Terugkomdagen Referentiepersoon Dementie 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inschrijven kan via deze link

 

 • 28/02/2019 – “Kritische families hebben (on)gelijk

  • Familieleden van mensen met dementie komen zwaar onder druk te staan. Relationele, emotionele en financiële veranderingen kunnen leiden tot het ervaren van een grote zorglast. Dit kan zich uiten in kritiek naar de zorgverleners toe. Hoe komt het dat sommige mensen nooit tevreden lijken? Vanwaar komt deze kritiek? Jij vindt deze kritiek misschien onterecht, want je weet dat jij en je collega’s jullie best doen, maar je wil geen ruzie veroorzaken. Hoe ga je hier dan mee om? Hoe laat je het contact weer soepel verlopen? Stap voor stap gaan we op zoek naar hoe we het best kunnen reageren op kritiek van familieleden.
 • 06/06/2019 – Sense Of Home

  • Omdat de kwaliteit van de zorg niet enkel wordt afgemeten aan een medische norm, zijn WZC op zoek naar manieren om naast goede zorg en veiligheid ook in te zetten op een aangenaam woon- en leefklimaat. De interesse in een orthoagogisch kader om hier samen aan te bouwen, groeit snel. De oudere en zijn netwerk hebben namelijk behoefte aan een thuisgevoel in het WZC.
   ‘A sense of home’ geeft een zicht op de factoren die hier invloed op hebben. Het kunnen hechten aan de nieuwe plek, de mensen die er werken en wonen en de wereld buiten het WZC. Voor deze opgave staat de oudere zelf maar het WZC kan hierin een helpende hand bieden.
   Wij stellen met “a sense of home” een model voor dat zowel de individuele begeleider als het woonzorgcentrum kan inspireren.
  • klik hier voor meer info
 • 12/09/2019 – “Omgaan met (on)macht

  • Referentiepersonen dementie ervaren niet zelden gevoelens van machteloosheid maar soms ook van macht bij andere zorgprofessionals of bij zichzelf. Wanneer je je machtig of machteloos voelt, handel je daar sowieso naar. Bij deze gevoelens spelen steeds normen en waarden mee. Die blijven echter over het algemeen impliciet of onuitgesproken. Hierbij stil staan, naast enkele wetten van de macht, is een eerste oefening. Je word je bewust van wat ‘macht’ betekent.
   Een tweede oefening leert je denken vanuit verschillende standpunten én leer je deze te begrijpen. Het leert je afstappen van het “meer – minder denken” en van de “wij – zij” polarisatie. Hiermee train je jezelf in respect en geweldloosheid waarmee je meestal gezag (of een ander soort macht) verwerft.
   Tijdens een derde oefening leren we je wapenen tegen onmacht. Hierbij kan het helpen om te reageren vanuit jouw kernkwaliteiten. Welke die zijn, zal spelenderwijs duidelijk worden.
 • 12/12/2019 – “Verbindend communiceren

  • Introductie in verbindende communicatie is gebaseerd op de Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. Het helpt je om de dingen te vertellen die je wil zeggen. Het helpt je ook om op een empathische manier te luisteren: zo hoor je makkelijker wat anderen nodig hebben. En hoe kan Geweldloze Communicatie je helpen bij je rol van expert? Hoe kan je in het proces: vormgeven, verbindig maken, bewustzijn creëren en eigenaarschap ontwikkelen?

DOELGROEP
Deze vorming is specifiek voor referentiepersonen dementie zowel uit de thuiszorg als uit de residentiële zorg.

PLAATS

Malle – Provinciaal vormingscentrum
Smekensstraat 61, 2390 Oostmalle
tel. 03 312 80 00

Mechelen – CGG De Pont
Lange Ridderstraat 20
tel. 015/42 08 32

Antwerpen – Bib Permeke
(Auditorium en zalen Sierra & Consul)
De Coninckplein 25-26
2060 Antwerpen

Telkens van 9u30 tot 16u