VIB publiceert alzheimerdossier

VIB publiceert alzheimerdossier

21 september is het Wereld Alzheimer dag. Een goede aanleiding om extra stil te staan bij deze aandoening die wereldwijd 35 miljoen mensen treft. Het is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Er zijn de voorbije 20 jaar 80.000 wetenschappelijke artikels gepubliceerd over deze aandoening en het onderzoek verloopt steeds sneller. Zo zijn we in de laatste twee decennia veel meer te weten gekomen over de ziekte van Alzheimer dan in de 100 jaar voordien.

Toch is er voorlopig nog geen remedie. De zoektocht naar een oplossing verloopt stroef. Onderzoekers, artsen en farmaceutische bedrijven hebben de voorbije decennia enorme inspanningen geleverd om nieuwe geneesmiddelen te vinden die de aandoening kunnen tegenhouden. Voorlopig werd nog geen geneesmiddel gevonden dat alzheimer kan genezen. Maar we moeten doorzetten, vinden de onderzoekers, om de aandoening ooit wel een halt toe te roepen.

Wat levert het onderzoek op? Wat kunnen we er in de toekomst van verwachten? Lees er alles over in het laatste VIB-achtergronddossier.