Thé dansant in het Huis van Alijn!

Erfgoeddag in het Huis van Alijn: Een museum voor iedereen

In het kader van het thema ‘zorg’, zet het Huis van Alijn het menselijke aspect centraal. Erfgoeddag staat er dit jaar in het teken van toegankelijkheid. Intensief onderzoek en nauwe samenwerking met mensen uit de zorgsector resulteerden de jongste jaren in een toegankelijk aanbod. Het Huis van Alijn wil drempels wegwerken zodat meer mensen met het museum, de collectie en de werking kunnen kennismaken. Kom kijken hoe we van het museum een ontmoetingsplek voor iedereen maken.

Op Erfgoeddag is de toegang is gratis en hoeft u zich niet in te schrijven. U kan gewoon aanschuiven en meegenieten van de rondleidingen en activiteiten. Wij hopen u te mogen verwelkomen!

PROGRAMMA:

* RONDLEIDING ‘Marcel en Madeleine’
Om 10:00 en om 16:00, vanaf 12 jaar, duur 1 uur.

Deze rondleiding is ontwikkeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, maar vandaag kan iedereen ze volgen.

* VOORLEZEN UIT DE COLLECTIE VAN HET HUIS VAN ALIJN

11:00 – 12:00 voor volwassenen

Ga gezellig zitten en laat je voorlezen. Het Huis van Alijn beheert een grote collectie erfgoed van het dagelijks leven. Daartoe behoort ook een rijke verzameling populaire magazines en tijdschriften, van de jaren ’20 tot de jaren ’90. Voorlezen prikkelt onze verbeelding en ons geheugen. In de zorg voor mensen met dementie kan het dan ook een grote meerwaarde betekenen. Veel luisterplezier!

14:00 – 15:00 voor kinderen (6+)

Ga gezellig zitten en laat je voorlezen. Het museum heeft ook een grote verzameling populaire kinderboeken die vroeger thuis of in de klas te vinden waren. Waar denk jij allemaal aan tijdens het luisteren naar de verhalen?

* THÉ DANSANT IN DE BINNENTUIN
In samenwerking met Het Ventiel (Kortrijk)
15:00 tot 18:00, voor alle leeftijden.

Als kers op de taart houden we een Thé Dansant, samen met Het Ventiel uit Kortrijk. Deze organisatie zet zich in voor mensen met jongdementie, door ze te blijven betrekken bij het leven van alledag, en bij de mooie dingen in het leven. Zij komen op Erfgoeddag de dansvloer onveilig maken, als dansers én als dj’s. Kom mee dansen, of kom eens kijken, wij zorgen voor thee, koffie en gebak!

* RONDLEIDING ‘(On)gezien alledaags’
Om 11:00 en om 15:00, vanaf 12 jaar, duur 1 uur.

Deze rondleiding is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden, maar vandaag kan iedereen ze volgen. Met of zonder blinddoek.

* RONDLEIDING ‘Het leven zoals het was in Vlaamse Gebarentaal’
Om 14:00 en om 17:00, vanaf 12 jaar, duur 1 uur.

Deze rondleiding is ontwikkeld voor doven en slechthorenden en zal gegeven worden door een dove gids, maar door een stemtolk kan vandaag iedereen ze volgen.

Meer info: liesa.rutsaert@stad.gent of 04 85 54 19 37

 • Locatie
  • Huis van Alijn
  • Kraanlei 65
  • 9000 Gent
 • Initiatief
  • Huis van Alijn
 • Contact
Jouw activiteit op deze kalender? Dat kan! Vul via deze link alle gegevens in en, na goedkeuring, plaatsen we deze graag online.

Je toegevoegde activiteit verschijnt tegelijk op dementie.be, alzheimerliga.be, jongdementie.info, onthoumens.be, dementieennu.info.