Scholenkoffer dementie lager onderwijs uit te lenen bij ECD Contact

Dementie bespreekbaar maken in de klas: leen gratis de Scholenkoffer dementie Lager Onderwijs uit!

“Mama… waarom zegt oma van die rare dingen?”

Ook kinderen worden steeds meer met dementie geconfronteerd. Dit kan heel wat vragen bij hen oproepen. Het onderwerp dementie bespreekbaar maken in de klas informeert en ondersteunt deze kinderen en is een stap in de goede richting om het taboe rond dementie te doorbreken.

Deze scholenkoffer dementie tracht op een interactieve manier kinderen te informeren. Spelenderwijs leren ze wat er met mensen gebeurt wanneer zij aan dementie lijden.

Inhoudelijk:

Aan de hand van verschillende materialen: lees- en prentenboeken, beeldmateriaal, muziek, spellen,… neem je kinderen mee in de wereld van dementie.

De handleiding bevat, naast het volledig uitgeschreven materiaal, ook de hoofdstukjes “Veel gestelde vragen door kinderen van 10 over dementie, een antwoordboekje voor de leerkracht” en “Kinderen leren omgaan met dementie?!”.  Daarnaast vind je inspiratie om van je school een dementievriendelijke school te maken. Op bezoek gaan bij de bewoners van het naburig gelegen woonzorgcentrum en samen leuke activiteiten ondernemen is een mooi voorbeeld. Een overzichtelijke lijst biedt heel wat ideeën! De uitleenovereenkomst en een (voorbeeld)brief aan de ouders zijn tenslotte in de bijlagen opgenomen.

Bekijk hier delen uit de handleiding:

Door de veelheid aan materialen kan je zelf selecteren welke je wil hanteren in de klas (of in het woonzorgcentrum), aangepast aan je eigen noden en die van de kinderen. Wanneer het materiaal voor een specifieke leeftijdsgroep opgesteld is, wordt dat steeds duidelijk vermeld in de handleiding.

Heb je graag bijkomende informatie over dementie ter beschikking? Onderaan de handleiding zijn een aantal links te vinden. Uiteraard kan je de medewerkers van ECD Contact ook om info of advies vragen.

Als leerkracht kan je je bovendien laten ondersteunen door een referentiepersoon dementie / ergo-team van het woonzorgcentrum in de buurt. Hij/zij kan mogelijks naar de klas komen en/of de kinderen kunnen kennismaken met de bewoners met dementie van het naburige woonzorgcentrum waar de referentiepersoon dementie tewerkgesteld is. Bevraag de contactgegevens via Expertisecentrum Dementie Contact.

Laat je alvast inspireren door Inge en Marleen die het voorbeeld geven in Hamont-Achel met “Een knoop in mijn zakdoek”, een onderdeel van deze scholenkoffer! 

 

 

 

 

Praktisch:

Het uitlenen van de koffer is gratis. Er wordt een waarborg van € 50 gevraagd (die terugbetaald wordt bij volledige en tijdige inlevering van de koffer). De uitleentermijn bedraagt maximaal 6 weken.

De scholenkoffer dementie kan uitgeleend worden bij Expertisecentrum Dementie Contact (ECD Contact, Hasselt), op afspraak.

Lagere scholen kunnen eveneens aan de medewerkers van ECD Contact vragen de koffer naar de school te brengen en meteen een korte toelichting (over de werkwijze van de koffer) te geven aan de betrokken leerkrachten. Voorwaarden zijn:

  • de school betaalt de verplaatsingsonkosten (heen-en-weer Hasselt aan €0.3490/km)
  • een medewerker van de school engageert zich om de koffer na de uitleentermijn van 6 weken terug te brengen naar ECD Contact (Hasselt).

Interesse? Contacteer Expertisecentrum Dementie Contact via ecd.contact@hogevijf.be of 011/88.83.84