Nieuwsbrief ECD Contact, oktober 2017

Nieuws vanuit ECD Contact

Ervaringsgerichte toolbox dementie

De Hogeschool PXL ontwikkelde, in samenwerking met Familiehulp Limburg, de ‘ervaringsgerichte toolbox dementie’ om (toekomstige) zorgprofessionals en mantelzorgers de nodige kennis en inzichten te geven over het functioneren van een persoon met dementie in het dagelijkse leven. De toolbox werkt ervaringsgericht: de beleving en de ervaring van deelnemers tijdens het leren staat centraal. Met inlevingsoefeningen (en een nabespreking) leren de deelnemers zich inleven in de belevingswereld van mensen met dementie.

Lees hier meer informatie.

Integreer je graag deze inlevingsoefeningen in je vorming? Dan kan je nu ook de koffer uitlenen bij ECD Contact (€50 huur + €50 waarborg per 2 weken).

Contacteer ons via ecd.contact@hogevijf.be

Nieuwe boeken, uit te lenen bij ECD Contact

  Boek met documentaire nav de Nepalexpeditie ‘New Energy for Young Dementia’: Jongdementie – de beklimming van de berg Alzheimer.

Door: Jurn Verschraegen, Mathieu Vandenbulcke en Rick de Leeuw

 Als Amor de draad kwijtraakt. Over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie.

Door: Nelle Frederix, Sabine Boerjan en Christian Verelst.

Contacteer ons via ecd.contact@hogevijf.be

Nieuws vanuit Limburg

‘Uit het niets’, tentoonstelling in kader van de Alzheimercode

Op zondag 29 oktober, 15.00 uur, wordt in De Luchtfabriek in Heusden-Zolder de tentoonstelling ‘Uit het niets’ geopend. Minister Jo Vandeurzen, Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) en Hilde Lamers (directrice Alzheimer Liga Vlaanderen) heten u van harte welkom.

Kunstenaars maken dementie meer bespreekbaar. Dat is ook het opzet van ‘De Alzheimer Code’. ‘Uit het niets’ is een dubbeltentoonstelling en staat opgesteld in de indrukwekkende ruimte van ZLDR Luchtfabriek. Enerzijds presenteert ze portretten van mensen met dementie, anderzijds toont ze hoe mensen met dementie tot een onverwachte creativiteit in staat zijn. Deze tentoonstelling loopt tot 30 november.

Toegang is gratis.

Bekijk hier de uitnodiging en de website.

Nieuws vanuit Vlaanderen

Dementievriendelijke gemeenten

Het concept ‘dementievriendelijk gemeenten’ kreeg een nieuwe stimulans. Een call to action-filmpje, de nieuwe ‘dementiemeter’ en het ‘dementievriendelijk groeipad’ zijn te vinden via dementievriendelijk.vlaanderen.

Zet jij je stad/gemeente mee op de kaart? Bouw mee aan een dementievriendelijke stad/gemeente en integreer een dementievriendelijk beleid binnen de lokale bestuursakkoorden!

Ontmoetingsdag Jongdementie ‘I am somebuddy’

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen vzw een ‘Ontmoetingsdag Jongdementie’. De 6e editie gaat door op zaterdag 18 november 2017 in het provinciehuis in Leuven.

Het thema is: ‘I am somebuddy’, omdat men alle Vlaamse buddywerkingen jongdementie in de kijker willen plaatsen én de personen met jongdementie centraal zetten! U kunt het volledige programma raadplegen  en u inschrijven via deze link.

Nieuwe brochure van de Koning Boudewijnstichting: ‘Dementie, hoe ermee omgaan?’

Te downloaden of gratis te bestellen via deze link.

 

 

 

< boven > < venster sluiten >