Documentaire “Geprikkeld door dementie”

‘Geprikkeld door dementie, een docureeks over leven met dementie in Limburg’  

In 2013 realiseerden Expertisecentrum Dementie Contact, in samenwerking met TV Limburg en de provincie Limburg de docureeks ‘Geprikkeld door dementie, docureeks over leven met dementie in Limburg’.

“Geprikkeld door dementie” doorbreekt het taboe rond dementie. In zes afleveringen zien we dat personen met dementie mensen zijn zoals u en ik. Met beperkingen, maar zeker ook met talloze mogelijkheden. Zo ontmoeten we ondermeer – de 92-jarige Wies, die vertelt over haar falende geheugen en haar verblijf in het woonzorgcentrum – Lena, die getuigt over de confrontatie met dementie bij haar man op jonge leeftijd – Ria, een kranige negentiger die elke dag een bezoek brengt aan haar zoon met het syndroom van Down en dementie – Bianca, de referentiepersoon dementie van het woonzorgcentrum die contact maakt met Wiktoria, met een gevorderde fase van dementie.

300x169_trailer geprikkeld    Bekijk hier de trailer.

 

Op 19 september 2013 vond de persconferentie in het provinciehuis plaats. Lees hier de perstekst.

De reeks werd in september en oktober 2013 op TV Limburg uitgezonden. Vervolgafleveringen werden telkens in Studio TVL geduid door medewerkers van de reeks, professionelen en mantelzorgers die gefilmd werden.

De eerste aflevering van de reeks werd uitgezonden op TVL op 20 september. Herbekijk hier. De eerste aflevering werd in Studio TVL geduid door regisseur Hans Put en ECD Contact-consulente Anneleen Janssens. Herbekijk.

De tweede aflevering van de reeks werd uitgezonden op 27 september. Herbekijk hier. De tweede aflevering werd in Studio TVL geduid door Wies, dochter Anita en Referentiepersoon Dementie Veerle Janssen. Herbekijk.

De derde aflevering van de reeks werd uitgezonden op 4 oktober. Herbekijk hier. De derde aflevering werd in Studio TVL geduid door Madeleine, dochter van Adrienne, Referentiepersoon Dementie Jenny Ernotte en ECD Contact-consulente Chantal Grauwels. Herbekijk.

De vierde aflevering van de reeks werd uitgezonden op 10 oktober. Herbekijk hier. De vierde aflevering werd in Studio TVL geduid door Referentiepersoon Dementie Bianca Jordens en ECD Contact-consulente Greta Mekers. Herbekijk.

De vijfde aflevering van de reeks werd uitgezonden op 17 oktober. Herbekijk hier. De vijfde aflevering werd in Studio TVL geduid door Lea, dochter van Mia en Henry en Referentiepersoon Dementie Veerle Janssen. Herbekijk.

De zesde aflevering van de reeks werd uitgezonden op 25 oktober. Herbekijk hier. De zesde aflevering werd in Studio TVL geduid door Jef, dochter Kristine, gedeputeerde van  Welzijn en Gezondheid Frank Smeets en ECD Contact-consulente Anneleen Janssens. Herbekijk.

 

ECD Contact biedt ook aan de hand van de beelden vorming aan.

In een interactieve dialoog met het publiek of een vormingssessie worden de 6 afleveringen getoond en gaan we in gesprek met het publiek over de thema’s die een rode draad vormen doorheen de docureeks: symptomen van dementie, omgaan met de persoon met dementie, diagnose en medicatie, de zinvolheid van het leven, rolomkering bij familie, de moeilijke stap van opname, het belang van het levensverhaal, warme zorg in totaliteit,…

De groepsgrootte bij de interactieve nabespreking is idealiter maximaal 25 à 30 personen. Bij de vorming kan de groep groter zijn. Voor het tonen van de docureeks en de interactieve nabespreking of vorming (2u) bedraagt de kostprijs €150 (inclusief gratis dvd) + verplaatsingsonkost

De dvd van de reeks kan daarnaast ook gratis ontleend worden bij zowel ECD Contact, het educatief centrum van de provincie Limburg, als de Limburgse bibliotheken.

 

Meer info over de reeks en het vormingsaanbod: Expertisecentrum Dementie Contact, WZC Hogevijf Campus Banneux, Hadewychlaan 74,  3500 Hasselt, Tel: 011 88 83 84, e-mail: ecd.contact@hogevijf.be website: www.ecdcontact.be; www.dementie.be