|
Jongdementie bespreekbaar maken op hoog niveau …
Op 23 oktober vertrok op de Parijse luchthaven Charles De Gaulle een 14-koppige ploeg richting Kathmandu (Nepal). Op zich niets speciaal ware het niet dat zich onder hen drie echtparen bevinden waarvan telkens één partner jongdementie heeft. Nooit eerder werd een dergelijk initiatief genomen en het is dan ook letterlijk grensverleggend.
De ploeg wordt vergezeld door zanger-performer Rick de Leeuw en er wordt in medische begeleiding voorzien door een team o.l.v. prof. dr. Mathieu Vandenbulcke van het UZ Gasthuisberg. Vooraf trainden de deelnemers op basis van een persoonlijk programma dat hen werd aangereikt door de Bakala Academy.
Het doel? Aantonen dat mensen met dementie op jonge leeftijd nog tot heel wat in staat zijn en zelfs nog in het mekka van het bergwandelen in primitieve omstandigheden een inspanning kunnen leveren. Tegelijk wil de ploeg ook stilstaan bij de impact van jongdementie op hun gezinnen en het dagelijks leven. Het is ook een oproep aan het beleid om voor jonge mensen met dementie ruimte te voorzien. De trip wordt in beeld gebracht via een documentaire om zo de eigen ervaringen in perspectief te plaatsen. De intense beleving van het samen optrekken in weinig comfortabele omstandigheden met een gemeenschappelijk doel: het bereiken van een bergpas, zal de groep beslist nieuwe energie geven. We doopten daarom het project ‘New Energy for Young Dementia’. Momenteel ervaart Nepal nog steeds de gevolgen van de aardbeving die het land een goed half jaar geleden trof. De groep zal aandacht hebben voor de gevolgen van de aardbeving door o.m., met dank aan bergbeklimmer Wim Smets (www.wimsmets.be), de restauratie te steunen van de school van Malekhu in het Dhading-district.
Je kan de reis volgen via deze blog http://newenergy.jongdementie.info enhttp://www.facebook.com/groups/expertisecentrumdementievlaanderen.
Het project wordt o.m. gesteund door Deme4Life Foundation en Music for Life. Ook minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen stak de deelnemers een hart onder de riem net voordat ze in Parijs op het vliegtuig stapten. Je kan zijn videoboodschap hier herbekijken.
|
Uitnodiging boekvoorstelling ‘De schat van je leven’
“Ze kunnen zich vaak de naam van hun meester uit de lagere school herinneren, maar weten niet meer wie ze gisteren op de koffie kregen.” Voor wie iemand met dementie verzorgt of in zijn omgeving heeft, klinkt de uitspraak erg herkenbaar. Mensen met dementie vergeten veel. Maar tezelfdertijd lijken sommige dingen in hun geheugen gebeiteld.
Vanaf 18 november ligt het boek ‘De schat van je leven – herinneringen ophalen met mensen met dementie’ in de boekhandel. Dit unieke boek, geschreven door Herlinde Dely (Hogeschool West-Vlaanderen) neemt je mee in hun belevingswereld. Het biedt concrete handvaten om hun levensverhaal in het dagelijks leven te verweven. Hoe lees je hen voor? Waarom is muziek zo belangrijk?
‘De schat van je leven’ is geschreven voor mantelzorgers, maar is ook zeer bruikbaar voor professionele zorgverleners en vrijwilligers. Het bestaat uit drie aparte boekjes die samen een geheel vormen. Het eerste bevat alle informatie over de aandoening en het belang van herinneringen. Het tweede behandelt negen thema’s, van ‘kindertijd’ tot ‘beroep en vrije tijd’ en ‘radio en televisie’, en staat vol foto’s, gespreksmateriaal en activiteiten om samen aan de slag te gaan. Het derde is een levensboek waarmee je samen het levensverhaal van de persoon met dementie kan optekenen. De bijhorende website www.deschatvanjeleven.be geeft je toegang tot honderden foto’s, bewegend beeldmateriaal en filmpjes die je zin geven om onmiddellijk aan de slag te gaan.
Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje op www.deschatvanjeleven.be
|
Olen heeft een hart voor dementie
Op 26 september vond het officiële startmoment plaats om Olen te laten uitgroeien tot een dementievriendelijke gemeente. Tijdens ‘Een hart voor dementie’ ondertekenden de burgemeester en de OCMW-voorzitter de engagementsverklaring van ‘Vergeet dementie, onthou mens’, de beeldvormingscampagne van de Vlaamse overheid die blijft inspireren. Afgevaardigden van het koor van woonzorgcentrum Zilverlinde, koor Con Bravura en het Sint-Martinuskoor brachten liedjes uit de oude doos. Lea Witvrouwen, bekend van Benidorm Bastards, getuigde over haar nonkel die dementie heeft.
Het OCMW lanceerde die dag ook twee concrete initiatieven. Met de fiche voor vermiste personen met dementie, gebaseerd op het Hekla-vermissingsprotocol, wil de gemeente verder bouwen aan een veilige leefomgeving voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarnaast lanceerde Olen, in navolging van een aantal nadere gemeenten uit de Kempen, de EHBD-rugzak. Met deze ‘Eerste Hulp Bij Dementie-rugzak’ geven de lokale bibliotheek en het OCMW informatie die er toe doet aan al wie met dementie te maken krijgt. Naast enkele informatieve boeken, kan je er ook fictieboeken (voor kinderen, jongeren en volwassenen), een film, een documentaire, een stripverhaal en een cd met liedtekstbundel vinden.
