Maak kennis met onze Buurtbank! Een actie binnen het project ‘samen voor een (dementie)vriendelijk Sint-Kruis!’

Samen met ’t Veldzicht vzw, een organisatie die ondersteuning biedt aan personen met een beperking, werken wij sinds 2016 samen aan een (dementie)vriendelijk Sint-Kruis. Het partnerschap kwam er na een ontmoeting in 2015 waarbij beide organisaties besloten om de handen in elkaar te slaan.
We brachten een geëngageerde groep mensen bijeen, die wonen en werken in de Brugse deelgemeente Sint-Kruis. Samen dachten we na hoe we onze (dementie)vriendelijke deelgemeente vorm kunnen geven. Zo is het idee van een Buurtbank ontstaan.

Met de Buurtbank willen we ontmoeting en verbinding ondersteunen en creëren tussen de mensen van Sint-Kruis:

  • Op de bank is er ruimte om een praatje te slaan of uit te rusten van een wandeling.
  • In de rode doos die aan de achterzijde hangt zitten enkele getuigenissen van personen met een beperking of dementie. Zo kan diegene die op de bank zit hen ontmoeten in hun verhalen en uitspraken. Op die manier sensibiliseren we de buurt om op een genuanceerde manier naar mensen met dementie of met een beperking te kijken. We weten dat de manier waarop je naar een persoon kijkt of de beelden die zich gevormd hebben in je denken, ook de omgang en communicatie heel sterk bepalen. We willen iedereen aanzetten om naast de kwetsbaarheid ook de kracht van mensen met dementie en met een beperking te ontdekken.
    Wie liever luistert naar verhalen kan het Youtube-kanaal van de buurtbank bezoeken. Dit kanaal kan je rechtstreeks bereiken via de QR-code (terug te vinden op de papieren in de doos) of via deze link: https://www.youtube.com/channel/UCqJBqolkAmHx0g19omUlugA
  • Wie graag een bericht wil achterlaten, kan dit doen via het gastenboek dat ook te vinden is in de rode doos.

De eerste Buurtbank was de afgelopen tijd al af en toe in de straten van Sint-Kruis te zien. Op 10 december 2018 stelden we hem officieel voor aan enkele mensen van de pers en de inwoners van Sint-Kruis.

Het is onze bedoeling om de Buurtbank op zoveel mogelijk verschillende plaatsen in Sint-Kruis te laten verschijnen. We hebben de bank dan ook zo gemaakt dat hij makkelijk vervoerbaar is zodat hij meekan in de auto. Verenigingen en organisatoren van evenementen kunnen onze Buurtbank lenen om tijdelijk bij hen te plaatsen en op die manier ook bij hen ontmoetingsplaatsen te creëren: tijdens een event, een samenkomst of gewoon in de voortuin.

Daarnaast willen we een warme oproep doen aan al wie zich geïnspireerd voelt, om zelf een eigen Buurtbank te creëren. Wie de handen in elkaar slaat en met zijn vereniging, school, collega’s, buurman, … een nieuwe bank maakt, krijgt van Stad Brugge een bedrag van 100 euro.

We hopen alvast dat dit dus de eerste Buurtbank mag zijn van velen!