Nieuws vanuit Vlaanderen
‘Stekker uit het Alzheimeronderzoek? Slag in het gezicht van mensen met dementie, nu en later’
Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) liet naar aanleiding van de actualiteit zijn licht schijnen op het terugschroeven van de middelen voor Alzheimeronderzoek. “De mededeling dat farmagigant Pfizer de stekker uit het Alzheimeronderzoek trekt, veroorzaakte een schokgolf in de publieke opinie, niet in het minst bij mensen met dementie en wie voor hen zorgt. Die krijgen telkens de wetenschap vooruitgang boekt weer wat hoop. Die hoop is er wellicht niet meer voor henzelf, maar wel voor wie na hen met de aandoening geconfronteerd wordt”, schrijft Jurn Verschraegen in een opiniestuk dat werd gepubliceerd via Knack en Humo.
Samen met onze collega’s van de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Stichting Alzheimer Onderzoek pleiten de expertisecentra dementie meer dan ooit voor voldoende middelen en aandacht voor zorg- en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. In het belang van de mensen met dementie vandaag en morgen! Je kan het volledige opiniestuk lezen via deze link.
Vakliteratuur: Wetenschappelijk medewerker Jan Steyaert (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) in gesprek met onderzoeker … Kay Deckers
De uit Nederlands Limburg afkomstige jonge onderzoeker Kay Deckers promoveerde in mei 2017 aan de Universiteit van Maastricht op onderzoek naar beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie verhogen dan wel verlagen. Er wordt steeds meer gepubliceerd over de mogelijkheid tot preventie van dementie, maar zelden zo dicht bij huis. Voldoende reden om zijn werk in beeld te brengen.
De startbasis van het onderzoek van Kay Deckers was een literatuurstudie naar wat al beschikbaar is aan informatie over die beïnvloedbare factoren. Er wordt immers veel gepubliceerd, maar niet alles is even goed uitgezocht. Honderden recente artikels uit de wetenschappelijke wereld werden doorgeploegd en beoordeeld op kwaliteit en methodologische grondigheid van het onderzoek. En acht internationale experten werden bevraagd op hun inzichten. Dat leidde tot de conclusie dat er nu betrouwbare informatie en consensus is over een aantal leefstijlkenmerken op middelbare leeftijd die het risico op dementie gevoelig kunnen doen dalen. Dat is een goede basis om een stap verder te zetten. Je kan het volledige gesprek met Kay Deckers lezen op dementie.be.
Handboek voor referentiepersonen dementie: de actuele bron van informatie
 |
Met het handboek Dementie: van begrijpen naar begeleiden richt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zich tot referentiepersonen dementie en andere betrokken hulpverleners. Dit handboek belicht vanuit verschillende invalshoeken de begeleiding van personen met dementie en hun omgeving. Zowel referentiepersonen dementie, als leidinggevenden en medewerkers in de thuiszorg, in dagverzorgingscentra en woonzorgcentra, geneesheren, mantelzorgers en alle hulpverleners zullen door middel van dit boek gevoed worden met zowel wetenschappelijke als praktijkgerichte evidentie. Het is een praktische inspiratiebron om te komen tot een goed onderbouwd en verantwoord dementiebeleid. |
Ter kennismaking met het handboek kan je hierbij de inhoudstafel, een artikel over het maaltijdgebeuren en een artikel over reminiscentie vinden. Via de abonnementsformule ontvang je tweemaal per jaar nieuwe bijdragen met actuele inzichten, methodieken, casussen en uiteraard de meest recente wijzigingen in wet- en regelgeving. Bij het boek hoort ook een website waarop je een rijkdom aan aanvullende bronnen kan raadplegen.
Indien je het handboek reeds kreeg tijdens de opleiding referentiepersoon, maar zonder verdere aanvullingen en je alsnog wenst in te tekenen op het abonnement, kan je contact opnemen met tine.mous@politeia.be.
Hebben mantelzorgers ook positieve ervaringen?
Vlaanderen kent veel mantelzorgers. In de media en onderzoek komen die helaas erg somber in beeld. Dikwijls gaat het over overbelasting van de mantelzorger, eigen ziekte, …
Op vraag van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen gaat Jolien de Paepe, studente master sociaal werk, op zoek naar de positieve ervaringen die mantelzorgers van personen met dementie kunnen hebben. Ze zijn op zoek naar mantelzorgers die daarover met haar een gesprekje willen hebben.
Ken je zo’n mantelzorger? Graag dan even een mail naar Jolien.dePaepe@student.uantwerpen.be.
|