Nieuwsbrief ECD Foton - voorjaar 2017

Biskajersplein 2, 8000 Brugge
t 050 44 67 93
www.dementie.be/foton

120x160_logo foton_r

een initiatief van

Familiezorg
West-Vlaanderen vzw
integrale thuiszorgdienst
www.familiezorg-wvl.be

logo_FZ_png_drukkwaliteit_zonder_r

 

Inhoud

Ontmoetingsmomenten

Het Fotonteam en vrijwilligers heten u hartelijk welkom op de ontmoetingsmomenten voor personen met dementie en sympathisanten van januari tot juli 2017.

Voor het volledige programma: folder-act-fotonhuis-voorjaar2017_bijlage

In de kijker

 muzieknamiddag

Foton: er zit muziek in!

Muziek ontspant en spreekt tot ons hart! Elke eerste woensdag van de maand vullen muikanten het Fotonhuis met wondere klanken. Bij een kopje koffie kan u tot rust komen, genieten van de muziek en elkaar ontmoeten.

  • 1 februari 2017: De Wijze Sijsjes
  • 1 maart 2017: Willem
  • 5 april 2017: Drie generaties zang en harp
  • 3 mei 2017: Hommelgroep ‘In de Klaere Maene’
  • 7 juni 2017: Stef en Marc – cello en gitaar
  • 5 juli 2017: Karen & Friends

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer: onthaal en koffietafel van 14 tot 14.30 uur, muziek van 14.30 tot 15u30 uur

Bijdrage: 2 euro

koor

Fotonkoor

Samen zingen … Het is zo deugddoend, zo vreugdevol, zo verbindend! Het Fotonkoor staat open voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger. Noten kunnen lezen is helemaal niet nodig. Dirigente Elke Poppe en de pianisten Paul en Filip Kindt wekken de muziek en de vreugde in ieder van ons.

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer: vrijdagen 17 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei en 16 juni. Onthaal en koffietafel van 14 tot 14.30 uur, samen zingen van 14.30 tot 15u30 uur.

Bijdrage: 2 euro

Inschrijven: is enkel nodig als u voor het eerst komt

 lente

Seizoensvieringen: Lente

Op het ritme van de seizoenen maken we tijd voor een hoopvolle viering. Personen met dementie en hun familieleden zijn van harte welkom. Voor en na de viering is er tijd voor ontmoeting en gesprek. Deze lenteviering is voor één keer zeer muzikaal.

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer:  5 april 2017. Ontmoeting en gesprek vanaf 14 tot 14.30 uur, viering van 14.30 tot 15u30 uur.

Bijdrage: 2 euro

 Huisje_dunne lijn

Thuis met dementie – praktische tips

Griet Braeckman, ergotherapeute bij het regionaal dienstencentrum Zonnewende van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, geeft advies rond thuis zorgen voor iemand met dementie.

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer:  woensdag 29 maart 2017. Onthaal en koffietafel vanaf 14 tot 14.30 uur. Voordracht en uitwisseling van  van 14.30 tot 16.00 uur.

Bijdrage: 5 euro

Inschrijven: bij voorkeur inschrijven: 050 44 67 93 of foton@dementie.be

 banner20161221_sddementie-300x191 Terugblik studiedag:
Zekerheid voor mensen met dementieAls door dementie de oriëntatie vermindert, kan het gebeuren dat iemand zijn weg niet meer terugvindt. Het maatschappelijk veiligheidsnetwerk en de rol van de politie wordt daarbij alsmaar belangrijker. Want mensen met dementie zijn kwetsbaar. Wanneer het misgaat, moeten personen met dementie en hun mantelzorgers kunnen rekenen op een snelle interventie, een begripsvolle houding van hulpverleners en een behouden thuiskomst. Politiemensen die stilstaan bij de gevolgen van dementie en gevormd zijn vanuit een persoonsgerichte blik op dementie kunnen een groot verschil maken voor alle betrokkenen.Tijdens de studiedag werd de evolutie van vermissingen in Vlaanderen geschetst door Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen. Patrick Crabbé,  hoofdinspecteur o.r. van de politiezone HEKLA, gaf ons op een overzichtelijke manier mee welke uitdagingen er zijn voor politie en zorgverstrekkers. Het belang van onderlinge samenwerking stond daarbij voorop. Om het geheel tastbaar te maken, deelden WZC De Pottelberg en de integrale thuiszorgdienst Familiezorg West-Vlaanderen hun ervaringen met het vermissingsprotocol. Steve Margodt, opleidingsdirecteur van de West-Vlaamse politieschool rondde het inhoudelijke gedeelte af met uitleg over de opleiding in de politieschool en hoe dementie daarin een plaats krijgt. De studiedag werd afgesloten met een toespraak van Federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon.Ter gelegenheid van deze studiedag werd een uitgebreide praktische brochure  gelanceerd. De publicatie ‘Zekerheid voor mensen met dementie’ bevat basisinformatie rond dementie, hoe omgaan met dementie en het vermissingsprotocol. De brochure werd uitgegeven door Politeia .
 Souvenirs

Uitleenkoffers Souvenirs

Erfgoedcel Brugge wil met Souvenirs, vijf koffers vol oude filmpjes, foto’s of voorwerpen uit het verleden, een aanzet geven om op zoek te gaan naar verhalen van vroeger. Reminisceren, het stimuleren van mensen om spontaan of bewust herinneringen op te halen, staat centraal. De nadruk ligt op de eigen ervaringen: wat is het persoonlijke verhaal van elke mens over een bepaald voorwerp of thema.