Meer info: www.olen.be, liesbeth.lathouwers@olen.be, 014 24 86 43
|
Twee vacatures bij regionaal ECD brOes
Regionaal expertisecentrum dementie brOes is één van de negen regionaal erkende expertisecentra dementie en is er voor personen met dementie en zij die voor hen zorgen. brOes geeft informatie over dementie aan professionele medewerkers, aan familieleden van personen met dementie, aan mantelzorgers en doet aan gerichte doorverwijzing voor diagnosestelling en verdere begeleiding bij het ziekteproces. brOes plaatst dementie in Brussel op de agenda om de kwaliteit van het leven van mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren. Dit doet brOes door het samenbrengen en uitbouwen van expertise en door vernieuwend te werken in de zorg voor personen met dementie.
Momenteel lopen bij regionaal expertisecentrum dementie brOes twee vacatures: een voltijdse functie als coördinatoren een 4/5-functie als vormingsmedewerker. Solliciteren kan nog tot 13 november.
Meer info: broes@dementie.be, directiesecretariaat@cgg-brussel.be, 02 778 01 70
|
App vroegtijdige zorgplanning valt in de prijzen
In onze vorige nieuwsbrief lanceerden we een oproep naar woonzorgcentra die de app rond vroegtijdige zorgplanning van WZC De Ruyschaert in Marke wilden testen. Groot was onze verbazing toen slechts enkele dagen later die app de 3-jaarlijkse prijs van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen won. Nog groter was onze verbazing dat zich ondertussen wel 50 geïnteresseerde woonzorgcentra hebben gemeld om mee te werken aan de test. Dat gaat de capaciteit helaas te boven, we zien ons verplicht een selectie van 20 deelnemers te maken. Zowel de prijs als het hoge aantal aanmeldingen maken wel duidelijk dat vroegtijdige zorgplanning een thema is dat leeft!
|
Uitnodiging filmvoorstelling ‘First Cousin Once Removed’
De provincie Antwerpen presenteert drie keer per jaar een film over dementie. De voorstelling vindt steeds plaats in een ander arrondissement. Een specialist leidt de film in. Nadien is er een bespreking met het publiek en krijg je een drankje. Elke deelnemer krijgt een vormingsattest (indien gewenst). Op vrijdag 27 november staat de beklijvende film ‘First Cousin Once Removed’ op het menu. Filmmaker Alan Berliner schetst een intiem portret van zijn achterneef, vriend en voormalige mentor Edwin Honig tijdens diens laatste levensjaren, die getekend zijn door de ziekte van Alzheimer. Honig, een beroemd schrijver, heeft in de laatste fase van zijn aandoening samen met zijn geheugen ook de relatie met zijn eigen verleden goeddeels verloren. Zijn poëtische ziel flakkert tijdens de gesprekken echter nog met regelmaat op.
In deze gevoelige documentaire wordt dementie met intens medeleven en humor benaderd.
Uit gesprekken met vrienden en familieleden rijst een fragmentarisch beeld op van een leven gekenmerkt door tragedie, liefde, verlies, ironie en literaire durf. Het relaas van Honigs persoonlijke geschiedenis en de studie van zijn aftakelende geest leveren in wisselwerking met elkaar ook nog iets anders op: een essay over de werking van het geheugen en het belang van ons vermogen om te onthouden en te vergeten. Een uniek aanbod om deze film te bezichtigen in Vlaanderen!
Praktische informatie: de film start om 13 uur in het CC Mechelen (Minderbroedersgang 5, achter St- Romboutskathedraal). Vooraf is er een inleiding door Carla Molenberghs, directeur Huis Perrekes. We sluiten rond 15 uur af met een drink.
Prijs: 7 euro (factuur volgt na de voorstelling via e-mail/post).
Je kunt je inschrijven via deze link.
Meer informatie: Wim Vleeshouwers, 03 240 61 76 of wim.vleeshouwers@provincieantwerpen.be
|
UITGELICHT:
studiedagen en opleidingen van de expertisecentra dementie
Graag maken we melding van aan te bevelen studiedagen die we binnenkort organiseren of die samen met ons regionaal netwerk worden ingericht.
Omgaan met personen met dementie in het ziekenhuis, 13/11/2015, Brussel
> Lees meer
Onderdompeling in de wereld van dementie, 19/11/2015, Brugge
> Lees meer
|
In gesprek met onderzoeker … Iris Van Steenwinkel
Vlaanderen heeft ongeveer 750 woonzorgcentra waar iets meer dan 70.000 bewoners verblijven, meestal op hoge leeftijd en vaak met dementie. Belangrijk dus om na te denken hoe je die woonzorgcentra bouwt, verbouwt, renoveert, inricht en herinricht zodat de kwaliteit van leven optimaal is. De fysieke infrastructuur als aanvulling op en dagelijks decor voor de zorg voor professionals, vrijwilligers en naasten.
Ingenieur-architecte Iris van Steenwinkel geraakte in haar masterscriptie zo begeesterd door architectuur van woonomgevingen voor ouderen, dat ze er later ook een doctoraat over maakte, en meer bepaald over architectuur voor mensen met dementie. Dat deed ze onder leiding van prof. Ann Heylighen en prof. Chantal van Audenhove. We hadden in Leuven een gesprek met haar.
> Lees meer
|
|