Nieuwsbrief ECD Contact februari 2018

Nieuws vanuit ECD Contact

Nieuwe vormingen in de kijker

Expertendag  “(A)Typisch dementie?” (06-09-2018)

 “Expertendag 2018 (A)Typisch dementie?” brengt een breed gamma aan thema’s. Voor deze vijfde editie tracht het Limburgs Netwerk Dementie immers antwoorden te bieden op de door Limburgse hulpverleners gestelde vragen en vormingsnoden. Zo staan enkele vormen van dementie, jongdementie in Vlaanderen en Limburg, medicamenteuze en niet-medicamenteuze aanpak en tenslotte psychiatrie en dementie op het programma.

Lees hier meer informatie en schrijf in.

Reeds heel wat Limburgse zorgorganisaties bevestigden hun deelname aan de kennismarkt om hun aanbod inzake dementie voor te stellen. Heeft u ook interesse om een stand te bemannen? Geef ons een seintje via ecd.contact@hogevijf.be.

 

Workshopnamiddag “Een hond in het woonzorgcentrum? Beleid en aanpak op maat” (19-06-2018)

Denk je als woonzorgcentrum na over een dierenbeleid maar weet je niet goed hoe hieraan te beginnen?

Willen jullie graag honden toelaten, maar zien jullie te veel risico’s waardoor het maar niet lukt om dit eindelijk toch te doen?

Zien jullie de meerwaarde van honden voor jullie bewoners, maar weet je niet goed hoe aan dit project te beginnen?

Dan is deze workshop zeker een aanrader.

Samen met ‘Leidraad’ ga je actief aan de slag om de belangrijkste risico’s en mogelijke oplossingen op maat uit te werken.

Lees hier meer informatie en schrijf in.

 

Het volledige overzicht van de komende vormingen 2018 vind je hier.

 

Verwijsgids dementie Limburg: nieuwigheden

Onze verwijsgids dementie Limburg wordt heel regelmatig geüpdatet. Recent vulden we de gids echter aan met heel wat nieuwe informatie. Een aantal voorbeelden zijn: Ondersteuning in communicatie met de persoon met dementie, update aanbod vanuit de geheugenklinieken en geheugencentra in Limburg, tips voor de mantelzorger om een evenwicht te behouden tussen draaglast en draagkracht bij de begeleiding en verzorging van een persoon met dementie. Bekijk hier de gids.

Verwijsgids dementie Limburg: oproep

Neem je even 5 minuten de tijd om de gegevens van jouw organisatie na te kijken in de Verwijsgids dementie Limburg? Bezorg je ons informatie over eventueel veranderde en/of nieuwe (contact)gegevens? Dan help je ons de verwijsgids steeds up-to-date te houden! Mailen naar ecd.contact@hogevijf.be. Bedankt!

 

Tools uit het Limburgse zorgpad dementie

Er wordt naarstig voortgewerkt aan het zorgpad dementie, regio Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. Inmiddels zijn 3 fasen uitgewerkt: niet-pluis-gevoel fase, diagnose en extramurale hulpverlening. Binnen deze fasen werden afspraken gemaakt tussen zorg- en hulpverleners om beter samen te werken en hulpmiddelen opgenomen om de persoon met dementie en de mantelzorger te ondersteunen tijdens het dementieproces. Deze tools zijn formulieren, folders, adviezen en tips en vind je ook op onze website terug. Voorbeelden zijn:

 • Folder ‘Nu of later vergeetachtigheid, blijf er niet mee zitten!’
 • Formulier niet-pluis-gevoel
 • Vragenlijst voor de mantelzorger ter voorbereiding van een eerste gesprek met Dienst Maatschappelijk Werk van de mutualiteit
 • Formulier ‘Ben ik een overbelaste mantelzorger?’
 • 10 communicatietips bij personen met dementie
 • Adviezen in de omgang met personen met dementie
 • Tips voor zinvolle activiteiten bij personen met dementie
 • Tips voor de leefomgeving van de persoon met dementie
 • Voedingstips
 • ‘Mijn belevingswijzer’
 • Brochure ‘Wat als thuis wonen niet meer mogelijk is?’

Eind 2018 zal ECD Contact deze hulpmiddelen evalueren en bijsturen. Indien je feedback wenst te geven, kan je mailen naar ecd.contact@hogevijf.be

Sinds kort kan je het eerste uitgewerkte deel van het zorgpad dementie ook terugvinden via www.ikzoekeenzorgpad.be

Nieuws vanuit Limburg

3de editie Wandeling tegen dementie

op zondag 19 augustus 2018 organiseert mantelzorger Fabienne Scheepers voor de derde maal op rij de wandeling tegen dementie, ten voordele van het Alzheimer Research Centre van de KU Leuven. Dit jaar gaat de wandeling door in Vliermaalroot, Kortessem. Neem een kijkje op de website en aarzel niet om je alvast in te schrijven via het contactformulier of via fabienne.schepers@hotmail.com.

