|
 |
Innovatieve app geeft mensen met dementie een stem bij vroegtijdige zorgplanning
Op 6 oktober werd in het West-Vlaamse Marke de applicatie ‘Voor ik het vergeet’ gelanceerd voor de Vlaamse hulpverleners op de studiedag ‘Vroegtijdige zorgplanning voor personen met dementie: van richtlijn tot app’. De applicatie maakt deel uit van een heel proces over vroegtijdige zorgplanning dat de gebruiker een visie, een methodiek en een tool aanbiedt. Daarnaast werd de eerste wetenschappelijke richtlijn over vroegtijdige zorgplanning en palliatieve zorg specifiek voor mensen met dementie voorgesteld, een internationale primeur! De lancering van de app ging ook in de media niet onopgemerkt voorbij. Op onze website kan je terecht voor een uitgebreide terugblik.
Wegens de grote belangstelling wordt de studiedag op 1 december herhaald in Antwerpen. Interesse? Twijfel niet te lang en schrijf vandaag nog in! |
|
Dementie in de bib
Ook het geactualiseerde Vlaamse Dementieplan van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen vestigt de aandacht op een genuanceerde beeldvorming over dementie, o.a. met de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Onder impuls van dit initiatief werden vanuit de provincie Antwerpen en in de regio Brussel in 2013 voor het eerst alle bibliotheken uitgenodigd om dementie in de kijker te zetten in de periode rond de Werelddag Dementie (21 september). Intussen werd het een jaarlijkse traditie die op veel enthousiasme kan rekenen, ook in de andere provincies.
Regionaal expertisecentrum dementie brOes organiseerde van 19 tot 25 september voor de vierde keer op rij de ‘Dementie in de bib’-week, deze keer met een focus op het onderwijs. Op hun website kan je terecht voor een terugblik op een boeiende week. Ook in 2017 zullen heel wat bibliotheken in Vlaanderen dementie onder de aandacht brengen. Wordt vervolgd! |
 |
|
 |
Studiedag ‘Samen onderweg naar 20/20’
Op 18 november wordt het gloednieuwe boek ‘Samen onderweg naar 20/20: naar een geïntegreerde zorg’ voorgesteld. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen verzorgden directeur Jurn Verschraegen en communicatiemedewerker Olivier Constant een artikel. Ze bekijken hoe de zorg voor mensen met dementie en de zorg voor mensen met een mentale beperking elkaar kunnen inspireren en versterken. Daarbij zoomen ze in op een aantal gemeenschappelijke uitdagingen zoals persoonsgerichte zorg, taboedoorbreking, (woon)zorg op maat en betere ondersteuning van zorgverleners. Benieuwd naar het eindresultaat? Iedereen is van harte welkom op de studiedag waar het boek wordt voorgesteld, in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. |
|
Dementie, de essentie
Over dementie is veel informatie beschikbaar. Te veel om te lezen, te veel om er snel de essentie uit te halen. In het recent uitgebrachte boek ‘Dementie, de essentie’ plaatst Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. Hij richt de blik op de Vlaamse context en kijkt naar de dingen vanuit het perspectief van mensen die beroepsmatig zorgen voor personen met dementie en van mantelzorgers. Een bundeling van de kennis die ertoe doet!
Heb je het boek nog niet in huis? Via onze e-shop kan je het bestellen tegen de voordeelprijs van 10 euro! |
 |
|
 |
Terugblik symposium ‘Jongdementie onder de loep’
Op 13 oktober gaven in Leuven een 100-tal mensen present voor ‘Jongdementie onder de loep’. Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke benadrukte als moderator dat het voorgestelde (prevalentie)onderzoek het eerste in België was rond het thema jongdementie. De avond werd ingezet met de ontroerende kortfilm ‘Mon Chéri’ van Leo De Bock. Daarna kwamen de resultaten van de nieuwe prevalentiestudie, het onderzoek naar de ervaringen en noden van mantelzorgers en de begeleiding van mantelzorgers aan bod. Je kan alle resultaten hier raadplegen.
Er werden ook twee nieuwe initiatieven voorgesteld: de Zorgcirkels Jongdementie en het specifieke aanbod van dagverzorgingscentrum Nieuwenhuizen, waar voor iedere persoon gezocht wordt naar een zinvolle dagbesteding en indien mogelijk beroep wordt gedaan op een buddy. Tot slot overhandigde Jean Aerts, wiens vrouw jongdementie had, een cheque aan het Mady Browaeysfonds van de KU Leuven.
