Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie

Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie 

Basisreeks

We mochten gedurende 4 dagen op weg met 20 enthousiaste deelnemers. In de voormiddag stonden we stil rond een inhoudelijk gedeelte zoals de functie referentiepersoon, omgaan met familie, omgaan met (on)macht en gebruik van verschillende vormingsmethodieken. In de namiddag was er telkens intervisie met ingebrachte casuïstiek van de deelnemers.

Jaarlijks wordt deze basisreeks  aangeboden. Voor meer info, kijk even in de rubriek ‘open aanbod’ of stuur een mail naar sophia@dementie.be.

 

“We konden ons verhaal kwijt en kregen tips om er terug met volledige en volle goesting er weer voor te gaan.”

“Tijdens deze dagen merk je dat iedereen tegen dezelfde grenzen botst, dat zorgt ervoor dat je weet dat je er niet alleen voor staat.”

 

img_2032

“Tijdens de vorming en de intervisie kregen we heel wat insteken om op de werkvloer mee aan de slag te gaan.”

“Ik zal de groepssfeer blijven koesteren. Iedereen heeft op één of andere manier soms tegenkanting maar je merkt de liefde hier binnen alle referenten voor de zorg voor personen met dementie!”

 

Verdiepende reeks

Referentiepersonen dementie die de basisterugkomdagen hebben gevolgd, kunnen zich jaarlijks inschrijven voor 2 verdiepingsdagen. We stonden stil bij  thema’s  zoals vroegtijdige zorgplanning, rouw en verliesverwerking, seksualiteit en intimiteit en het krachtgericht werken (appreciative inquiry).

Wist je dat ….

… je de nieuwe richtlijn rond vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie kunt terugvinden op http://www.pallialine.be?

… wilsbekwaamheid fluctueert en taakspecifiek is?

… het waarderende onderzoek (Appreciative Inquiry) voor verandering vertrekt van wat wel werkt, welke goede ervaringen er al geweest zijn en niet vanuit een probleem?

… wat je aandacht geeft groeit?

… het delen van successen, het beste in elkaar naar boven haalt?

… neutrale vragen een illusie zijn?

… we beter spreken over ‘anders leren vasthouden’ i.p.v. ‘leren loslaten’?

Benieuwd naar het programma voor volgend jaar, neem vlug een kijkje onder de rubriek ‘open aanbod’!

800x600_sam_0175 800x600_sam_0176