Dementievriendelijk Zele

logo zakdoek ZeleWist u dat mensen gemiddeld 8 jaar leven met de ziekte?

Wist u dat ongeveer 300 Zelenaren met dementie nog thuis wonen?

Dementie komt veel meer voor dan u denkt, vermoedt …. en toch bestaat er nog zeer veel onduidelijkheid over de ziekte, weten mensen er eigenlijk niet zo veel over en blijven bepaalde, verkeerde clichés, steeds hangen.

In het najaar van 2016 startte Zele in samenwerking met ECD Meander het project dementievriendelijke gemeente. Tijdens dit project is er een sensibiliseringscampagne op poten gezet, waarin doorheen de gemeente affiches over omgangstips en feiten i.v.m. dementie werden verspreid. Naast deze affiche campagne, werden ook de handelaars van Zele bij het project betrokken. Zij werden aangeschreven om eens na te denken over hoe zij zouden omgaan met een klant die beginnende dementie vertoond.

Handelaars die zich engageerden om bij het thema eens stil te staan kregen ter ere van hun inzet in januari 2017, de titel van “dementievriendelijke handelaar”. Daarnaast  kregen deze handelaars ook een award bij hun nieuwe titel, deze konden zij met enige trots in hun winkel etaleren. In totaal dragen nu 26 handelaars in Zele de titel van “dementievriendelijke handelaar”. Lees hier wat het Nieuwsblad over dit initiatief schreef.

Samen streven we naar een maatschappij waarin mensen met dementie een waardige plaats hebben. Vergeet immers nooit:

‘Dementie is pas erg als de omgeving er niet mee om kan  gaan’ – (Jan Hoet)

Herinneringen om de hoek: dementievriendelijke wandelingen

In het voorjaar van 2017 stelde Zele 2 dementievriendelijke wandelingen open waar eigen herinneringen en ervaringen centraal staan. De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen en bieden families die te maken krijgen met dementie een plezierige activiteit. Mensen met dementie kunnen vaak nog heel levendig herinneringen aan vroeger navertellen of herbeleven. Taferelen, gebouwen of bekende plaatsen in de gemeente vormen een ideaal gespreksonderwerp om verhalen over vroeger op te halen en een fijne namiddag mee te vullen.

Wil je graag de wandelingen uittesten, dan kan je de gratis brochure ophalen bij het Lokaal dienstencentrum De Welle of je kan ze hier downloaden.

 

 

Samenwerkingsverband

Naast het OCMW en de gemeente Zele, werken de lokale dienstencentra samen met verschillende andere partners om dit project te realiseren: De provincie Oost-Vlaanderen, samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, expertisecentrum dementie Meander, Huisartsenkring Vehamed en politiezone Berlare- Zele.

 

 

ach-oma