DementieLab

d-lab Het Limburgse “DementieLab” creeërt en deelt laagtechnologische oplossingen voor personen met dementie, hun partner, familie en zorgverleners.

 

De laagtechnologische oplossingen ondersteunen de persoon met dementie om langer en kwalitatief thuis te leven.

De persoon met dementie, de partner, familie en zorgverleners ontwerpen deze oplossingen samen met de ontwerpers en onderzoekers van het DementieLab.

 

Kwaliteitslabel voor dementievriendelijke producten

Het Dementielab is een onderzoeks-, experimenteer- en maakproject. Een enkel product dat we ontwikkelden is te koop (zoals bijvoorbeeld het kleurboek Het Kleurrijke Verleden). Meer nog zal je onze activiteiten ‘indirect’ merken: zo werken we aan een kwaliteitslabel voor dementievriendelijke producten. Dit moet een Europees keurmerk worden dat kopers en fabrikanten helpt om beter in te schatten of een product mogelijk interessant is voor een persoon met dementie. Daarnaast ondersteunen we maakbedrijven in het maken van meer en betere producten voor mensen met dementie, hun familie en zorgverleners. De uitleg hiervan vind je via www.dementialabresearch.com (site is in het Engels opgesteld).

 

Project T(e)Huis

Deze mini-documentaire beschrijft het onderzoeks- en ontwerpproces van Andrea Wilkinson & Niels Hendriks tijdens het project T(e)Huis. Doel is om via design het… thuisgevoel van personen met dementie te versterken.

 

Het DementieLab is een initiatief van LUCA School of Arts, onderzoekseenheid Inter-Actions (www.luca-arts.be). Het Dementielab werkt samen met een vele lokale (ECD Contact Limburg, OCMW Genk, VZW Trento, etc.) en internationale partners (TU Eindhoven, NL; Emily Carr University of Art and design; etc.).