september 2019

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels

logo jongdementie website2

logo2

Teamnieuws

 

Welkom terug aan Katja!

Katja Van Goethem komt sinds deze maand team Memo terug versterken.
Zij zal binnen Memo voornamelijk rond jongdementie en vorming werken. Daarnaast blijft Katja nog deeltijds werken voor Zorgcirkels Jongdementie waar ze de cirkel ‘vorming’ verder zal uitbouwen.
Welkom terug, Katja!

 

Nieuws uit de regio

 

Expo dementie Diest

Om personen met (jong)dementie en hun omgeving een goede ondersteuning te bieden, hebben een aantal partners samengewerkt om de eerste ‘EXPO DEMENTIE’ te organiseren in de regio Vlaams-Brabant. De expo biedt informatie voor personen met dementie, hun omgeving en professionelen.

Wat?

  • Standenbeurs, quiz, hapje en drankje
  • Lezingen:
    11u: Jongdementie (Katja van Goethem)
    14u: Draagkracht/draaglast (Erna Claes)
    16u: De zorgen van de mantelzorger (Luc Van de Ven)

Waar en wanneer?
Zaterdag 21 september 2019 van 10 tot 17 uur in ‘Den Amer’, Nijverheidslaan 24, 3290 Diest. Toegang is gratis!

Klik hier voor meer info.

 

 

Studiedag “Omgaan met onbegrepen gedrag bij FTD en andere vormen van dementie: over sturen, focussen en volgen”

NIEUW: wegens succes opnieuw gepland, ditmaal in Dilbeek.

Wat?
Deze opleidingsdag brengt een nieuwe methodiek uit Nederland in België. Lesgevers Elly Prins en Alwies Hendriks hebben vanuit hun werk met jongdementie, in het bijzonder mensen met frontotemporale dementie (FTD), een methode ontwikkeld om om te gaan met onbegrepen gedrag. Deze methode heeft zich inmiddels zo ontwikkeld dat ze ook bruikbaar is voor onbegrepen gedrag bij andere ziektebeelden en andere leeftijden.
De studiedag is interactief. De nadruk ligt vooral op het samen oefenen van volgen en sturen en het vertalen van deze principes naar de dagelijkse praktijk.

Wanneer?
8 november 2019 van 10u-16u in hogeschool Odissee, campus Parnas, Stationsstraat 301, 1700 Dilbeek

Inschrijven?
De deelnameprijs is 89 euro (incl. hand-outs, broodjeslunch en koffie).
Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

 

 

Minisymposium over kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie

Wat is het referentiekader dementie? Hoe kan je het in je organisatie gebruiken? Hoe ga je aan de slag met de groeimeters in het boek? Hoe kan je de fundamenten concretiseren in het werken rond de thema’s jongdementie en psychosociale ondersteuning voor de persoon met dementie en zijn mantelzorger?
Deze thema’s worden belicht tijdens de studiedag. Bekijk hier het volledige programma.

Wanneer?
Donderdag 21 november van 9.30u-16.30u in het Cera-gebouw, Muntstraat 1, 3000 Leuven

Inschrijven?
De deelnameprijs is 89 euro (incl. het boek ‘Ik, jij, samen mens. Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’). Inschrijven kan hier.

 

VORMING: Thuis in dementie

NIEUW: In 2019 organiseert Memo enkele vormingsmomenten op verschillende locaties specifiek gericht naar basiszorgverleners in de thuiszorg.

Hoe voelt het om niet uit je woorden te geraken? Wat als je alles snel vergeet? Via een ervaringsgericht parcours willen we jullie laten beleven hoe een dag er kan uitzien in het leven van een persoon met dementie. Nadien worden jullie ervaringen besproken en kijken we hoe jullie dit kunnen meenemen naar de praktijk.

Wanneer?

Inschrijven?
Prijs is 30 euro per vormingsmoment, inclusief dranken en vormingsattest. Je kan je inschrijven door te klikken op de gewenste datum (tot 14 dagen voor aanvang).

 

VORMING: Ethische dilemma’s in de zorg voor personen met dementie

Dilemma’s in de zorg gaan vaak gepaard met onzekerheid en twijfel. Maar ook met ingehouden emoties of meningsverschillen. Het oplossen en/of hanteren van dilemma’s in de zorg is een zoektocht naar welke waarden we prioriteit geven en waarom. We vertrekken vanuit een gedragen visie op zorg om vervolgens een stappenplan aan te reiken om ethische vraagstukken te behandelen. De namiddag wordt ingevuld door een praktische workshop.

Wanneer? Vrijdag 6 december 2019 van 9.30u-16.30u in Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3000Leuven

Inschrijven?
De deelnameprijs is 89 euro (incl. hand-outs, broodjeslunch en drank). Inschrijven kan hier.

Documentatiecentrum

 

Dilemma’s bij dementie (Tim van Iersel, 2018)

Dit boek brengt de dilemma’s in beeld waarvoor je komt te staan als je zorgt voor iemand met dementie. Deze dilemma’s worden besproken aan de hand van acht waarden waaruit het dilemma voortkomt, zoals autonomie en veiligheid. Het boek richt zich voornamelijk op verzorgenden en verpleegkundigen (in opleiding).

Dit boek is te ontlenen bij Memo.

