Nieuwsbrief ECD Foton - najaar 2017

Biskajersplein 2, 8000 Brugge
t 050 44 67 93
www.dementie.be/foton

een initiatief van

Familiezorg
West-Vlaanderen vzw
integrale thuiszorgdienst
www.familiezorg-wvl.be

logo_FZ_png_drukkwaliteit_zonder_r

 

Inhoud

Terugblik

Ontmoetingsmomenten

Het Fotonteam en vrijwilligers heten u hartelijk welkom op de ontmoetingsmomenten voor personen met dementie en sympathisanten van september tot december 2017.

Voor het volledige programma: folder_act_fotonhuis_najaar_2017

In de kijker

Documentatiecentrum

Terugblik

Optreden Fotonkoor in Bozar

Op een zonnige zondag in mei trokken we met het Fotonkoor en de –vrijwilligers richting Bozar te Brussel. Daar werden we verwacht om een tweetalig optreden te verzorgen tijdens het evenement “Singing Brussels”. Geestdriftig gaven we het beste van onszelf. De aanwezigen waren ontroerd en geraakt en werden meegevoerd op de energie van het samen zingen.

Na het gesmaakte optreden konden we even Brussel verkennen en genieten van een deugddoende wandeling en een verkwikkend ijsje. De terugweg was al even sfeervol met meezingers en live trompetmuziek door Luc.

Dank je wel aan allen die deze dag tot een feest gemaakt hebben! Dank je wel aan de muzikanten van dienst: Paul Kindt, Alexander Makay, Elke Poppe en gastdirigente Reinhilde Uyttendaele.

Wandelen in Bulskampveld

‘Move for Dementia’. Met deze slogan wil men over heel Europa mensen in beweging zetten. Omdat bewegen goed is voor iedereen en dus ook voor mensen met dementie. Daarom trokken wij, mensen met dementie en mantelzorgers, vrijwilligers, het Foton team en sympathisanten, op zondag 3 september naar het domein Bulskampveld in Beernem voor een mooie en verbindende wandeling.

Met een groep van 50 mensen stapten we om 14u30 richting het Kasteel van Bulskampveld. Daar wachtten drie gidsen ons op om samen te vertrekken. In kleine groepen verkenden we het bos. We bekeken oude bomen en bijzonder gevormde paddenstoelen. We hoorden het zingen van de vogels en we zagen hier en daar een klein bosdiertje voorbij lopen. Tijdens onze tocht werden we verwarmd door de late zomerzon die zachtjes scheen doorheen de bladeren van de bomen.

Na de wandeling was het tijd voor een verfrissend drankje en een gezellige babbel. Al snel was de hoeve in Bulskampveld vervuld van een gezellige drukte. Er was tijd om elkaar te ontmoeten waardoor dit een fijne afsluiter was van een mooie namiddag. Zo vertrokken we naar huis met het gevoel dat bewegen fijn is, vooral als je het kan doen door samen op weg te gaan.

Ontmoetingsmomenten

Foton: er zit muziek in!

Muziek ontspant en spreekt tot ons hart! Elke eerste woensdag van de maand vullen vrijwillige muzikanten het Fotonhuis met wondere klanken. Bij een kopje koffie kan u tot rust komen, genieten van de muziek en elkaar ontmoeten.

  • 4 oktober 2017: dhr. Guido Coolbrandt – Franse chansons
  • 6 december 2017: Koorklas van het Stedelijk Conservatorium Brugge

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer: onthaal en koffietafel van 14 tot 14.30 uur, muziek van 14.30 tot 15u30 uur

Bijdrage: 2 euro

Fotonkoor

Samen zingen … Het is zo deugddoend, zo vreugdevol, zo verbindend! Het Fotonkoor staat open voor personen met dementie en hun partner/mantelzorger. Noten kunnen lezen is helemaal niet nodig. Dirigente Elke Poppe en de pianisten Paul en Filip Kindt wekken de muziek en de vreugde in ieder van ons.

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer: vrijdagen 15 september, 20 oktober  17 november en 15 december. Onthaal en koffietafel van 14 tot 14.30 uur, samen zingen van 14.30 tot 15u30 uur.

Bijdrage: 2 euro

Inschrijven: is enkel nodig als u voor het eerst komt

Seizoensvieringen

Op het ritme van de seizoenen maken we tijd voor een hoopvolle viering. Personen met dementie en hun familieleden zijn van harte welkom. Voor en na de viering is er tijd voor ontmoeting en gesprek.

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer: woensdag 25 oktober 2017 (herfstviering) en vrijdag 22 december 2017 (kerstviering). Ontmoeting en gesprek van 14 tot 14.30 uur, viering van 14.30 tot 15u30 uur.

