Regionaal expertisecentrum dementie Tandem sluit opleiding referentiepersoon dementie 2021 feestelijk af

Regionaal expertisecentrum dementie Tandem sluit opleiding referentiepersoon dementie 2021 feestelijk af

Ook dit jaar vond in elke Vlaamse provincie en in Brussel de opleiding tot referentiepersoon dementie plaats. Vanuit regionaal expertisecentrum dementie Tandem keken we er enorm naar uit om in onze regio de deelnemers te mogen verwelkomen in Geel, maar een tweede coronalockdown deed de plannen in het water vallen.

De opleiding, die normaal gezien zeer interactief is, moest online gebeuren. Dit bracht extra spanning, angst en onzekerheid met zich mee. Het was niet altijd even makkelijk om de verbinding tot stand te brengen, waardoor communicatie soms moeizaam verliep of verloren ging. Een ware confrontatie met gevoelens die mensen met dementie dagelijks ervaren …  Toch waren er ook positieve dingen: niemand stond in de file, geen treinen met vertraging behalve dan de trein van Dr. Segers, een digitaal reflectieschriftje waarin vlot feedback gegeven kon worden, … Al doende leerden we veel en konden we de opleiding op een mooie, andere manier neerzetten.

En dan kwam er die langverwachte laatste dag, een spannende dag, de examendag! Tegelijk was dit ook het eerste en enige moment dat we elkaar in levenden lijve mochten en konden ontmoeten. We waren te gast in het Gasthuismuseum van de stad Geel, een stad waar de zorg voor kwetsbare mensen al eeuwenlang wordt opgenomen. Die zorg voor de kwetsbare mens komt nog steeds tot uiting in de huidige werking van het museum. Het initiatief ‘Kostbare Ogenblikken’ omvat verschillende herinneringskoffers speciaal ontworpen voor mensen met dementie. De voorwerpen in deze koffers werden met zorg gekozen en roepen via onze zintuigen heel wat herinneringen op. Wie weet wat mensen met dementie ons nog kunnen vertellen via de geur van Sunlight-zeep of mottenballen, de muziek van een 78-toerenplaat of het gevoel van gesteven linnengoed?

De koffers kunnen gratis uitgeleend worden om mensen met dementie mooie en zinvolle momenten te laten beleven. Een andere mogelijkheid is om met mensen met dementie en hun begeleiders een bezoek te brengen aan het Gasthuismuseum. Zij krijgen dan een rondleiding op maat begeleid door een gids met een hart voor mensen met dementie. Hier kom je meer weten over de mogelijkheden voor mensen met dementie in het Gasthuismuseum in Geel. Onze deelnemers van de opleiding referentiepersoon dementie hebben er in ieder geval enorm van genoten!

Karolien Verschueren en Ria Caers, regionaal expertisecentrum dementie Tandem