Nieuwsbrief ECD Contact december 2017

Nieuws vanuit ECD Contact

wensen

Symposium “Vermissing van mensen met dementie in de thuiszorg”

Op 2 december organiseerden ECD Contact en LISTEL vzw hun eerste gezamenlijk symposium over onrustwekkende verdwijningen in de thuiszorg.  Lees meer.

 

Denk je er aan een praatcafé dementie op te starten?

Dan heb je wellicht vele vragen over hoe je dit kan aanpakken. Biedt je organisatie een praatcafé dementie alleen aan of is een samenwerking met andere partners in je regio mogelijk? Of sluit je best aan bij een reeds bestaand praatcafé in de naburige gemeente(n)? Hoe vaak organiseer je een praatcafé dementie, wie en hoe nodig je uit? Hoe leg je het jaarprogramma vast? Waar vind je sprekers?

Op deze en vele andere vragen biedt ECD Contact een antwoord tijdens een infomoment op 17/01/2017, 14-16u.

Lees hier meer.

Geef ons een seintje via katrien.moors@ocmwhasselt.be als je er graag wil bij zijn!

 

Nieuws vanuit Limburg

Deens inktvisjesproject helpt naast couveusekindjes nu ook mensen met dementie

inktvisjes-reigersvliet In woonzorgcentrum Reigersvliet te Leopoldsburg introduceerden de hulpverleners gebreide inktvisjes bij de bewoners met dementie. Hun reacties waren zo positief en innemend dat men er verder mee aan de slag gaat!

Lees hier het artikel uit het Belang van Limburg.

Meer info bij referentiepersoon dementie Daisy Belmans: daisy.belmans@ocmwleopoldsburg.be

 

“Als dementie je raakt”

Info- en ontmoetingsreeks, voorjaar 2017

De partners in het ‘Inloophuis dementie’ te Overpelt organiseren deze reeks voor mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgen. In 6 bijeenkomsten worden inzichten, kennis en tips meegegeven en is er ruimte voor het delen van ervaringen met lotgenoten. Gelijktijdig wordt er opvang voorzien voor de persoon met dementie (aangeven bij inschrijving). Lees meer.

 

Psycho-educatie ‘dementie en nU’

CM Limburg organiseert, in samenwerking met WZC Immaculata Overpelt, opnieuw het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nU’ in het voorjaar van 2017. Lees meer.

 

Productiehuis Wannes stelt de film ‘Waarom ik?’ voor

Limburgse amateur-acteurs draaiden de 50 minuten durende film ‘Waarom ik?’. Het verhaal van Sus, die lijdt aan dementie,  wordt professioneel in beeld gebracht. Het is een film die aanzet tot denken en perfect kan gebruikt worden in vormingen, praatcafés dementie, familiegroepen dementie en infomomenten voor mantelzorgers om hen in gesprek te brengen over het thema dementie.

De film kan aangekocht worden bij de makers, evenals uitgeleend bij ECD Contact.

Lees hier meer.

Nieuws vanuit Vlaanderen

Lancering dementie-assistentiekaartje tijdens 5e Ontmoetingsdag Jongdementie

dementie-assistentiekaartje Het dementie-assistentiekaartje is ontwikkeld door Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het draagt de boodschap ‘Ik heb dementie, heb begrip voor mij’. Dit kaartje biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid aan om voor een persoon met dementie hulp te vragen in winkels, op straat, … Lees meer over het dementie-assistentiekaartje.Meer weten over jongdementie? Surf naar www.jongdementie.info

 

 

De Alzheimer Code 2017 – doet jouw organisatie ook mee?

ECD Vlaanderen vraagt je aandacht voor het sociaal-culturele project ‘De Alzheimer Code’, een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en Hellebosch vzw. ‘De Alzheimer Code’ is een project met een duidelijke boodschap: “Mensen met dementie tellen mee!”.  De eerste editie, in het najaar 2015, werd een succes. Een mooie samenwerking kwam tot stand met Canvas, kunstencentrum deSingel en het M HKA (Antwerpen), Artforum en Museum M (Leuven), Muntpunt (Brussel) en het Museum Dr. Guislain (Gent). Meer informatie over deze eerste geslaagde editie kan je vinden op www.alzheimercode.be.

alzheimer-code De tweede editie loopt van half september tot half november 2017. Zij zal nog een veel breder bereik kennen dan in 2015. In 2017 zal ‘De Alzheimer Code’ in tientallen steden en gemeenten aanwezig zijn. Een heel aantal musea, cultuur- en gemeenschapscentra en bibliotheken heeft nu al te kennen gegeven om actief mee te werken. Ook organisaties uit de zorgsector kunnen als initiatief nemende partner optreden. Misschien wil jij ook graag een programma voorstellen in het kader van ‘De Alzheimer Code’? Dit programma is artistiek of, ruimer, cultureel van aard en heeft dementie als thema. Hierbij wordt voornamelijk gedacht aan … Lees hier meer.

 

Interregionale conferentie ‘Dementievriendelijke gemeente’ Dementie en beweging

Op 2 februari 2017 vindt in Turnhout de interregionale conferentie ‘Dementie in beweging’ plaats. Bekijk hier het programma.

 

Mini-symposium FAZODEM

Op maandagavond 6 februari wordt om 20 uur het FAZODEM-project in Antwerpen afgesloten met een mini-symposium. Het thema van de avond is ‘Farmaceutische zorg bij dementie’. Op het programma staan o.a. een voordracht over de behandeling van dementie waarin vanuit wetenschappelijk onderzoek een stand van zaken wordt gegeven naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer, een toelichting over de samenwerking tussen arts en apotheker bij dementie en de voorstelling van het FAZODEM-project. Meer info en inschrijven: klik hier. fazodem

 

Stichting Alzheimer Onderzoek informeert: topfunctie in Londen voor Alzheimerexpert Bart De Strooper  

Prof. Bart De Strooper, Wetenschappelijk Adviseur van Stichting Alzheimer Onderzoek en Directeur van het VIB Center for the Biology of Disease aan de KU Leuven wordt de nieuwe directeur van het Dementia Research Institute aan het University College London.

Bart komt aan het hoofd te staan van 400 enthousiaste medewerkers en onderzoekers die samen het dementieonderzoek willen versnellen. Volgens Bart moet het mogelijk zijn met het bijeenbrengen van zoveel talent en kennis om in versneld tempo te komen tot een ‘Alzheimerpil’. Het nieuwe onderzoeksinstituut krijgt een budget van 250 miljoen £ ter beschikking om deze, en misschien ook andere, doorbraken te verwezenlijken.

 

< boven > < venster sluiten >