Nieuwsbrief 03/06/2016

Expertisecentrum Dementie

Vlaanderen vzw

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

Volg ons via LinkedIn en Twitter of

word lid van onze Facebook-groep

 t/f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in

Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent,

Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout, Wilrijk*

* met steunpunten in Heikruis en Mechelen

 omgaan met dementie

www.jongdementie.info

zorgcirkelsLancering van acht nieuwe Zorgcirkels Jongdementie 

De Zorgcirkels Jongdementie spelen in op de grote behoefte aan extra steun van gezinnen die getroffen worden door jongdementie. Hét ontmoetingshuis en de zeven andere Zorgcirkels Jongdementie (eerstelijnshulp, zorgbegeleiding aan huis, dagcentrum, woonunit, buddywerking, vorming en de ontmoetingsgroep) versterken de veerkracht van jonge mensen met dementie en hun omgeving.

De Zorgcirkels Jongdementie worden op 14 juni feestelijk in gang gedraaid. Zondag 19 juni rollen we de loper opnieuw uit voor de opendeurdag van Hét Ontmoetingshuis. Iedereen is welkom van 11 tot 16 uur om het huis te bezoeken of deel te nemen aan een gratis workshop. Rick de Leeuw, één van de ambassadeurs van de Zorgcirkels Jongdementie, zorgt die dag voor muzikale omkadering. De andere ambassadeurs zijn Jan Hautekiet, Koen Buyse en Ben Crabbé. Het volledige dagprogramma kan je hier raadplegen.

Vanaf donderdag 23 juni opent Hét ontmoetingshuis. Je kan er op maandag en donderdag tussen 9 en 16 uur terecht voor een divers, aangepast programma (adres: ’s Hertogenlaan 97 – 3000 Leuven).
De Zorgcirkels Jongdementie krijgen financiële ondersteuning van het Agentschap Zorg en Gezondheid, de Provincie Vlaams-Brabant en de Koning Boudewijnstichting.

Heb je vragen of wil je graag meewerken als vrijwilliger dan kan je contact opnemen per mail zorgcirkelsjongdementie@wznd.be of telefonisch met Vicky Vermeersch: 0474 44 12 10.

Meer info over de Zorgcirkels Jongdementie? Check de gloednieuwe website.

van rijn_nieuwDementie en het Nederlands EU-voorzitterschap
Op weg naar een dementievriendelijke samenleving

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was op 9 en 10 mei 2016 te gast in Amsterdam voor de EU-conferentie over dementie. Deze conferentie was het gevolg van de ambities die de Nederlandse overheid op de WHO-conferentie uitsprak in maart 2015 in Genève.

Jaarlijks worden in Nederland 13.000 mensen gediagnosticeerd met dementie. Ook in de andere Europese lidstaten is de ouder wordende samenleving een uitdaging. Zowel voor de geboden dementiezorg als voor de kwaliteit van onderzoek naar dementie vervult Nederland voor veel andere landen een voorbeeldfunctie, zo leerden we. Maar men stelde dat ze ook van andere landen kunnen leren. Als het bijvoorbeeld gaat over het bouwen aan een dementievriendelijke samenleving, inspireert Vlaanderen op internationaal niveau mee een integrale beleidsvisie. Langer thuis wonen in de vertrouwde omgeving, preventie en tijdige diagnosestelling blijven hierbij kernuitdagingen.

Het volledige verslag kan je terugvinden op onze website.

n_2016 05 24 denkbeeld live (33)Denkbeeld live

Op 24 mei organiseerde het tijdschrift Denkbeeld in Den Haag een nieuwe ‘Denkbeeld live’. Voor een volle zaal van zorgprofessionals, mantelzorgers en personen met dementie werden de verschillende rubrieken van het tijdschrift live gebracht. Er was veel ruimte voor vragen en discussie. Zo sprak Antoinette Reerink een boeiende column uit en vertelde Cees Hertogh het pakkende verhaal van de onverwachte thuiskomst van zijn moeder.

Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, vergeleek de Vlaamse en Nederlandse praktijk om langer thuis wonen voor mensen met dementie te ondersteunen. Tenslotte kregen Jarcine Spaander en Anita Schimmel van de King Arthur-zorgroep een prijs voor hun initiatiefMantelzorger, kom uit de kast! (zie foto).

Zaterdag 24 september – save the date: Werelddag Dementie 2016 in Genk

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw opnieuw haar Werelddag Dementie. Dit jaar werken ze samen met onze collega’s van regionaal expertisecentrum dementie Contact, UCLL en Menos. Het thema is: ‘Dementie beleef je niet alleen’. Op het programma staan o.a. een vorming rond nachtelijke onrust door Prof. dr. Chantal Van Audenhove, een voorstelling van Vlaamse initiatieven voor mantelzorgers door regionaal expertisecentrum dementie Contact, heel wat boeiende workshops en een slotwoord door Jo Vandeurzen, Vlaams mininster van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De Werelddag Dementie vindt op zaterdag 24 september 2016 plaats in Genk, op campus LiZa.
Alle informatie over de Werelddag Dementie kan je hier vinden of op de website www.alzheimerliga.be.

lucasOproep deelname onderzoek ondersteuning mantelzorg

LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van de KU Leuven, heeft een onderzoek lopen naar ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie met betrekking tot de aanpak van nachtelijke onrust.
Ben je mantelzorger en heb je ervaring met nachtelijke onrust van een persoon met dementie? LUCAS ontwikkelt een interactieve website voor mantelzorgers. Op een gepersonaliseerde website lees je meer over hoe je door het gebruik van de ruimtelijke en zintuiglijke omgeving met nachtelijke onrust kan omgaan. Je kan jouw eigen ervaringen delen met de onderzoekers en input geven over verbeteringen aan de website. Je kan bovendien enkele weken gratis over de website beschikken.

Meer info: www.kuleuven.be/lucas, marieke.vanvracem@kuleuven.be, 016 37 34 15

Europees treffen rond dementievriendelijke samenleving in Brugge

Op 10 en 11 mei organiseerde EFID (European Foundations’ Initiative on Dementia) een tweedaagse workshop in Brugge. 50 deelnemers uit heel Europa wisselden van gedachten over hoe we de samenleving tot een betere plek kunnen maken voor mensen met dementie:
• Vertegenwoordigers van de twintig projecten die een Europese EFID-Award ontvingen en van diverse foundations die deel uitmaken van EFID
• Personen met dementie en mantelzorgers
• Onderzoekers en journalisten

Niet toevallig vond deze workshop in Brugge plaats. EFID benoemt Brugge immers als: “the well-known dementia friendly city”. Foton (thuisbegeleidingsdienst en regionaal expertisecentrum dementie) was een actieve partner in de organisatie van dit Europese treffen. Als winnaar van een EFID-Award biedt Foton één van de meest omvattende concepten rond een dementievriendelijke samenleving.
Meer info en een volledige terugblik van twee inspirerende dagen kan je hier vinden.

Meet me @ Middelheim

Recent lanceerde het Antwerpse Middelheimmuseum rondleidingen op maat van mensen met dementie. Het aanbod van hedendaagse en moderne kunst is zeer geschikt voor het interactieve model dat toegepast wordt bij de rondleidingen. In de rondleidingen spelen positiviteit en interactie de hoofdrol. In een veilige omgeving worden mensen met dementie aangezet tot kijken, ervaren en vertellen en dat vertaalt zich in herinneringen, verhalen en humor met een knipoog. Elk besproken kunstwerk wordt een unieke ervaring.Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben niet altijd de kans om naar buiten te komen en samen te genieten. In een ontspannen sfeer samen kunst beleven in de openheid van het park heeft een fantastische invloed op de relatie tussen de persoon met dementie en de mantelzorger. De wandelroutes rond verschillende thema’s zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel en hun begeleiders. Na de rondleiding kan er nog nagepraat worden met de gids op een rustig plekje of in het museumcafé.Het Middelheimmuseum heeft zowel een aanbod voor groepen als voor individuele bezoekers met dementie.Bijkomende informatie is ook te vinden op de website van het museum

< boven > < venster sluiten >