“(H)Eerlijk op stap met personen met dementie in Hasselt en Zonhoven”

“(H)Eerlijk op stap met personen met dementie in Hasselt en Zonhoven”

In 2011 ontwikkelde ECD Contact, i.s.m. stad Hasselt en gemeente Zonhoven, drie wandelingen voor personen met dementie in Hasselt en Zonhoven.

 

De eerste wandeling “Het herinneringspad, een wandeling in het charmante verleden van Hasselt” focust op het ophalen van herinneringen of ‘reminisceren’. Enkele bezienswaardigheden in deze wandeling zijn de Minderbroederskerk, het oud Gasthuis en het Begijnhof.

borrelmannekeTijdens de tweede wandeling “De zinnenprikkelende wandeling, verwen je zintuigen in Hasselt” worden alle zintuigen aangesproken en verwend. De zintuiglijke ontwikkeling van personen met dementie blijft immers het langst bewaard en is aldus hét communicatiemiddel bij uitstek. In deze wandeling wandelen we ondermeer langs het Demermanneke, ’t Sweert, de Ossekoppen en de Virga Jessebasiliek.

De derde wandeling in het groene Zonhoven biedt personen met dementie die vertrouwd zijn met de natuur de mogelijkheid om tot rust te komen. In “De natuurlijke wandeling rond de Holsteen, een afwisselend landschap met een menselijk verleden” ontdekken de wandelaars ondermeer de Holsteen, een rendierjagerskamp, heidevelden en een vakwerkhoeve.

 

Het initiatief vertrekt van het positieve, niet van het verlies. Genieten is het kernwoord! 

Deze wandelingen kunnen individueel of in groep gebeuren. Begeleidende brochures met de wandelroutes en extra informatie, op maat van de persoon met dementie, zijn verkrijgbaar aan twee euro op de toeristische diensten van Hasselt en Zonhoven. De opbrengst wordt geschonken aan toekomstige dementievriendelijke initiatieven in Hasselt en Zonhoven. Indien gewenst kunnen de wandelingen begeleid worden door een gids. Deze begeleiding biedt een meerwaarde voor de wandelaar aangezien de gids beschikt over meer informatie over de bezienswaardigheden, anekdotes vertelt en gebruik maakt van allerhande materialen ter illustratie. Meer informatie over de begeleiding door een gids is verkrijgbaar op de toeristische diensten van Hasselt en Zonhoven.

Bekijk hier een filmpje over de wandelingen.

In november 2014 verscheen in Maczima, het magazine voor chronisch zieke mensen en mantelzorgers, vanuit Ziekenzorg CM, een hartverwarmend artikel over deze drie wandelingen voor personen met dementie.

rita-wandeling

Contact: ECD Contact, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt, 011/88.83.84. ecd.contact@hogevijf.be

Toerisme Hasselt, Maastrichterstraat 59, 3500 Hasselt 011/23.95.40 Toerisme Zonhoven, Heuvenstraat 4, 3520 Zonhoven 011/81.04.80

Lees hier meer over ‘(H)Eerlijk op stap met personen met dementie in Hasselt en Zonhoven’.

Bekijk hier de Inspiratiegids “Dementievriendelijke gemeenten”.

banner-onthou-mens