DEMO MEMO september | Voor duo's met een naaste met (jong)dementie

S.M.A.K. organiseert samen met Bie Hinnekint van The courage to grow old bijzondere workshops voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Actuele kunst levert een waardevolle bijdrage om de band tussen mensen met dementie en hun nabije omgeving te versterken. Het museum is een veilige, vrije ruimte waarin de kunstwerken houvast bieden.

Personen met dementie nemen samen met hun mantelzorger deel aan deze workshop waarin het gezamelijk beleven van een kunstwerk centraal staat. Nadien maken de deelnemers samen een poëtische vertaling van de opgedane impressies.

Bie Hinnekint: “De situatie van mensen met dementie wordt altijd gedefinieerd vanuit het verlies van vaardigheden; voornamelijk het aspect van het falend geheugen is een steeds terugkerend gegeven. The-Courage-to-grow-old beoogt een andere visie, dementie is een proces van bewustzijnsinvolutie. Dit ommekeerproces, dat wordt gezien als een verlies voor de omgeving, verdient onze volle aandacht en moet op een directe manier worden aanschouwd zoals een kunstwerk en niet zonodig ‘begrepen’. Door het samen beleven van kunst, kondigt zich een ander inzicht in dementie aan.”

In de workshop wordt bij een aantal werken uit de tentoonstelling stilgestaan. De mensen met dementie worden uitgenodigd om te reageren op het werk. Voor de mantelzorgers is de workshop een kans om onvermoede kanten van hun partner te ervaren.
Inschrijven via reservation@smak.be.
Deelname is gratis.
Aantal deelnemers: 8 personen met dementie en hun mantelzorger, maximum 16 personen in totaal.
Naast Bie Hinnekint zal er ook telkens een S.M.A.K.-gids de groep mee begeleiden.

 • Locatie
  • S.M.A.K.
  • Jan Hoetplein 1
  • 9000 Gent
 • Initiatief
  • S.M.A.K.
 • Contact
Jouw activiteit op deze kalender? Dat kan! Vul via deze link alle gegevens in en, na goedkeuring, plaatsen we deze graag online.

Je toegevoegde activiteit verschijnt tegelijk op dementie.be, alzheimerliga.be, jongdementie.info, onthoumens.be, dementieennu.info.