Werelddag Dementie krijgt veel aandacht

Werelddag Dementie krijgt veel aandacht

Wereldwijd stond 21 september in het teken van dementie. De boodschap van de expertisecentra dementie blijft actueler dan ooit: laten we inzetten op de mogelijkheden van mensen met dementie in plaats van te focussen op de beperkingen. Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, gaf in verschillende media toelichting over dementie en de actuele uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie zoals in het magazine van Familiehulp, aan het VRT-nieuws en op Joe FM. Je kan het integrale interview hieronder beluisteren.

In Het Nieuwsblad gaf hij ook zijn visie op de studie van Patricia Devriendt. Uit haar recent onderzoek blijkt dat het voor 4 op 10 zorgverleners moeilijk is om mensen met dementie beslissingen te laten nemen. De expertisecentra dementie blijven ijveren om hen meer inspraak te geven: “Er is in opleidingen nog meer aandacht nodig voor de waardigheid van mensen met dementie. We merken hierin de laatste tijd wel een positieve evolutie. Gelukkig, want aan betutteling hebben mensen met dementie geen boodschap”, vertelt hij.

 
newenergyDaarnaast ging ook de blog van de documentaire ‘Waar gaan we naartoe?’ in première. De documentaire schetst een uniek portret van de Nepal-expeditie ‘New Energy For Young Dementia’, maar veel meer dan dat vertelt ze iets waarvan we zoveel mogelijk mensen willen overtuigen: mensen met dementie, hun naasten en zij die dag in dag uit voor hen zorgen kunnen samen nog bergen verzetten!

In het Canvas-programma ‘De Afspraak’ blikte Rick de Leeuw, die mee naar Nepal ging, terug: “Als je ziet met hoeveel problemen mensen met (jong)dementie geconfronteerd worden en hoe ze ondanks alles toch het beste proberen te maken van het leven, daar word ik nederig en gelukkig van”. Rick is ook peter van Het Ventiel, een buddyproject voor mensen met jongdementie, dat op 13 september beloond werd met de PRoF-award tijdens de PRoF-themadagen in Poperinge.