Nieuwsbrief ECD Foton - najaar 2016

Biskajersplein 2, 8000 Brugge
t 050 44 67 93
www.dementie.be/foton

120x160_logo foton_r

een initiatief van

Familiezorg
West-Vlaanderen vzw
integrale thuiszorgdienst
www.familiezorg-wvl.be

logo_FZ_lijntekening_donkerblauw

inhoud

ontmoetingshuis – programma najaar 2016

het fotonteam en vrijwilligers heten u hartelijk welkom op de ontmoetingsmomenten voor personen met dementie, hun familie en sympathisanten van september tot december 2016

folder

in de kijker:
Move for dementia – 4 september 2016
Nieuwe energie voor jongdementie – 19 september 2016
Zingen tot morgenvroeg – 7 oktober 2016

cursus voor mantelzorgers: Dementie en nU

dementievriendelijke lokale economie Sint-Kruis

documentatiecentrum – aanwinsten

 

 muzieknamiddag

Foton: er zit muziek in!

Muziek ontspant en spreekt tot ons hart! Elke eerste woensdag van de maand vullen muzikanten het Fotonhuis met wondere klanken. Bij een kopje koffie kan u tot rust komen, genieten van de muziek en elkaar ontmoeten.

7 september 2016   Marion en Sandy – gitaar, accordeon en zang
5 oktober 2016       Edmond en Martin  – muzikale sketches
7 december 2016    Souvenirs.  Herinneringen ophalen. Geen muziek vandaag (tenzij we zelf zingen).  Sinterklaas vond in de erfgoedcel Brugge koffers met filmpjes, foto’s en oude voorwerpen.  Dit wordt een namiddag waar u het voor het zeggen hebt… over school, vrije tijd, religie en zorg zoals het vroeger was.

waar – Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge
wanneer – onthaal en koffietafel van 14 tot 14.30 uur muziek van 14.30 tot 15.30 uur
bijdrage –  2 euro

koor

Fotonkoor

Samen zingen… Het is zo deugddoend, zo vreugdevol, zo verbindend! Het Fotonkoor staat open voor mensen met dementie en hun partner / mantelzorger. Noten kunnen lezen is helemaal niet nodig. Dirigente Elke Poppe en de pianisten Paul en Filip Kindt.

waar                         Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge
wanneer                  Vrijdagen 16 september, 21 oktober, 25 november (uitzonderlijk de vierde vrijdag van de maand) en 16 december 2016. Onthaal en koffietafel om 14 uur samen zingen van 14.30 tot 15.30 uur ! Op maandag 3 oktober (14-16 uur) is er een extra bijeenkomst als voorbereiding van het concert op 7 oktober !
bijdrage                   2 euro
inschrijven             is enkel nodig als u voor het eerst komt

 herfst

Seizoensvieringen

Op het ritme van de seizoenen maken we tijd voor een hoopvolle viering. Personen met dementie en hun familieleden zijn van harte welkom. Voor en na de viering is er tijd voor ontmoeting en gesprek.

waar –  Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge
wanneer  – Woensdag 26 oktober 2016: herfstviering
Woensdag 21 december 2016: kerstviering
viering van 14.30 tot 15.30 uur – ontmoeting en gesprek vanaf 14 uur en na de viering
bijdrage – 2 euro

Stappen-Foton

Bewegen voor dementie

vestenwandeling Brugge

Op initiatief van de ‘mensvriendelijke gemeente’ Enger in Duitsland komen op zondag 4 september 2016 in heel Europa mensen in beweging onder het motto ‘Move for Dementia’ (= bewegen voor dementie). Foton is solidair met deze campagne. Bewegen is immers belangrijk. Bewegen brengt mensen samen. Wandelt u ook mee langs de Brugse vesten?

wat – we maken een korte, rustige wandeling van 2,5 km langs de Brugse vesten, van aan de Kruispoort tot op het Walplein. Bij de start maken we een groepsfoto met de molen op de achtergrond.
waar – we starten aan de Kruispoort Brugge, aan de Koeleweimolen. We beëindigen onze wandeling aan de Brouwerij de Halve Maan op het Walplein. Met wie dat wenst kunnen we daar samen nog iets drinken.
wanneer – zondag 4 september 2016 om 15 uur. Einde wandeling voorzien rond 16 uur.
parkeren – parkeren kan in de parking Langestraat (inrijden via Predikherenrei) of in de straten in de buurt.

 

Nieuwe energie voor jongdementie

grensverleggend project in de Himalaya

Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum dementie Vlaanderen) en enkele deelnemers getuigen

maandag 19 september 2016, 19u30 – 21u30

folder

Op 23 oktober 2015 vertrok een 14-koppige ploeg, waaronder Jurn Verschraegen, richting Kathmandu (Nepal) met onder hen drie echtparen waarvan telkens één partner jongdementie heeft.

Nooit eerder werd een dergelijk initiatief genomen. Het was dan ook letterlijk grensverleggend. Zanger-performer Rick de Leeuw vergezelde de ploeg. Een team o.l.v. prof. dr. Mathieu Vandenbulcke van het UZ Gasthuisberg gaf medische begeleiding.

Het doel? Aantonen dat mensen met dementie op jonge leeftijd nog tot heel wat in staat zijn en zelfs in het mekka van het bergwandelen in primitieve omstandigheden een inspanning kunnen leveren. Tegelijk wou de ploeg stilstaan bij de impact van jongdementie op hun gezinnen en het dagelijks leven.

Het project kreeg de naam ‘New Energy For Young Dementia’. Hiermee wilden we aantonen dat mensen met jongdementie en hun partners ondanks dementie toch nog nieuwe energie kunnen tanken, bijvoorbeeld door in beweging te blijven en samen leuke dingen te doen. Er wordt al teveel op een eenzijdig negatieve wijze over dementie bericht. De expeditie is ook een oproep aan het beleid om voor jonge mensen met dementie ruimte te voorzien en maatwerk te bieden.