 

Jongdementie​

 

Praatcafé Jongdementie op 25 september in Leuven

Bijeenkomst exclusief voor zonen en dochters met als thema “Erfelijkheid bij jongdementie: de theorie en de hulpverlening in de praktijk.” Dit praatcafé wordt gegeven door Prof. Dr. Hilde Van Esch, staflid, en dr. Ellen Plasschaert, psychologe bij Centrum Menselijke Erfelijkheid UZ Leuven.

Praktisch?
Woensdag 25 september om 20u in LDC Wijnveld, Wingerdstraat 14, 3000 Leuven


Klik hier om het volledige programma te bekijken.

 

Leer-wijzer jongdementie

NIEUW: In deze brochure vind je een overzicht van onze vormingen over jongdementie.

Zorgcirkels jongdementie biedt i.s.m. Memo een breed vormingspakket aan, gaande van een korte kennismaking met jongdementie, een lezing of een film met nabespreking tot specifieke studiedagen, intervisiemomenten voor zorgverleners en zelfs een tweedaagse onderdompeling.

 

Intervisie jongdementie

NIEUW: Voor zorgverleners uit dagverzorgings- en woonzorgcentra, thuiszorg en thuisverpleging Zorgcirkels jongdementie i.s.m. Memo op vaste tijdstippen intervisiereeksen met 5 dagdelen. Deelnemers volgen de hele reeks, sessies kunnen niet afzonderlijk gevolgd worden. We kiezen voor een kleine groep om zoveel mogelijk ervaring met elkaar te delen. Deelnemers staan bij voorkeur in het werkveld en hebben dagelijks of veelvuldig ervaring in de zorg voor personen met jongdementie.

Wanneer?
Op vrijdagen 25 oktober, 8 november, 22 november en
6 december van 9u30 tot 12u30 en op vrijdag 20 december van 13u30u tot 16u30.

Inschrijven?
De kostprijs bedraagt €250 per deelnemer voor de hele reeks.
Inschrijven kan tot vrijdag 18 oktober 2019 via zorgcirkelsjongdementie@zcjd.be

 

 

VORMING: Zinvolle activiteiten met personen met jongdementie

Zorgcirkels Jongdementie biedt sinds juni 2016 ondersteuning, lotgenotencontacten en zinvolle dagbesteding aan jonge personen met dementie en hun gezin in Vlaams-Brabant. Katja Van Goethem (zorgcirkels jongdementie) deelt vanuit haar ervaring welke activiteiten succesvol zijn, hoe je een activiteitenkalender opbouwt en wie je aanspreekt om je hierbij te ondersteunen. Vanuit de dagelijkse praktijk geeft zij tips hoe je jonge mensen met dementie benadert en activeert, vertrekkend vanuit mogelijkheden en kansen. De vorming wordt doorspekt met gebruiksklare voorbeelden en materialen.

Wanneer?
5 december 2019 van 13.30u-16.30u in hogeschool Odissee, campus Parnas, Stationsstraat 103, 1700 Dilbeek

Inschrijven?
De deelnameprijs is 59 euro (incl. hand-outs en drank). Inschrijven kan hier.

 

 

Brain Adventure Team verzet weer bergen

In 2015 organiseerden Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke en Jurn Verschraegen een expeditie in Nepal. Drie koppels waarvan één van de partners jongdementie heeft, namen deel aan de tocht. Het boekje ‘De beklimming van de berg Alzheimer’ verhaalt aan de hand van een dvd de tochtervaringen van de deelnemers met dementie. Na Nepal kwam er een vervolg in Italië.

Begin september namen vier mensen met jongdementie en hun partner en/of buddy deel aan een trektocht in de Valle Maira, een afgelegen streek in de Italiaanse Alpen. Aan de hand van de ervaringen van de deelnemers wordt een reisgids gerealiseerd die ook anderen in staat stelt om de tocht te maken. Via het ‘Brain Adventure Team’ kunnen avonturiers in contact komen met mensen met (jong)dementie en samen op mini-expeditie gaan.

Op de website en de Facebook-pagina kan je terecht voor alle actuele info.

Nieuws uit Vlaanderen

 

Vormingsbrochure ECD Vlaanderen 2019-2020

Heb je interesse in een opleiding, vorming of studiedag rond het thema dementie? Bekijk het volledige aanbod hier.

Volg je graag de opleiding referentiepersoon dementie? Inschrijven kan hier. (Let wel: de opleiding in Leuven is reeds volzet, aanmelden op een wachtlijst is mogelijk).

 

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw zoekt nieuw luistertalent

Wil je graag aan de telefoon luisteren naar mensen die over hun ervaringen met dementie praten? Kan je je inleven in de moeilijkheden die anderen ervaren?
Ondervind je dat mensen in je omgeving graag met je praten? Wil je je gespreksvaardigheden vergroten? Ben je iemand die voeling heeft met dementie?

Dan is vrijwilligerswerk bij de Alzheimer Phone National, de gratis luister- en infolijn, iets voor jou. Alzheimer Liga Vlaanderen zoekt vrijwilligers die van thuis uit oproepen willen beantwoorden. Ze bieden een degelijke basisvorming ‘telefonisch onthaal’ en ‘sociale kaart dementie’ en bijkomende intervisie door een coach.
Interesse? Neem dan contact op met Laura Weyns (educatief stafmedewerker Alzheimer Liga Vlaanderen): educatie@alzheimerliga.be, 0495 21 41 19.

 

< boven > < venster sluiten >