Houvast document

Een praktische houvast na de diagnose

De collega’s van ECD Paradox uit Gent ontwikkelden deze brochure als hulpmiddel voor mensen met dementie en hun mantelzorgers wanneer ze de diagnose krijgen.

En daar stonden we dan, samen op de parking, niet wetende wat er zou komen en wat ons te doen stond’.
Als de diagnose dementie valt, is de impact op het leven voor zowel de persoon met dementie als voor de dichte omgeving – om het zacht uit te drukken- groot.
Er komen heel wat vragen op hen af zowel praktisch als emotioneel. Gelukkig bestaan er al heel wat initiatieven om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen.
Kennis over dementie wordt makkelijker gevonden, maar andere zaken worden eerder ‘gaandeweg‘ ontdekt als men ermee geconfronteerd wordt. Denk maar wat te doen bij vermissing of hoe zit het nu met autorijden? Mantelzorgers moeten dan zelf telkens op zoek gaan naar de juiste informatie en ondersteuning en geven vaak aan dat ze dat allemaal veel eerder hadden moeten weten.
Juist daar wil ECD Paradox een hand reiken en ontwikkelde een ‘houvast-document’. Het biedt een overzicht van vaak voorkomende zaken die ondersteuning kunnen bieden na het krijgen van de diagnose dementie.

De belangrijkste zaken zijn nu gebundeld en je kan ook terugvinden waar je meer informatie kan vragen.
Ook u kan uw steentje bijdragen!
We willen dat mensen deze houvast gemakkelijk vinden en geloven hiervoor in een zo breed mogelijke digitale verspreiding. Daarenboven is het voor u als organisatie een mooi uithangbord om te tonen dat u de zorg voor dementie een warm hart toedraagt en ondersteunt.

Hoe doet u dat:

Stap 1: Download de brochure
Stap 2: Maak uw engagement zichtbaar en plaats uw logo op de brochure (via PDF Escape)
Stap 3: Plaats het op uw website zodat iedereen er snel en gemakkelijk aankan
Stap 4: Verspreid het document binnen uw intern en extern netwerk
Stap 5: Maak er veelvuldig gebruik van en zorg dat het bij het doelpubliek geraakt
Stap 6: Stuur uw link door naar paradox@dementie.be zodat ook wij uw engagement in de kijker kunnen zetten.

Het document is steeds terug te vinden via onze website, maar we weten uit ervaring dat er meer kans tot slagen is als het via zoveel mogelijk kanalen wordt ter beschikking gesteld. Uiteraard kan u het document ook afprinten en op die manier beschikbaar stellen.

Blijven groeien, samen sterker in zorg voor personen met dementie!

Hier vind je het Houvast document