De trip werd in beeld gebracht via een documentaire. In de loop van het najaar komt hij op televisie. Een voorsmaakje vindt u in de blog http://newenergy.jongdementie.info/ (foto + tekst: www.jongedementie.info)

Praktisch

waarFotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge
wanneermaandag 19 september 2016 van 19.30 tot 21.30 uur – onthaal vanaf 19 uur
bijdrage – 5 euro (ter plaatse)
inschrijven – via webformulier of tel. 050 44 67 93

 koor

Zingen tot morgenvroeg

concert voor en door mensen met dementie en sympathisanten

vrijdag 7 oktober 2016, 14u30 – 16u30

Ensemble Onoir – Fotonkoor – Contactkoor – De Wijze Wijsjes – Alexander Makay (gitaar) – Elke Poppe (zang)

folder

Programma

De muzikale reis van een pelgrim. Benefietoptreden. Het Ensemble Onoir brengt wereldmuziek uit diverse landen.

We shall overcome. Het Fotonkoor (personen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers) brengt samen met het contactkoor De Wijze Wijsjes uit Beernem een eigen programma.

Gitarist Alexander Makay zorgt samen met Elke Poppe voor een muzikaal intermezzo.

Koenraad De Meulder, directeur van Koor & Stem, gidst ons door het programma.

Praktisch

Waar – Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, 8000 Brugge Wanneer – vrijdag 7 oktober 2016 van 14.30 tot 16.30 uur                  ontvangst vanaf 14 uur
Tickets – 5 euro
reserveren – bij Foton: via webformulier  of tel. 050 44 67 93
afhalen in Foton, Biskajersplein 2, 8000 Brugge
of op vrijdag 7 oktober 2016 vanaf 14 uur in de Stadsschouwburg.
Minder mobiel? – geef een seintje aan Foton. Wij zorgen voor een aangepaste zitplaats

Dank aan
Stadsbestuur Brugge
Medewerkers van de Stadsschouwburg

 kader_Dementie_en_nu

Dementie en nU

een cursus voor mantelzorgers

op woensdagnamiddag (14u – 17 u ) eerste bijeenkomst: 14 september 2016– laatste bijeenkomst: 25 januari 2017 Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

In 10 bijeenkomsten met een vaste groep deelnemers kom je meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermeer omgaan en ondersteuningsmogelijkheden. Je leert beter om te gaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting. Je ontmoet mensen die je steunen en begrijpen. http://www.dementieennu.info/

interesse?
er zijn nog enkele vrije plaatsen – tel. 050 44 67 93 – e-mail foton@dementie.be

basislogo zondertekst png

Sint-Kruis – dementievriendelijke lokale economie

ism Veldzicht

handelaars spelen een belangrijke rol binnen een dementievriendelijke (deel)gemeente!

Expertisecentrum dementie en thuisbegeleidingsdienst Foton is sinds 2010 trekker van het project ‘Samen voor een dementievriendelijk Brugge’. In samenwerking met de stad Brugge, het Overlegplatform dementie en het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)   ijvert Foton al enkele jaren voor een dementievriendelijke stadsomgeving. Het project mobiliseert zowat alle Brugse sectoren zoals o.a. de lokale economie.

Naar aanleiding van een adviesvraag voor een bewoner met de ziekte van Alzheimer leerden ’t Veldzicht en Foton elkaar kennen. ’t Veldzicht uit Sint-Kruis is een organisatie die woon- en dagondersteuning biedt aan mensen met een (vermoeden van) beperking. De organisatie voelt er zich thuis en benadrukt de positieve ervaringen met de inwoners en de handelaars. Foton en ’t Veldzicht besloten daarom om samen werk te maken van een dementievriendelijk Sint-Kruis.
Meer…

catalogus

Documentatiecentrum – aanwinsten

Alle aanwinsten kunt u terugvinden via de catalogus die wij samen met enkele andere documentatiecentra dementie samenstellen.

Hier zetten we een drietal bijzondere aanwinsten in de kijker

MagischeWereldDe magische wereld van Alzheimer : 30 tips voor meer begrip en tevredenheid
Huub Buijssen
Houten, Spectrum, cop. 2015, 151 p.

Voor wie niet van theorie houdt, maar wel uit verhalende hoofdstukjes wil leren hoe je kan omgaan met een persoon met Alzheimerdementie. Huub Buijssen is deskundig in dementie en in communicatie, en combineert beide op een unieke wijze.

OpBezoekOp bezoek bij een dierbare met dementie : met ruim 60 ideeën om samen te genieten Anniek Kramer en Marcelle Mulder
Houten, Spectrum, 2016, 143 p.

Wat voor zin heeft het om op bezoek te gaan? De auteurs beschrijven vanuit eigen ervaring concrete bezigheden om van zo’n bezoek een prettig, persoonlijk, zinvol gebeuren te maken, zowel voor de bezoeker als voor degene met dementie. Niet als recepten om klakkeloos over te nemen, maar als inspiratie om zelf creatief te verkennen wat aanslaat.

DeTijdDe tijd, het geld en de wijsheid : een bezinning op het tijdsprobleem in de gezondheidszorg Martien Pijnenburg, Carlo Leget (red.)
Den Haag : Boom Lemma, 2013, 90 p.

‘Druk, druk, druk!’. Tijd blijkt in de zorg anders beleefd te worden door de cliënt, door de nabije zorgverlener, door de zorgverlener met beleidsverantwoordelijkheid. Verschillende invalshoeken en tradities bieden inspiratie om wijs met zorgtijd om te gaan.

< boven > < venster sluiten >