Gezonde (mediterrane) voeding: beschermende factor!

Gezonde (mediterrane) voeding: beschermende factor!

Veel van wat er in ons lichaam gebeurt, wordt beïnvloed door wat we eten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel gezondheidscampagnes aandacht geven aan gezonde voeding. Zo kwam het Vlaams Instituut Gezond Leven in september met een vernieuwde voedingsdriehoek om duidelijk te maken wat gezonde voeding is: veel groenten, fruit, peulvruchten en noten, matig met vis, vlees en zuivel, en beperkt eten van boter en rood vlees. Verder zo weinig mogelijk frisdrank, koekjes, zout en alcohol. Het zijn de ondertussen bekende voedingsadviezen.

De relatie tussen voeding en gezondheid omvat ook het risico op dementie. Diverse bevolkingsonderzoeken (Croll et al., 2018; Lourida et al., 2013; Yusufov et al., 2016) toonden aan dat een mediterraan voedingspatroon volgen (in lijn met de adviezen van de voedingsdriehoek), het risico op dementie verlaagt. Ook observatieonderzoeken bevestigen dit (Martínez-Lapiscina et al., 2013). Bevolkingsonderzoek in Rotterdam maakte ook de relatie tussen gezonde voeding en een groter hersenvolume duidelijk: “A better diet quality is associated with larger brain tissue volumes” (Croll et al., 2018). Een groter hersenvolume leidt dan weer tot betere cognitieve vaardigheden.

Ken je ander onderzoek over de relatie tussen gezonde voeding en dementie? We horen het graag via info@SaniMemorix.eu.