Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Ook de stad Sint-Niklaas profileert zich al jaren als dementievriendelijke stad en onderneemt hiervoor tal van acties. In het verleden werd een affichecampagne gehouden en werd ook

Werelddag Dementie

Naar aanleiding van Werelddag Dementie op 21 september wil de stad Sint-Niklaas haar erkenning als ‘dementievriendelijk’ opnieuw onder de aandacht brengen. De stad engageert zich om het taboe op dementie en de eenzijdige, negatieve beeldvorming ervan te doorbreken, om het toenemend aantal mensen met dementie langer thuis te kunnen laten blijven zonder dat hun levenskwaliteit afneemt en om mantelzorgers, familie en vrienden van personen met dementie een hart onder de riem te steken. Meer informatie over dementievriendelijke stad en over dementie vindt u hier.

Placemats

De werkgroep Dementievriendelijke stad roept externe organisaties op om in de week van 21 september of bij een latere activiteit de dementievriendelijk placemats te gebruiken. Met deze placemats wil de stad een positieve beeldvorming bevorderen en tegelijk een aantal belangrijke communicatietips en contactadressen meegeven. Uiteraard is deze actie sterker als ze ook intern door stad en OCMW gedragen wordt!

Bent u geïnteresseerd, bestel dan nu placemats per telefoon of mail via Eline De Keulenaer, 03 778 37 48 of eline.dekeulenaer@sint-niklaas.be

Dementiewijzer en boekenpakket

Als Dementievriendelijke stad wil Sint-Niklaas zijn inwoners bijstaan in het vinden de meest geschikte  informatie over dementie. In samenwerking met de bibliotheek van Sint-Niklaas werden 3 boekenpakketten samengesteld rond dementie, die u kunt uitlenen in de bibliotheek.

Ook voor familie en vrienden van personen met dementie bracht de werkgroep een eenvoudig communicatiemiddel uit, nl. de dementiewijzer. Deze kleine wijzer bevat eenvoudige communicatietips en beantwoordt heel wat vragen over waar je terecht kan, afhankelijk van welke noden je hebt als naaste van een persoon met dementie. Naar aanleiding van de vijfjarige verjaardag van dementievriendelijk Sint-Niklaas werd de wijzer geactualiseerd. Deze dementiewijzer kan je hier digitaal bekijken en is gratis te verkrijgen via het thuiszorgcentrum ‘t Punt en het welzijnshuis.