Nieuwsbrief brOes december 2016

Expertisecentrum Dementie brOes

www.facebook.com/ecdbroes/
Vind ons op Facebook

broes@dementie.be

02 778 01 70

Haachtsesteenweg 76

1210 Sint-Joost-ten-Node

dementie.vlaanderen

 

prettige-feestdagen-ecd-broes

Praatcafé Dementie 2017

De data, locaties en thema’s voor de Brusselse praatcafé’s dementie in 2017 zijn bekend:

3 februari 2017 – 14u: Vroegtijdige zorgplanning – Deelwerking CGG Kruidtuin (Sint-Joost-ten-Node)

22 april 2017 – 14u: Basisinformatie dementie – Huize Sint-Monika (Brussel)

21 september 2017 – 14u: Hulpmiddelen in de thuiszorg – ldc De Kaai (Anderlecht)

25 november 2017 – 14u: Veiligheid en vrijheidsbeperkende maatregelen thuis – ldc Chambéry (Etterbeek)

Meer info vind je hier

Workshop Als eten een zorg wordt…

 als-eten-een-zorg-wordt

 Het maaltijdgebeuren bij personen met dementie

Op donderdag 16 maart 2017 vindt er in Brussel de workshop Als eten een zorg wordt… plaats. Sabine Boerjan van ECD Paradox geeft toelichting bij haar boek, het belang van eten en reikt concrete handvaten aan voor situaties waarin het maaltijdgebeuren niet zo vlot meer verloopt.

Op interactieve wijze wordt een antwoord gegeven op de vele vragen rond eten voor iedereen die geconfronteerd wordt met de problematiek: referentiepersonen dementie, (para)medici, verpleegkundigen, zorgkundigen, stafmedewerkers van woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties.

De workshop gaat door van 9u30 tot 16u30 in de gebouwen van Kind & Gezin, Hallepoortlaan 27 in Brussel. Deelname kost €110.

Meer info en inschrijven: klik hier

Dementie en (n)U

In januari start in Brussel een nieuwe reeks ‘Dementie en (n)U’ voor mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgen.

In 10 bijeenkomsten worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten (vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers). Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie.

De start is op 13 januari en bijeenkomsten duren van 9u30 tot 12u30. Deelname kost €30 (inclusief boek). Sessies gaan door bij LDC De Kaai in Anderlecht.

Meer info en inschrijven: klik hier

dementie en nu

Alzheimer Code 2017

8

Doe je mee?

Na een geslaagde eerste editie van het sociaal-culturele project ‘De Alzheimer Code’ in 2015, willen de organisatoren in 2017 opnieuw de boodschap verspreiden dat mensen met dementie meetellen.

Van half september tot half november zullen in tientallen steden en gemeenten de musea, cultuur- en gemeenschapscentra en bibliotheken een artistiek of cultureel programma brengen met dementie als centraal thema.

Ook jouw organisatie uit de zorgsector kan meedoen. Heb je een idee of wil je meer informatie kan je terecht bij ECD brOes of op deze link

Lancering dementie-assistentiekaartje

Het dementie-assistentiekaartje is ontwikkeld door Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het draagt de boodschap ‘Ik heb dementie, heb begrip voor mij’. Dit kaartje biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid aan om voor een persoon met dementie hulp te vragen in winkels, op straat, …

Lees meer over het dementie-assistentiekaartje.

Kaartjes zijn verkrijgbaar via ECD brOes.

 

dementiekaartje

Mini-symposium Fazodem

 fazodem Op maandagavond 6 februari wordt om 20 uur het FAZODEM-project in Antwerpen afgesloten met een mini-symposium. Het thema van de avond is ‘Farmaceutische zorg bij dementie’. Op het programma staan o.a. een voordracht over de behandeling van dementie waarin vanuit wetenschappelijk onderzoek een stand van zaken wordt gegeven naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer, een toelichting over de samenwerking tussen arts en apotheker bij dementie en de voorstelling van het FAZODEM-project. Meer info en inschrijven: klik hier

Gloednieuwe fotodatabank onthoumens.be

De campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ zal vanaf volgend jaar een nieuwe dynamiek krijgen, maar ECD Vlaanderen heeft alvast een vervroegd kerstcadeau in petto. Sinds enkele dagen kan je op de campagnewebsite terecht voor een kersverse fotodatabank met meer dan 40 beelden van mensen met dementie, gemaakt door fotografe Evy Raes. De foto’s hebben één gemeenschappelijke boodschap: mensen met dementie zijn veel meer dan hun aandoening!

Nieuwsgierig? Via deze link kan je alle nieuwe foto’s bekijken en gratis aanvragen in hoge resolutie!

 zoenen_1

Tovertafel uitgetest bij Residentie Edelweiss

tovertafel

Er wordt heel wat ontwikkeld om het leven van personen met dementie aangenamer te maken. De tovertafel bijvoorbeeld beweert ouderen met dementie in beweging te brengen. Het werkveld vraagt zich dan af in welke mate dit klopt en gezien de prijs is het niet evident er even eentje aan te schaffen om te zien wat het geeft. Dus is er nu de mogelijkheid om de tovertafel een maand uit te proberen. Daar zijn ze bij Residentie Edelweiss te Anderlecht op ingegaan. Momenteel zijn ze daar aan de slag met de projector die lichtanimaties tevoorschijn tovert op eender welke tafel. Weldra kunnen ze dus laten weten wat hun bevindingen zijn.

< boven > < venster sluiten >