Terugblik: Terugkomdagen voor Referentiepersonen Dementie in 2023
Ook in 2023 organiseerden we samen met Expertisecentrum Dementie Tandem vier terugkomdagen voor alle afgestudeerde Referentiepersonen Dementie in provincie Antwerpen. Hieronder blikken we graag terug op de verschillende thema’s:
- Terugkomdag 1: ‘Mantelzorgers en zorgverleners samen op de SOFA’
Op 2 maart namen Katrien Peeters en Liesbet Van Vlasselaer (UCLL Research and Expertise) ons mee in de verschillende rollen van een mantelzorger door middel van het SOFA-model. We leerden hoe we als zorgprofessional op zoek kunnen gaan naar meer verbinding met en betrokkenheid van mantelzorgers van personen met dementie. Nadien gingen we interactief aan de slag aan de hand van casuïstiek waarbij we de verschillende rollen van de mantelzorger in de praktijk belichtten.
- Terugkomdag 2: ‘Muziekmotors in de zorg’
Op 13 juni liet Hanne Deneire (Impact Componist) ons kennis maken met de kracht van muziek in de alledaagse zorg voor personen met dementie. We leerden dat muziek niet alleen een effect heeft op personen met dementie, maar ook een groot effect kan hebben op het zorgteam! En het zit ‘m soms in hele kleine dingen… Dat ontdekten we zelf door in kleine groepjes te werken met ‘muziekdoosjes’. Wat een muzikale, inspirerende dag!
- Terugkomdag 3: ‘Dementie op jonge leeftijd’
Op 24 oktober vertelde Laurine Ven (Expertisecentrum Dementie Contact) ons meer over frontotemporale dementie. Ze verduidelijkte waarom deze vorm van dementie zo anders is dan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en welke specifieke aanpak deze vorm van dementie vraagt. We kregen enkele concrete handvatten mee en vertaalden nadien de theorie met z’n allen naar de praktijk dankzij intervisie.
- Terugkomdag 4: ‘Omgevingszorg’
Op 12 december verdiepten we ons in de fysieke én sociale omgeving van personen met dementie. Anke Grégoir (WZC Hof Van Egmont en Ergotectuur) en Elke Keepers (Expertisecentrum Dementie Tandem) vertelden ons wat de impact is van de omgeving op het gedrag en het welzijn van personen met dementie. We pikten enkele concrete praktijkvoorbeelden op en wisselden heel wat ervaringen met elkaar uit. Dankzij belevingsgerichte oefeningen ondervonden we zelf aan den lijve wat omgevingsprikkels met ons doen. Boeiend!
Kortom, vier ontzettend boeiende en leerrijke dagen. Al zeggen we het zelf.
Bedankt aan alle Referentiepersonen Dementie voor de warme en talrijk aanwezigheid, kritische vragen en waardevolle input. Keer op keer.
Op naar 2024!