en intens zijn en omdat mensen met dementie zelf ook langer thuis willen wonen.

De 20 organisaties doorlopen een traject van 15 maanden waarbij ze intensief worden begeleid in hun stappen naar een meer persoonsgerichte ondersteuning. Minister Beke trekt hiervoor een budget uit van 159.500 euro. De geselecteerde organisaties zijn:
Cadiz, Antwerpen
Curando Oost/Dagverzorgingscentrum Rosas, Beernem
De Mey, Wachtebeke
De Ruyschaert, Marke
De Waterdam, Roeselare
Dellebron, Kortenaken
Denderrust, Herdersem
Dienst Maatschappelijk Werk Christelijke Mutualiteit, Brussel
Domino-Tempelhof, Gent
Gezinszorg Ferm, Bilzen

Filfurdo, Vilvoorde
Haerlebout, Middelkerke
Het Paradijs, Lier
Home Vrijzicht, Elverdinge
Immaculata, Edegem
Markizaat, Lede
Prinsenhof, Rijkevorsel
Sint-Jan-Berchmans, Hamont
Sint-Vincentius, Zaffelare
Stede Akkers, Hoogstraten

Van harte proficiat aan de twintig laureaten! Voor de niet-geselecteerde organisaties organiseert de Vlaamse overheid dit najaar een online-inspiratiemoment. Meer info daarover volgt.