Nieuwsbrief brOes september 2017

Expertisecentrum Dementie brOes

www.facebook.com/ecdbroes/
Vind ons op Facebook

broes@dementie.be

02 778 01 70

Haachtsesteenweg 76

1210 Sint-Joost-ten-Node

dementie.vlaanderen

Om dementie in de samenleving onder de aandacht te brengen organiseert ECD brOes van 20 t.e.m. 27 september de “Dementie Dicht Baa”-week.

Tal van activiteiten staan op het programma, in samenwerking met heel wat partners. Te starten met de Brusselse bibliotheken en scholen. We geloven dat sensibilisering op jonge leeftijd kan starten.

Daarom brengt brOes een nieuw verhaal met de Kamishibai, een eeuwenoude Japanse traditie van verhalen vertellen. Een papieren film over dementie, speciaal ontworpen voor kinderen van het 3e en 4e leerjaar . Er wordt gezongen en er is ruimte voor veel interactie.

In de 20 openbare bibliotheken die Brussel rijk is zullen gedurende deze week ook thematafels staan met zowel nuttig als literair materiaal over dementie.

Momenteel loopt in Vlaanderen en Brussel ook de 2e editie van De Alzheimer Code, een project dat dementie bespreekbaar wil maken met een sociaal, artistiek en cultureel programma.

Op woensdag 27 september zorgt het Muntpunt ervoor dat het Honderdhandenhuis even verandert in het Honderd-Herinneringen-Huis. Een leesmoment en creatieve workshop over  herinneren en vergeten, houden en loslaten, blijven wie je bent. Voor kinderen van 5 tot 10 jaar, begeleid door mensen met dementie en brOes. Je kan er nog bij zijn. Inschrijven kan via Muntpunt.be

Daarnaast hebben kinderen van de 5e klas van Sint-Jan-Berchmans vorm gegeven aan het levensboek van een oudere in hun omgeving. Het boek van mijn leven wordt op 27 september voorgesteld en kan vanaf dan ook uitgeleend worden.

Op donderdag 21 september vindt er in Lokaal Dienstencentrum De Kaai in Anderlecht een praatcafé dementie plaats. Het thema is Dementie en thuiszorg. Welke thuiszorgdiensten bestaan er en welke hulp bieden zij aan? Welke hulpmiddelen bestaan er in de thuiszorg?

Voor mantelzorgers, personen met dementie en andere geïnteresseerden. Er is ruimte voor vragen en ervaringen kunnen worden gedeeld in een gemoedelijke sfeer. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis.

Locatie is LDC De Kaai, Bergensesteenweg 436, 1070 Anderlecht. We starten om 14u en eindigen rond 16u30.

Meer info over de praatcafé’s vind je hier.

Professionals die bezig zijn met de zorg voor personen met dementie in het diverse Brussel worden door de Erasmus hogeschool uitgenodigd op een netwerk event.

Inschrijven is noodzakelijk en kan via deze weg.

 

In samenwerking met Home Heydeken verzorgt brOes deze infosessie over het begeleiden van personen met dementie. Home Heydeken voorziet in het kader van de week van dementie heel wat activiteiten voor hun bewoners en familieleden.

Woonzorgcentrum Pagode organiseert naar aanleiding van de week van dementie ook heel wat activiteiten. Zo staan er een stimulerend verwenontbijt, een bezoek aan Planckendael, een aperitiefmoment met fingrfood en een reminiscentietentoonstelling op het programma. Pagode wil als woonzorgcentrum ook toegankelijk zijn voor de buurt dus iedereen is welkom om eens te komen kijken.

Andere woonzorgcentra die in de week van dementie hun programma willen bekendmaken kunnen dit steeds doen via brOes.

< boven > < venster sluiten >