Preventiecampagne SaniMemorix

Campagne SaniMemorix zet preventie van dementie op de kaart

 

Het aantal personen met dementie stijgt van ongeveer 132 000 in 2018 naar 188.000 in 2035, een stijging van 42,7%. Belangrijkste oorzaak daarvan is de stijgende levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking. Hogere leeftijd is dan ook de belangrijkste en meest bekende risicofactor voor dementie. Internationaal is er de afgelopen jaren wetenschappelijke consensus gegroeid dat naast leeftijd ook (on)gezonde leefstijl een belangrijk effect heeft op het risico op dementie. Dat bleek onder meer uit het proefschrift van Kay Deckers (Universiteit Maastricht) van mei 2017 en The Lancet commissie over dementie in de zomer van 2017. De voorzitter van die commissie, prof. Gill Livingston (University College London), zei toen: “Be ambitious about prevention!”.

 

Op de internationale Alzheimerdag, vrijdag 21 september 2018, werd een publiekscampagne gelanceerd om aandacht te vragen voor die relatie tussen leefstijl op middelbare leeftijd (40 tot 75 jaar) en het risico op dementie op hogere leeftijd. Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie gevoelig doen dalen. Die relatie is echter maar zeer beperkt bekend.

SaniMemorix is een initiatief van de Expertisecentra Dementie i.s.m. de Alzheimer Liga Vlaanderen, het Vlaamse ApothekersNetwerk en Het Vlaams Instituut Gezond Leven. De campagne werd afgetrapt met een uitdeelactie van vaccindoosjes aan het station Brussel Noord en in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Ook Memo deelde heel wat doosjes uit op de vrijdagmarkt in Leuven. De doosjes bevatten informatie over beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie doen dalen.

Op diezelfde dag werd ook www.SaniMemorix.eu gelanceerd met informatie over elke beïnvloedbare leefstijlfactor en of die een beschermend dan wel bedreigend effect heeft op het risico op dementie. Deze wordt de komende jaren actueel gehouden met de nieuwste inzichten van wetenschappelijk onderzoek over het preventie-thema.