De vijf koffers behandelen elk één thema: school, zorg, religie, werk en vrije tijd. Elke koffer bevat een inleidend filmpje, oude foto’s en voorwerpen passend bij het thema. Daarnaast vind je er fotobladen voor de deelnemers en een handleiding voor de begeleider. De vragen en doe-opdrachten in de handleiding kunnen je helpen om het gesprek op gang te brengen. Een sessie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. (tekst: Erfgoedcel Brugge)

Meer informatie vind je hier

 

 memorabel

 Memorabel: rondleidingen voor personen met dementie in de Brugse musea

“Op kunst beleven staat geen leeftijd, het spreekt mensen aan over talen en culturen heen. Kunst verwoordt waar taal tekort schiet, ontroert en verbindt.” Dit is de kerngedachte in het nieuwe aanbod ‘MEMORABEL’ van de Brugse musea: begeleide museumbezoeken voor personen met dementie.

Expertisecentrum en thuisbegeleidingsdienst Foton ondersteunt personen met dementie en gaat samen met hun familieleden en professionele zorgverleners op zoek naar lichtpunten. Ook het Sint-Janshospitaal heeft een lange traditie van zorg voor de meest kwetsbare burgers in de samenleving. De projecten in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York en in het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) in Antwerpen vormden een inspiratiebron voor MEMORABEL.

In de loop van het voorbije jaar werden tien professionele gidsen opgeleid tot dementievriendelijke gids. MEMORABEL bestaat uit twee formules: een vaste rondleiding, telkens elke derde donderdag van de maand of een groepsbezoek op afspraak. Het aanbod staat zowel open voor mensen met dementie die nog thuis wonen als voor personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum. De gids en een vrijwilliger van de Vrienden van Musea Brugge leiden het museumbezoek in goeie banen. Tijdens het bezoek staan de beleving van de kunst en de interactie met elkaar centraal. Momenteel zijn rondleidingen mogelijk in het Sint-Janshospitaal. Wellicht zullen in een latere fase ook andere museumlocaties in het aanbod opgenomen worden.

Praktische info en contact

Reservatie via musea.reservatie@brugge.be of T. 050 44 87 43 (kantooruren)

Duur: 1 uur

Prijs: – op vaste donderdag: €8/duo (persoon met dementie en mantelzorger)

– reservatie andere datum: €75/gids (exclusief toegangsticketten)

 

 catalogus Documentatiecentrum – aanwinsten

Alle aanwinsten kunt u terugvinden via de catalogus die wij samen met enkele andere documentatiecentra dementie samenstellen.

Hier zetten we een drietal bijzondere aanwinsten in de kijker

zingevingZingeving in zorg en welzijn
René van Leeuwen, Carlo Leget, Marjoleine Vosselman
Amsterdam : Boom, 2016

Zingeving gaat over de betekenis die mensen geven aan (situaties in) hun leven. Bij een crisis of (ernstige) ziekte speelt zingeving vaak expliciet een rol. Mensen zoeken dan steun bij wat voor hen echt belangrijk is, gaan soms op zoek naar een nieuwe richting in hun leven

Dit is een studieboek voor studenten en hulpverleners: de lezer wordt uitgedaagd om te reflecteren op de eigen zingeving in relatie tot die van cliënten en patiënten. Ook leert hij wat zingevende communicatie inhoudt. In het boek is verder aandacht voor zingeving in het methodische zorg- en hulpverleningsproces (onder meer intake, gezamenlijke besluitvorming, interventies en verwijzing), zingeving binnen instellingsbeleid en kwaliteitszorg en de invloed van maatschappelijke trends.
leven-en-liefhebbenLeven en liefhebben met dementie : praktische gids voor de eerste tijd na de diagnose
Jeroen Wapenaar, Marc Petit [et al.]
Houten : LannooCampus, 2016, 201 p. : ill.

Dit boek kwam tot stand in samenwerking met Alzheimer Nederland, en spreekt de persoon met een recente diagnose dementie rechtstreeks aan. Het biedt antwoord op heel wat concrete vragen. Hoe zal ik door de dementie veranderen – lichamelijk, psychisch en emotioneel? Welke hulp is er voor mij? Hoe kan ik gezond en veilig leven, en de dingen blijven doen waar ik het meest van geniet? Er is veel wat je zelf kunt doen om de regie te houden op alle terreinen waar dementie invloed op heeft.

In de toekomst worden je naasten nóg belangrijker voor je. Dat kan je partner zijn, maar ook je kind, andere familieleden, buren of vrienden. Jouw dementie heeft ook invloed op hen. Wat kunnen zij doen om goed voor jou – en voor zichzelf – te zorgen? Wat kunnen jullie samen doen om je (liefdes)relatie sterk te houden?

 

verborgen-zinDe verborgen zin van dementie
Hans Stolp
Utrecht : AnkhHermes, 2015, 128 p.

Een zacht maar vastberaden tegendraads boekje:

Van buitenaf gezien lijkt dementie zinloos: wat is de betekenis van geheugenverlies of het niet meer herkennen van geliefden? Het is ook een ingrijpende ziekte die voor de zieke en zijn familie uiterst pijnlijk en verdrietig is. Maar is het misschien ook mogelijk je niet alleen maar blind te staren op de afbraak en het verlies, maar dwars daardoorheen iets anders te zien oplichten? Iets dat je misschien zelfs een geestelijke winst zou mogen noemen?
Om deze verborgen geestelijke groei te kunnen zien is het noodzakelijk om gevoelig te worden voor wat er voorbij de buitenkant – en dus vanbinnen in de ziel van de persoon met dementie – gebeurt.

Wie deze inzichten met een open hart toelaat, zal anders tegen deze ziekte aan gaan kijken. Maar die zal ook – en dat is het belangrijkste – anders met deze mensen omgaan.

 

 

< boven > < venster sluiten >