Persbericht - De beklimming van de berg Alzheimer: nieuw boek en film over Nepal-expeditie met mensen met jongdementie

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn en Twitter of word lid van onze Facebook-groep

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

 

De beklimming van de berg Alzheimer: nieuw boek en film over Nepal-expeditie met mensen met jongdementie

Momenteel is het klimseizoen in Nepal volop aan de gang. Tijd dus om een alternatieve beklimming voor te stellen: deze van Poon Hill samen met mensen met jongdementie en hun partners.
“Dit was een daad van koppige levensvreugde”, zei zanger-schrijver-dichter Rick de Leeuw nadat drie echtparen waarvan de man alzheimer heeft eind 2015 een expeditie ondernamen in de Nepalese Himalaya. Auteur en reisbegeleider Jurn Verschraegen – in het dagelijks leven directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen – zette zijn ervaringen samen met deze van de deelnemers te boek waarin ook de documentaire vervat zit. “Omdat mensen met jongdementie, ondanks hun aandoening, nog tot veel in staat zijn en onze ogen openen voor hun verhaal. Als je hun leefwereld maar leert kennen. Daarom laten we hen in het boek en in de film zelf aan het woord, naast de begeleiders.” De tocht die zelfs de Lancet haalde was op meerdere vlakken een succes ondanks de risico’s die vooraf moeilijk konden worden ingeschat. De ploeg bereidde zich wel voor via een professioneel trainingsprogramma van de Bakala-academy voor topsporters.

Waarom Nepal?
De bergen symboliseerden de schijnbare onoverwinnelijkheid van het omgaan met jongdementie, maar vooral: de tocht toonde aan dat het best nog mogelijk is om met dementie op reis te gaan. Als Nepal lukt, dan lukken de Ardennen of de Alpen ook nog wel, of een verblijf in een gastenkamer mits de nodige randvoorwaarden. Daarom staan in het boek ook tips voor wie met vakantie wil gaan met iemand met dementie en werkte Toerisme Vlaanderen eraan mee.

“In mijn praktijk zie ik veel mensen na de diagnose stilvallen”, zegt Professor Mathieu Vandenbulcke diensthoofd ouderenpsychiatrie van UZ Leuven – momenteel te zien in ‘Topdokters’ op Vier. Hij pleit ervoor dat we geen muren bouwen rond mensen met dementie, maar dat we hen blijvend als persoon met capaciteiten benaderen, ook al worden die minder. Geen makkelijke klus, zo blijkt uit de interviews met de echtparen die in het boek beschreven staan. Toch zijn ze hoopvol en willen ze meer in het ‘nu’ leven. Wat later komt zien ze wel. Tegelijk wil men met het boek en de documentaire een start geven van een meer omvattende beweging waar mensen met dementie en andere psychische aandoeningen zich kunnen ontspannen en elkaar ondersteunen.

De avant-première vindt plaats op 17 mei om 19 uur in CC Het Spoor in Harelbeke, de woonplaats van één van de deelnemers en verloopt in samenwerking met het provinciebestuur West-Vlaanderen. Naast gedeputeerde voor Welzijn Myriam Vanlerberge, wordt ook een vertegenwoordiging verwacht van het kabinet van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. VRT-journalist Arne Dejaegere praat het geheel aan elkaar. Er worden meer dan 380 aanwezigen verwacht. Op 18 mei wordt de documentaire vertoond bij ZoWe in Brugge, in Nederland in Velp op 20 mei. Nadien zal de film op diverse plaatsen in Vlaanderen worden getoond.

De pers is welkom op 17 mei om 12 uur in CC Het Spoor in Harelbeke. De auteur(s) zullen aanwezig zijn, net als de deelnemers aan de expeditie.

Contactpersonen voor de pers:

Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: 0478 38 76 84, jurn.verschraegen@dementie.be
Olivier Constant, communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: 0486 40 78 41, olivier.constant@dementie.be
Irina Meeusen, persverantwoordelijke uitgeverij EPO, 03 287 08 77, pers@epo.be

Lees hier de korte inhoud en een fragment van het boek of bekijk de trailer van de film.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< boven > < venster sluiten >