Nieuwsbrief ECD Contact januari 2018

Nieuws vanuit ECD Contact

Beste lezer,

Wij wensen u een bijzonder 2018!

Greta, Katrien, Laurine, Anneleen en Julien

Team ECD Contact

ECD Contact lanceert een hulpmiddelenkoffer

Welke dag zijn we vandaag? Waar heb ik mijn sleutels gelaten? Hoe werkt dit toestel? Heb ik mijn medicatie al ingenomen vandaag? Wanneer komt mijn dochter langs? In welke kast staan de borden? Hoe vind ik ook ‘s nachts de weg naar het toilet? Is het veilig om vader zo lang alleen te laten? Kan ik ervoor zorgen dat moeder rustiger wordt? Geraak ik het huis nog binnen als vader de deur langs de binnenkant op slot heeft gedraaid?

ECD Contact stelde een hulpmiddelenkoffer samen om mantelzorgers en zorgverleners te informeren over bestaande dementie-specifieke hulpmiddelen. Deze kunnen in de thuissituatie gehanteerd worden, maar zijn evenzeer in (semi-)residentiële settings van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan een kalenderklok, een aangepaste agenda, een praatknop, een fototelefoon en een universele afstandsbediening.

De hulpmiddelenkoffer van ECD Contact bevat:

1.hulpmiddelen die een meerwaarde kunnen betekenen in het dagelijks leven van personen met dementie en hun omgeving
2. een vragenlijst om na te gaan of een hulpmiddel wenselijk of noodzakelijk is
3. een overzichtsbrochure waarin informatie opgenomen is over: de hulpmiddelen te vinden in de koffer, overige interessante hulpmiddelen, waar deze te verkrijgen zijn en hoeveel ze ongeveer kosten. Deze overzichtsbrochure is ook steeds op onze website te raadplegen.

Geïnteresseerde hulpverleners en mantelzorgers kunnen de hulpmiddelenkoffer (in zijn geheel) ontlenen voor een periode van maximum 4 weken, mits betaling van een waarborg van € 100. Aanvragen voor het ontlenen kan via ecd.contact@hogevijf.be of 011 88 83 84.

Lees hier meer informatie.

 

Nieuwe publicatie met vorming ‘Op bezoek bij…’

Hoe kan ik een bezoek aan mijn naaste met dementie op een betekenisvolle manier invullen?

Bij een bezoek aan een persoon met dementie kan het gebeuren dat men zichzelf in vraag stelt: heeft het wel zin om te gaan, wat kan ik er gaan doen, we zitten enkel maar wat naast elkaar, weet ze wel dat ik er ben?

Deze brochure, uitgegeven door ECD Contact en steeds online verkrijgbaar op onze website, tracht aan de hand van voorbeelden en tips de bezoeker te inspireren en uit te dagen om van elk contact een warm en waardevol contact te maken.

Naar aanleiding van deze brochure bieden we ook de vorming  “Op bezoek  bij …”  aan. Deze is gericht op naasten van personen met dementie en kan ondermeer aangevraagd worden als thema voor praatcafé’s dementie. Meer informatie: ecd.contact@hogevijf.be

Ter info: In de nabije toekomst zal er een brochure specifiek gericht naar hulpverleners worden samengesteld met als thema ‘familieparticipatie in de zorg voor personen met dementie‘.

 

Reflectiedagen Limburgse referentiepersonen dementie

Inschrijven kan nog tot uiterlijk 26/2/18. Bekijk hier het programma met de inschrijfmodaliteiten.

 

Onze dementieLinken (overlegplatforms dementie in Limburg) leveren goed werk!

Sinds 2013 organiseert ECD Contact, samen met de partners van het Limburgs Netwerk Dementie en Listel vzw, ‘dementieLinken’. Op 4 locaties in Limburg wordt tweemaal per jaar een dementieLink georganiseerd. Zorg- en hulpverleners en vrijwilligers uit de regio komen samen om kennis en expertise te delen en te netwerken.

Ken jij onze dementieLinken al?

Binnen de dementieLinken van de afgelopen jaren werd er reeds heel wat tot stand gebracht. Zo werd bijvoorbeeld, naast de steeds terugkerende informatieoverdracht vanuit ECD Contact, met de laatste nieuwtjes over dementie en Limburg en Vlaanderen, samengewerkt aan een Limburgse dementiematrix. Deze inventaris van sterke punten, werkpunten en goede praktijken is voor iedereen online beschikbaar en heeft tot doel de inhoudelijke kennis te delen met actoren uit het werkveld om zo inspirerend te werken voor zorg- en hulpverleners en zorgorganisaties, zowel binnen als buiten de eigen regio.

Daarnaast werden, aan de hand van de methodiek van ‘de kennisbak’, heel wat praktische vragen van individuele deelnemers beantwoord. Alle deelnemers kregen hierbij de kans om hun organisatie voor te stellen en individuele vragen of ideeën naar voren te brengen rond ondermeer het thema hulpmiddelen. Deze methodiek versterkte duidelijk het netwerk en men kreeg vaak meerdere oplossingen aangereikt door de deelnemers uit verschillende disciplines. Neem je deel aan de volgende dementieLinken? Dan ontvang je een bundeling van de gedeelde expertise uit ‘de kennisbak’!

Vanuit het netwerk werd ook het anoniem casusoverleg, opgestart vanuit het CGG, meer verspreid over Limburg (zie overzicht en data 2018 onder).