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

‘Stekker uit het Alzheimeronderzoek? Slag in het gezicht van mensen met dementie, nu en later’

Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) liet naar aanleiding van de actualiteit zijn licht schijnen op het terugschroeven van de middelen voor Alzheimeronderzoek. “De mededeling dat farmagigant Pfizer de stekker uit het Alzheimeronderzoek trekt, veroorzaakte een schokgolf in de publieke opinie, niet in het minst bij mensen met dementie en wie voor hen zorgt. Die krijgen telkens de wetenschap vooruitgang boekt weer wat hoop. Die hoop is er wellicht niet meer voor henzelf, maar wel voor wie na hen met de aandoening geconfronteerd wordt”, schrijft Jurn Verschraegen in een opiniestuk dat werd gepubliceerd via Knack en Humo.

Samen met onze collega’s van de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Stichting Alzheimer Onderzoek pleiten de expertisecentra dementie meer dan ooit voor voldoende middelen en aandacht voor zorg- en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. In het belang van de mensen met dementie vandaag en morgen! Je kan het volledige opiniestuk lezen via deze link.

Vakliteratuur: Wetenschappelijk medewerker Jan Steyaert (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) in gesprek met onderzoeker … Kay Deckers

De uit Nederlands Limburg afkomstige jonge onderzoeker Kay Deckers promoveerde in mei 2017 aan de Universiteit van Maastricht op onderzoek naar beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie verhogen dan wel verlagen. Er wordt steeds meer gepubliceerd over de mogelijkheid tot preventie van dementie, maar zelden zo dicht bij huis. Voldoende reden om zijn werk in beeld te brengen.

De startbasis van het onderzoek van Kay Deckers was een literatuurstudie naar wat al beschikbaar is aan informatie over die beïnvloedbare factoren. Er wordt immers veel gepubliceerd, maar niet alles is even goed uitgezocht. Honderden recente artikels uit de wetenschappelijke wereld werden doorgeploegd en beoordeeld op kwaliteit en methodologische grondigheid van het onderzoek. En acht internationale experten werden bevraagd op hun inzichten. Dat leidde tot de conclusie dat er nu betrouwbare informatie en consensus is over een aantal leefstijlkenmerken op middelbare leeftijd die het risico op dementie gevoelig kunnen doen dalen. Dat is een goede basis om een stap verder te zetten. Je kan het volledige gesprek met Kay Deckers lezen op dementie.be.

Handboek voor referentiepersonen dementie: de actuele bron van informatie

Met het handboek Dementie: van begrijpen naar begeleiden richt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zich tot referentiepersonen dementie en andere betrokken hulpverleners. Dit handboek belicht vanuit verschillende invalshoeken de begeleiding van personen met dementie en hun omgeving. Zowel referentiepersonen dementie, als leidinggevenden en medewerkers in de thuiszorg, in dagverzorgingscentra en woonzorgcentra, geneesheren, mantelzorgers en alle hulpverleners zullen door middel van dit boek gevoed worden met zowel wetenschappelijke als praktijkgerichte evidentie. Het is een praktische inspiratiebron om te komen tot een goed onderbouwd en verantwoord dementiebeleid.

Ter kennismaking met het handboek kan je hierbij de inhoudstafel, een artikel over het maaltijdgebeuren en een artikel over reminiscentie vinden. Via de abonnementsformule ontvang je tweemaal per jaar nieuwe bijdragen met actuele inzichten, methodieken, casussen en uiteraard de meest recente wijzigingen in wet- en regelgeving. Bij het boek hoort ook een website waarop je een rijkdom aan aanvullende bronnen kan raadplegen.

Indien je het handboek reeds kreeg tijdens de opleiding referentiepersoon, maar zonder verdere aanvullingen en je alsnog wenst in te tekenen op het abonnement, kan je contact opnemen met tine.mous@politeia.be.

Hebben mantelzorgers ook positieve ervaringen?

Vlaanderen kent veel mantelzorgers. In de media en onderzoek komen die helaas erg somber in beeld. Dikwijls gaat het over overbelasting van de mantelzorger, eigen ziekte, …

Op vraag van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen gaat Jolien de Paepe, studente master sociaal werk, op zoek naar de positieve ervaringen die mantelzorgers van personen met dementie kunnen hebben. Ze zijn op zoek naar mantelzorgers die daarover met haar een gesprekje willen hebben.

Ken je zo’n mantelzorger? Graag dan even een mail naar Jolien.dePaepe@student.uantwerpen.be.

 

< boven > < venster sluiten >