Dementie in de KEI-ker!

Project: Dementie in de KEI-ker!

Je hebt een kei gevonden en bent benieuwd welke boodschap er achter schuilgaat?

De versierde keien maken deel uit van een project om dementie in de KEI-ker te zetten en meer bespreekbaar te maken.

Wist je dat er in Vlaanderen bijna 140.000 mensen zijn die dementie hebben? Kans is dus groot dat ook jij al in aanraking kwam met iemand met dementie.
Door dementie alsmaar meer bespreekbaar te maken, willen we ervoor zorgen dat de persoon met dementie en zijn mantelzorger met hun sterktes en kwetsbaarheden een volwaardige plaats (blijven) hebben in onze maatschappij.


Ook jij kan bijdragen tot dit project!

De eerste belangrijke stappen heb je alvast gezet: je hebt een kei gevonden en je bent op zoek gegaan naar de boodschap achter de link. Nieuwsgierig blijven is trouwens een van de zaken die de kans op dementie verlagen.

De volgende stap is anderen ook nieuwsgierig te maken. Dat kan je doen door bv. een foto te nemen van de kei (met eventueel de vindplaats erbij) en deze te posten op jouw sociale media kanalen. Vergeet ECD Paradox niet te taggen. Je kan ons vinden op facebook, instagram en linkedin.

Tag ons met:

  • Facebook: Regionaal expertisecentrum paradox

  • Instagram: ecdparadox

  • Linkedin: Expertisecentrum dementie Paradox

     

Je kan de kei dan weer op een andere plaats achterlaten zodat ook anderen in aanraking kunnen komen met ons project. Wij zijn heel erg benieuwd waar onze keien overal zullen terecht komen!
Je kan de kei natuurlijk ook gewoon bij jou thuis op een goed zichtbare plek leggen zodat je iedereen die bij jou over de vloer komt kan vertellen over de boodschap erachter. Het onderhouden van sociale contacten werkt overigens risicoverlagend op het krijgen van dementie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan natuurlijk ook bijdragen aan het project door zelf keien te beschilderen en deze te verspreiden.
Hoe je je creativiteit kan botvieren lees je in deze handleiding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We geven je nog een paar tips om mensen met dementie (en hun mantelzorgers) een hart onder de riem te steken:

  • Spreek over dementie op een respectvolle manier. We spreken dus over ‘mensen met dementie ‘ en niet ‘dementen’ of ‘dementerenden’. Ze blijven mensen die een ziekte hebben.
  • Laat mensen met dementie nog zoveel mogelijk zelf doen (ook als het niet altijd meer perfect verloopt). Het geeft hen een gevoel erbij te horen en nog iets te kunnen.
  • Ga moeilijke momenten niet uit de weg, maar vraag of je ergens mee kan helpen.
  • Betrek mensen met dementie (en hun mantelzorgers) bij activiteiten. Zo blijven ze het gevoel hebben dat ze er nog bij horen.
  • Luister. Echt luisteren is soms het enige wat nodig is.

 

Ben je nog op zoek naar meer informatie over dementie, dan kan je op deze website terecht. Je vindt er informatie over o.a. Praatcafé dementie, ontmoetingsgroep jongdementie, een houvastbrochure voor na een diagnose en uiteraard ook wie wij zijn en wat we doen.
Kijk zeker ook eens naar de portaalwebsite www.dementie.vlaanderen waar je links vindt naar andere organisaties en initiatieven die werken rond dementie.

 

 

 

 

 

 

 

Contact opnemen met ons kan via:

Expertisecentrum Dementie Paradox
Molenaarsstraat 34
9000 Gent
09 233 14 38
paradox@dementie.be

Bedankt om je KEI-tje bij te dragen!