Bijdrage: 2 euro

Een auteur aan het woord: Erik Stroobants

Erik Stroobants heeft een beroepsloopbaan als geëngageerd journalist. Na zijn pensionering kwam dementie op zijn pad. Eerst bij zijn schoonmoeder en vader, later bij zijn moeder. Vanuit dit persoonlijke verhaal schrijft hij de verhalen van anderen. Hij gaat bij personen met dementie en hun familie op bezoek, beluistert wat zij meemaken, denken en voelen. Hij beschrijft hun verdriet, maar ook hun moed en wilskracht. Hij publiceerde onder meer: ‘Altijd opnieuw afscheid nemen’ en ‘Dementie, een boek voor partners.’

Voor wie: Iedereen die interesse heeft in het thema dementie. Mantelzorgers van personen met dementie kunnen, als ze dit wensen, beroep doen op een Camino-vrijwilliger die hun partner thuis gezelschap houdt. Meer informatie vindt u hier.

Waar: Fotonhuis, Biskajersplein 2, 8000 Brugge

Wanneer: maandag 20 november 2017. Onthaal vanaf 19.00 uur. De voordracht duurt van 19.30 tot 20.30 uur.

Bijdrage: 5 euro

Inschrijven: bij voorkeur inschrijven: 050 44 67 93 of foton@dementie.be

In de kijker

Werelddag dementie 2017 Roeselare

De WHO riep 21 september uit als Werelddag Dementie. Deze Nationale Werelddag wordt elk jaar georganiseerd in de schoot van de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en dit telkens in een andere provincie. Dit jaar is West-Vlaanderen aan de beurt en gaat het evenement door in Roeselare op donderdag 21 september 2017. Heel wat partners werken mee zoals de Familiegroep dementie Roeselare, de regionale expertisecentra dementie Sophia en Foton, Stad en Zorgbedrijf Roeselare, kenniscentrum Arhus, AZ Delta, Erfgoedcel TERF, enkele lokale scholen, woonzorgcentra, lokale dienstencentra enz.

Met dit initiatief kan dementie meer bespreekbaar worden en wordt het onder de aandacht van het brede publiek gebracht.

Wat staat er op het programma?

In de week van 21 september 2017 zullen tal van acties worden opgezet. Het startschot van de dementieweek en het landelijk project ‘De Alzheimer Code’ wordt gegeven op 14 september 2017 met de podiumvoorstelling ‘Gisteren zal het regenen’ in het cultureel centrum De Spil in Roeselare. Daarnaast zullen kunstwerken gemaakt met en door mensen met dementie gedurende twee weken tentoongesteld worden in de Alfons Blomme Galerie. Foto’s van de “making off” van deze werken zullen terug te vinden zijn in diezelfde winkelstraat. Het kenniscentrum Arhus programmeert die week een lezing van Prof. Van Broeckhoven.

In deze editie wil men ook mensen aanspreken en betrekken die tot op vandaag misschien nog nooit met dementie in aanraking kwamen. In verschillende lagere scholen van Roeselare wordt een themaweek rond dementie gehouden. Elke school krijgt ook een “vertelzakje dementie” ter beschikking dat telkens één week met een klasgenootje meegaat naar huis. Dit wordt een echt doe-zakje met een leesboekje rond dementie, filmpjes voor kinderen over dementie, gevoelsspelletjes, bordspelen, creatieve opdrachten, een audiospel enz. Het doel is om dementie bespreekbaar te maken in de gezinnen van de kinderen. Het vertelzakje werd in samenwerking met het 5de en 6de jaar Gezondheids- en Welzijnswetenschappen van het VISO ontwikkeld en richt zich naar kinderen van het derde en vierde leerjaar.

Het thema van deze Werelddag luidt: “Dementie in Beweging”. Tijdens de slotdag op donderdag 21 september 2017 in de Cityscoop te Roeselare wordt dit programma aangeboden.

Inschrijven kan:

De Alzheimer Code

‘De Alzheimer Code’ is een sociaal en cultureel initiatief dat pleit voor een respectvol en genuanceerd beeld over mensen met dementie.

In september – november 2017 loopt in Vlaanderen en Brussel de tweede editie van dit sensibiliserend project. Ruim 90 organisaties en instellingen uit de wereld van kunst en cultuur, onderwijs en zorg en welzijn schenken in het najaar  aandacht aan dementie en presenteren een tentoonstelling, een theater-, film- of muziekvoorstelling, een lezing of een panelgesprek, een wandeling, …

Binnen onze zorgregio gaan activiteiten door in Beernem, Brugge, Gistel, Oostende, Veurne en Zedelgem. Een uitgebreid programma vind je op www.alzheimercode.be.

