Nieuwe studie: preventie van dementie blijkt nuttig!

Nieuwe studie: preventie van dementie blijkt nuttig!

De 70-jarige van nu heeft 13 procent minder kans om binnen vijf jaar dementie te krijgen dan de man of vrouw die 70 werd in 2010. Ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie telkens met 13 procent per tien jaar. Dat blijkt uit een analyse van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa waar bijna vijftigduizend 65-plussers aan hebben meegedaan. Het onderzoek werd gedaan onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam en de Harvard School of Public Health en staat in het vakblad Neurology. Volgens hen is de daling vooral te danken aan de betere behandeling van hart- en vaatziekten, het gestegen opleidingsniveau en leefstijlfactoren als minder tabak, minder alcohol en meer bewegen. Uit kleinere studies werd al eerder geconcludeerd dat ouderen van nu minder vaak dementie krijgen.

Tot voor kort werd gedacht dat 30 procent van het risico op dementie wordt bepaald door factoren die beïnvloedbaar zijn. Zo gaat er een positieve invloed uit van onder meer: een hoog opleidingsniveau, niet roken, goede sociale contacten, fysiek actief zijn, lage bloeddruk, gezond gewicht en een goed gehoor. Een expertisegroep op het gebied van dementie schreef eind juli in het medische tijdschrift The Lancet dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat niet 30 maar 40 procent van het risico op dementie beïnvloedbaar is. Nieuwe factoren waarvan volgens deze experts is aangetoond dat ze de kans op dementie vergroten zijn: excessief alcoholgebruik, traumatisch hersenletsel en luchtverontreiniging.
Hoewel het risico op dementie de voorbije decennia is afgenomen, zal het aantal mensen met dementie toch fors toenemen. In Vlaanderen treft het vandaag 136.000 personen, tegen 2050 zal dat aantal door de vergrijzing verdubbelen. Ook professor Engelborghs van UZ Brussel geeft aan dat de gezondheidszorg de komende jaren meer dan ooit moet inzetten op preventie en niet alleen op het genezen van ziektes.

Meer weten over preventie? Kijk dan zeker ook even op www.sanimemorix.eu en www.mijngezondbrein.be.