Meer weten over jongdementie? Surf naar www.jongdementie.info. |
|
Uitnodiging symposium ‘Armoede & Dementie’
In armoede leven en dementie hebben, is dat dubbel pech of is er een verband? Regionaal expertisecentrum dementie Orion ism PGN brengt samen met PSC-Open Huis en Centrum Kauwenberg op 29 november in Wilrijk deze dubbele problematiek onder de aandacht met een gevarieerd symposium. Op het programma staan o.a. een lezing over de gezondheidsrisico’s van armoede, de voorstelling van een nieuw vormingspakket rond het thema, een debat, de première van de film ‘Armoede & dementie’ met getuigenissen van mensen met dementie, mantelzorgers en professionals en nog veel meer. Met medewerking van Dimitri Leue!
Meer info en inschrijven via deze link. |
 |
|
 |
Oproep deelname onderzoek nachtelijke onrust bij mensen met dementie
LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van KU Leuven, heeft een onderzoek lopen naar ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie met betrekking tot de aanpak van nachtelijke onrust. Ben je mantelzorger en heb je ervaring met nachtelijke onrust van een persoon met dementie? LUCAS ontwikkelt een interactieve website voor mantelzorgers. Hier lees je meer over hoe je door het gebruik van de ruimtelijke en zintuiglijke omgeving met nachtelijke onrust kan omgaan. Je kan door deelname aan het onderzoek jouw eigen ervaringen delen met de onderzoekers en input geven voor verbeteringen aan de website. Zo kan je andere mantelzorgers helpen.
Meer info: http://www.kuleuven.be/lucas |
|
Alzheimer Liga Vlaanderen wint prestigieuze prijs
Alzheimer Liga Vlaanderen heeft zilver behaald op de internationale reclameprijzen in Cannes. De Liga kreeg die prijs voor haar initiatief ‘Simplified Stories’, een vereenvoudigde boekenreeks die mensen met beginnende dementie stimuleert om op een aangename manier te blijven lezen. Het eerste boek in de reeks ‘Simplified Stories’ is een aangepaste versie van de biografie ‘Maestro Stromae’, over het leven van popster Paul Van Haver.
“Mensen met (jong)dementie verliezen stilaan cognitieve vermogens”, legt directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen Hilde Lamers uit. “Ook taalstoornissen kunnen zich voordoen. Personen met (jong)dementie raken makkelijk de draad van een verhaal kwijt. Ze slaan een boek open en weten niet meer wat ze de dag ervoor gelezen hebben.” Daarom bedacht de Liga, i.s.m. regionaal expertisecentrum dementie Paradox en professor Sebastiaan Engelborghs een nieuwe aanpak die lezen makkelijker en aangenamer maakt: ‘Simplified Stories’. Ze ontvingen hiervoor een zilveren leeuw op het ‘Cannes Lions International Festival of Creativity’. ‘Maestro Stromae’ was het eerste boek in de reeks ‘Simplified Stories’. Het is verkrijgbaar in de boekhandel, op www.standaardboekhandel.be en op www.alzheimerliga.be. |
 |
|
 |
Lancering ‘Het Spel van de Verbeelding’
Spelenderwijs het contact met mensen met dementie herstellen. Dat is de nobele doelstelling van ‘Het Spel van de Verbeelding’ dat op 15 september in Museum M in Leuven werd voorgesteld. Het spel nodigt uit tot een nieuwe vorm van communicatie, gericht op emotie, het zintuiglijke en het onbewuste en is toepasbaar in de context van dementie maar ook daarbuiten. “Aan de hand van kaarten met heldere beelden leren mensen met dementie en hun omgeving om hun verbeelding te gebruiken en samen nieuwe verhalen te vertellen. Het vermogen tot verbeelding is altijd aanwezig. Alles vervaagt, behalve de verwondering. Toch laten we het vaak onaangeroerd. Wat als we dat doorprikken?”, vertelt ontwikkelaar Kasper Bormans. Wil je meer weten of het spel aankopen? Herbekijk de reportage van de lancering of bestel het ‘Spel van de Verbeelding’. |
|
|
Voor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!
|
|