 

Dementie en nU

“Dementie en nU” richt zich naar mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgen. In de 10 bijeenkomsten van “Dementie en nU” worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.

In onze regio gaat dit najaar de reeks door in:

  • woonzorgcentrum Dunecluze in Koksijde. Ine De Deken en Els Janssoone begeleiden de sessies. Deze cursus start op 7 september 2017 en gaat tweewekelijks door op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30. Meer informatie bij ine.dedeken@gvo.be of dementie@dunecluze.be.
  • woonzorgcentrum Engelendale in Brugge. Ilona Degraeve begeleidt de sessies. Deze cursus start op 27 september 2017 en gaat ‘s avonds door van 19u00 tot 21u00. Lees meer hier.
  • woonzorgcentrum Sint Jozef in Oostende. Heidi Heldenbergh en Karen Lernout begeleiden de sessies. Deze cursus start op 20 oktober 2017 en gaat ‘s middags door van 13u30 tot 16u30. Meer informatie bij caroline.kimpe@cm.be of via het nummer 059 55 28 27.

We geven ook alvast mee dat Foton plant om opnieuw ‘Dementie en nu’ te organiseren in het najaar van 2018. Meer daarover in onze volgende nieuwsbrief.

Documentatiecentrum

catalogus

Aanwinsten

Alle aanwinsten kunt u terugvinden via de catalogus die wij samen met enkele andere documentatiecentra dementie samenstellen.

Hier zetten we een drietal bijzondere aanwinsten in de kijker

De beklimming van de berg Alzheimer
Jurn Verschraegen, Mathieu Vandenbulcke, Rick de Leeuw
Berchem : EPO, 2016, 150 p. + dvd

Drie mensen met jongdementie en hun partners kozen voor het gezamenlijke avontuur van een bergtocht in de Nepalese Himalaya. Omdat ze het verhaal willen vertellen dat achter jongdementie schuilgaat. Omdat ze véél meer zijn dan die aandoening alleen. Omdat ze stevige stappen willen zetten voor de geest en een aanzet willen geven voor de start van een veelomvattender beweging. Dit boekje met op dvd de documentaire ‘Waar gaan we naartoe?’ is een oproep tot verandering voor de lezer en de kijker ; omdat mensen met jongdementie met de juiste ondersteuning soms nog bergen kunnen verzetten.

Praktische gids familiale bewindvoerders
Isa Van Dorsselaer, Virginie De Potter
Brussel : KBS, 2017. – 59 p.

Als iemand niet (meer) kan beslissen over zijn financiën of over zichzelf, kan de rechter een bewindvoerder aanstellen om deze persoon te helpen met deze beslissingen of om ze in zijn plaats te nemen. De bewindvoerder kan een professional zijn, maar ook een partner, een (naast) familielid, een buur of een goede kennis. Met het nieuwe beschermingsstatuut geeft de wetgever de voorkeur aan de familiale bewindvoerder.

Veel mensen willen dit ook doen, maar schrikken terug voor deze rol. Ze zitten met vragen. Wat is gerechtelijke bescherming eigenlijk? Welke alternatieven zijn er? Wat doet een bewindvoerder? Hoe wordt gerechtelijke bescherming gevraagd en hoe verloopt het? Wat als de beschermde persoon niet wil meewerken, of de bewindvoerder er wil mee ophouden? Op deze en andere vragen biedt deze praktische eerstelijnsgids een antwoord. Hij richt zich tot mensen die over een vorm van bescherming nadenken voor zichzelf of voor een familielid.

Deze publicatie kan ook besteld of gedownload worden: https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2017/20170329MG

Gedragsveranderingen : tips en informatie over gedragsveranderingen bij een hersenaandoening
Danielle Boelen
Den Haag : Hersenstichting Nederland, 2017. – 64 p.

De hersenen regelen ons gedrag en onze persoonlijkheid. Afhankelijk van waar in de hersenen schade ontstaat door een hersenaandoening, kunnen er veranderingen optreden in het gedrag. Gedragsverandering is een ‘onzichtbaar gevolg’, net als ernstige vermoeidheid en overprikkeling. Dit zijn vaak de meest ingrijpende en moeilijkste veranderingen, ook voor de omgeving. U leest in deze vernieuwde brochure meer over de meest voorkomende gedragsveranderingen en hun gevolgen. Aan de hand van sprekende en herkenbare voorbeelden worden tips gegeven hoe om te gaan met dergelijke veranderingen.

< boven > < venster sluiten >