Dementievriendelijk inspiratieboek, herinneringenbox en platenspelers van het stadsarchief Tongeren

Naar aanleiding van de erfgoeddag ‘Zorg’ op 23 april realiseerde het stadsarchief van Tongeren het inspiratieboekje ‘ONVERGETELIJK’.

In het boekje worden, aan de hand van 9 thema’s, vooral veel foto’s getoond van het leven in Tongeren in en rond de jaren 1950. Op die manier worden mensen met dementie gestimuleerd in het ophalen van herinneringen.

Maar er staan ook liedjes in het boekje, liedjes van vroeger, maar die we nu vaak ook nog kennen. Bij elk liedje staat een QR-code. Zo kan iedereen die over een smartphone beschikt, deze code scannen en onmiddellijk naar het liedje luisteren. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld zelfs een oma en haar kleinzoon hun band versterken!

Bij het begin van elk thema, staan enkele simpele vraagjes, die mantelzorgers op weg kunnen helpen in de communicatie met de patiënt. Samen de vragen bespreken, de foto’s bekijken, liedjes zingen,… We hopen op deze manier een steun te bieden in de dikwijls zo moeilijke communicatie.

Het boekje is voor mantelzorgers en rusthuizen gratis te verkrijgen via het stadsarchief.

We beschikken ook over een ‘herinneringenbox’ met voorwerpen uit de tijd van toen, die gratis kan ontleend worden. Deze voorwerpen kunnen de aanzet vormen tot een goed gesprek, wanneer mensen met dementie ze kunnen vastnemen en vertellen wat ze er nog over weten of hoe ze het gebruikten.

De voorwerpen in de kist zijn zeer gevarieerd, van een oude koffiemolen en blaasgalg, tot een map met oude foto’s van Tongeren. Voor wie de kist te groot of te omslachtig is, is het ook mogelijk om een koffertje te ontlenen, met enkele voorwerpen erin naar keuze.

Verder beschikken we ook over 3 platenspelers, met platen met muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70, die eveneens gratis ontleend kunnen worden.

 

Voor meer info: stadsarchief Tongeren: 012/80.00.94 of stadsarchief@stadtongeren.be