Het netwerk leeft en groeit en wil jou graag ontmoeten! De dementieLinken in 2018 vind je hier:

Voorjaar Najaar
Noord: 08/05/2018, 13u30-16u30 Noord: 06/11/2018, 13u30-16u30
Oost: 03/05/2018, 13u30-16u30 Oost: 18/10/2018, 13u30-16u30
Zuid: 24/04/2018, 13u30-16u30 Zuid: 23/10/2018, 13u30-16u30
West: 24/04/2018, 13u30-16u30 West: 06/11/2018, 13u30-16u30

Heb je interesse om deel te nemen?  Laat het ons weten via ecd.contact@hogevijf.be en we zenden je een uitnodiging (met agenda en locatie) toe!

 

Expertendag 2018: save the date!

Het Limburgs Netwerk Dementie stelt haar 5e Expertendag “(A)Typisch dementie” voor. Noteer alvast 6 september 2018 in uw agenda! In onze volgende nieuwsbrief kan je het programma en de inschrijvingslink terugvinden.

 

Vormingen in de kijker

“De schat van je leven, een kennismaking met reminiscentie”

Workshopnamiddag: 22/02/18, 13-17u, Hasselt.

Meer info en inschrijven.

“Ongewoon gewoon, omgevingszorg bij mensen met dementie thuis”

Vorming en workshop: 17/05/18, 9u30-16u30, Hasselt.

Meer info en inschrijven.

Lees hier het volledige vormingsaanbod vanuit ECD Contact.

 

Dementie in het onderwijs: oproep

ECD Contact werkt in 2018 aan het bespreekbaar maken van het thema dementie bij leerlingen van lagere en secundaire scholen. Eén van de methodieken waaraan we momenteel werken is een ‘gezelschapsspel’ dat in het secundair onderwijs kan gebruikt worden ter sensibilisering. Om dit spel te evalueren en gebruiksklaar te maken, willen we graag samenwerken met een leerkracht (en leerlingen) uit het secundair onderwijs (bij voorkeur derde graad). Ben jij bereid om ons hiermee te helpen of ken je een geïnteresseerde leerkracht? Dan horen we het graag! Je kan ons contacteren via : ecd.contact@hogevijf.be of telefonisch op het nummer 011 88 83 84.

 

Nieuws vanuit Limburg

Intersectoraal casusoverleg: data voorjaar 2018

Op 7 Limburgse locaties worden op regelmatige tijdstippen casussen m.b.t. dementie en/of psychiatrische problematiek anoniem besproken. De data van dit voorjaar zijn beschikbaar. Lees hier meer.

 

Praatcafés dementie en Familiegroepen (jong)dementie in Limburg: programmatie 2018

In Limburg vinden praatcafés dementie plaats in Hasselt, Genk, Bocholt/Bree/Meeuwen-Gruitrode, Overpelt/Neerpelt/Hamont-Achel, Leopoldsburg/Beringen/Ham/Tessenderlo, Kinrooi, Maasmechelen en Sint-Truiden.

Je vindt hier de programmatie en meer informatie over de praatcafés dementie.

Familiegroepen dementie vinden plaats in Bree, Maaseik, Beringen, Lummen en Overpelt. Familiegroepen jongdementie in Genk, Hasselt en Overpelt.

Je vindt hier de programmatie en meer info over de familiegroepen.

 

Plezierig communiceren en clowning met mensen met dementie

VZW LACH organiseert op 9 en 10 februari 2018 de tweedaagse basistraining ‘Plezierig communiceren’.

Geïnteresseerden kunnen ook de opvolgdagen van deze tweedaagse volgen. De data hiervoor worden overlegd met de deelnemers.

In deel 2 ligt de nadruk op relatie en zelfpresentatie en clowning bij personen met dementie.

Deel 3: ‘Contactclown’.

Meer informatie lees je hier.

 

Europees project over dwaalgedrag vraagt jouw hulp!

U-Sentric is betrokken in een Europees AAL project, genaamd Carelink (http://carelink-aal.org).

Het project onderzoekt of er een (technologische) oplossing kan worden gevonden die mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners kan bijstaan wanneer de persoon met dementie dwaalgedrag vertoont (bv; veilige thuiskomst, hoe stress te beperken, kennis over dementie verhogen) . Ook belangrijk is dat we checken welke vorm van technologische oplossingen mensen zouden aanvaarden (balans tussen veiligheid, controlegevoel, privacy,enz.).

Vooraleer ze aan oplossingen denken, willen ze heel graag de noden en wensen van personen met dementie, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners en de context beter leren kennen en in kaart brengen. Daarom willen ze van elk van die doelgroepen een aantal mensen individueel of samen interviewen.

Heb jij interesse om je steentje aan dit project bij te dragen? Lees dan hier meer.

 

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

Opleiding tot ‘dementie en nU-coach’ inclusief psycho-educatiepakket op 16/3/18

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseert een nieuwe train-the-coach dag voor alle hulpverleners die interesse hebben om het psycho-educatiepakket ‘dementie en nU’ aan te bieden aan mantelzorgers van personen met dementie.

Lees meer over ‘dementie en nU’.

Schrijf je hier in voor de train-the-coach op 16 maart.

Gezocht: woonzorgcentra met visie over homogene of heterogene leefgroepen

Elk woonzorgcentrum krijgt vroeg of laat te maken met de vraag of leefgroepen homogeen of heterogeen ingedeeld moeten worden. Zowel Vlaams beleid als wetenschappelijke literatuur bieden geen duidelijk antwoord op deze vraag. Daarom zijn we op zoek naar personen uit woonzorgcentra met een duidelijke mening/voorkeur voor één van beide leefgroepindelingen. Interesse om jouw visie te delen? Je kan contact opnemen via jan.steyaert@dementie.be. We danken je alvast van harte voor de medewerking!

 

< boven > < venster sluiten >