In de kijker!

 Vormingen in de kijker!  

Meander voegde in 2020 enkele nieuwe onderwerpen toe aan zijn vast vormingsaanbod. Zoekt je organisatie een interne vorming? Bekijk dan zeker eens deze nieuwe onderwerpen, maar ook de rest van ons vast vormingsaanbod.

Vergeten of dementie?

Velen van ons associëren vergeten met dementie. Toch weten we intuïtief en ook vanuit de praktijk dat het ene niet gelijk is aan het andere. Maar wat is nu net het verschil tussen beide? En wat maakt dat als we ouder worden, we sterker aan onszelf beginnen twijfelen? Gaan vergeten en dementie hand in hand? … Tijdens deze lezing houden we ons bezig met deze vragen. We kijken naar de oorzaken van deze fenomenen, we nemen de werking van onze hersenen onder de loep en ontfermen ons ook over “ouderdomsvergeetachtigheid”.

Doelgroep: Niet-professionele hulpverleners (geïnteresseerden 50 plussers, vrijwilligers,…)

Duur: 1,5 uur

Wil je deze workshop aanvragen voor jouw organisatie of evenement? mail naar meander@dementie.be


Dementie aan het loket/onthaal

Vele steden en gemeentes geven met projecten zoals “dementievriendelijke gemeente of stad” mensen met dementie een waardige plaats  in de samenleving. Maar weten medewerkers van een lokaal bestuur hoe de vork aan de steel zit? De medewerkers aan het loket/balie/onthaal komen als eerste in contact met de burger. Hoe zij de situatie begrijpen, inschatten en aanpakken, maakt hoe de persoon zich aan de andere kant zal voelen. Ook voor personen met dementie is dit van belang en kan dit een impact hebben hoe hij zich verder zal bewegen in de samenleving. In deze vorming nemen wij medewerkers met een loketfunctie mee in de wereld van dementie: Wat is dementie? Hoe kan je kan je hun moeilijkheden herkennen? En hoe kan jij er best mee omgaan?…

Doelgroep: Professionele hulpverleners met een loket- of onthaalfunctie

Duur: 2 uur

Wil je deze vorming aanvragen voor jouw organisatie of evenement? mail naar meander@dementie.be


Door zijn ogen…De wereld van dementie

We stellen ons wel eens vaker de vraag “Wat gebeurt er in het hoofd van een persoon met dementie?”. Door ons empathisch op te stellen en in te beelden hoe een persoon met dementie de wereld ziet en ervaart, kunnen wij ons gedrag en dus onze zorg en ondersteuning aanpassen aan hun noden. Gedurende deze vorming gaan we met deze gedachte aan de slag. Aan de hand van verschillende oefeningen trachten we ons samen in te beelden waar een persoon met dementie allemaal tegenaan loopt. Deze interactieve vorming geeft mensen de kans om te reflecteren over hun eigen gevoel en handelen naar personen met dementie toe.

Doelgroep: Professionele hulpverleners

Duur: 3 uur

Wil je deze vorming aanvragen voor jouw organisatie of evenement? mail naar meander@dementie.be