Opstart praatcafé dementie Luna te Wielsbeke

“Het eerste praatcafé wordt een start- en kennismakingsavond waarop iedereen welkom is die op een of andere manier te maken heeft met dementie”, klinkt het vanuit de organisatie. “We willen zorgen voor ontmoeting, maar willen de aanwezigen eveneens een moment te bieden om kennis te vergaren omtrent dementie in al haar facetten, de kans geven om samen te zoeken en begrepen te worden en een tankstation zijn waar men energie kan opdoen om de gedragen zorg verder te kunnen geven.”

“Luna betekent ‘maan’. Zij zorgt voor eb en vloed, gebruikt het licht van een ander om te kunnen schitteren,  neemt elke dag weer een andere vorm aan. Wij kunnen naar de maan, maar de maan kan niet tot bij ons. Zo beleven ook personen met dementie en hun omgeving dit: momenten van rust en onrust, van verdriet, angst, rouw en soms zelfs wat kwaadheid. Er zijn nooit kant-en-klare oplossingen en het is steeds opnieuw samen zoeken naar een mooie ontmoeting, een goed samenzijn en samenwonen, veiligheid en geborgenheid.”

Jan Hoet verwoordde het ooit zeer mooi door te zeggen: “Dementie is pas een probleem als de maatschappij niet weet hoe ermee om te gaanq”. Daarom bouwt men in Wielsbeke sedert 2014 aan een dementievriendelijke gemeente. Het praatcafé is slechts één van de initiatieven die de gemeente Wielsbeke organiseert om mensen met dementie en hun naasten te steunen. Als dementievriendelijke gemeente worden er diverse evenementen en  activiteiten georganiseerd voor alle doelgroepen in onze samenleving: het woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum, de basisscholen, verenigingen,… Daarnaast is er een werkgroep gebruik psychofarmaca, worden er tentoonstellingen georganiseerd, worden er belevingsuurtjes voorzien in scholen, zijn er dementievriendelijke wandelingen, worden er consulten op aanvraag gehouden en zo veel meer.

Meer info over het eerste praatcafé Luna vind je hier.