Nieuwsbrief ECD Contact januari 2017

Nieuws vanuit ECD Contact

Chantal neemt een nieuwe uitdaging aan

chantal 2016 Onze collega Chantal Grauwels werkte vele jaren met hart en ziel en vooral met veel enthousiasme als consulente binnen ECD Contact. Als ergotherapeute en dementie-expert stond ze met raad en daad paraat voor zowel de hulpverleners als de mantelzorgers en de Limburgers met dementie. Ze was een sterke schakel in het ECD Contact-team en we zullen haar missen!

Chantal is inmiddels voltijds werkzaam in Hogevijf, OCMW Hasselt, als ergotherapeute en referentiepersoon dementie.

Een grote dankjewel, Chantal, en veel succes!

 

Vorming voorjaar 2017

1.‘Dementie en psychiatrie’ (30/03/2017):  bekijk het programma en schrijf in!

2.  ‘Intimiteit, seksualiteit en dementie: bespreekbaarheid en handvaten voor het ondersteunen van seksualiteit van mensen met dementie’ (11/05/2017): bekijk het programma en schrijf in!

3. ‘Kennismaking met Validation’ (18 en 19/05/2017):  bekijk het programma en schrijf in!

4. Navorming voor Limburgse referentiepersonen dementie (‘Reflectiedagen’): volzet

5. Opleiding referentiepersoon dementie (jan-juni 2017): volzet

 

Vorming najaar 2017

ECD Contact organiseert ook deze vormingen/opleidingen in het najaar:

  • Expertendag 2017: zie verder
  • Avondactiviteit met Vlaams-Nederlandse documentaire en boek over jongdementie
  • Opleiding (3 halve dagen) over het lerend vermogen van mensen met dementie
  • Workshop “Anders communiceren met personen met dementie, doe-voel-ervaar-namiddag”

Meer info lees je in onze volgende nieuwsbrieven.

 

Expertendag 2017: save the date!

De expertendag 2017 ‘Dementie, vergeet de familie niet!’ zal plaatsvinden op 7 september. Het programma en inschrijfmodaliteiten lees je in de nieuwsbrief van februari.

 

Praatcafés dementie en Familiegroepen (jong)dementie 2017

De programmatie van de Limburgse praatcafés dementie en familiegroepen (jong)dementie is te vinden op onze website!

Maak dit aanbod mee bekend aan Limburgse mantelzorgers van personen met dementie!

 

Denk je er aan een praatcafé dementie op te starten?

Dan heb je wellicht vele vragen over hoe je dit kan aanpakken. Biedt je organisatie een praatcafé dementie alleen aan of is een samenwerking met andere partners in je regio mogelijk? Of sluit je best aan bij een reeds bestaand praatcafé in de naburige gemeente(n)? Hoe vaak organiseer je een praatcafé dementie, wie en hoe nodig je uit? Hoe leg je het jaarprogramma vast? Waar vind je sprekers?

Op deze en vele andere vragen biedt ECD Contact een antwoord tijdens een infomoment op 17/01/2017, 14-16u.

Lees hier meer.

Geef ons een seintje via katrien.moors@ocmwhasselt.be als je er graag wil bij zijn!

 

DementieLinken (overlegplatforms dementie in Limburg) 2017

Ook in 2017 organiseert ECD Contact 8 ‘dementieLinken’. In deze overlegplatforms dementie komen zorg- en hulpverleners van personen met dementie uit de regio samen om kennis en expertise te delen en te netwerken.

Heb je interesse om deel te nemen aan een dementieLink in je regio? Laat het ons dan weten via ecd.contact@ocmwhasselt.be en we zenden je een uitnodiging (met agenda en locatie) toe!

Heb je zelf punten die je zou willen bespreken, dan mag je ze altijd doorsturen !

Mis je contacten binnen je nabije netwerk en wil je hen ook uitnodigen voor de komende dementieLinken, stuur dan zeker hun contactgegevens door.

Lees hier meer info en vind de data en locaties van 2017!

 

facebookECD Contact succesvol op facebook

Klik ‘ vind ik leuk’ en volg al onze initiatieven!

 

 

Nieuws vanuit Limburg

“Als dementie je raakt”

Info- en ontmoetingsreeks, voorjaar 2017

De partners in het ‘Inloophuis dementie’ te Overpelt organiseren deze reeks voor mantelzorgers die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgen. In 6 bijeenkomsten worden inzichten, kennis en tips meegegeven en is er ruimte voor het delen van ervaringen met lotgenoten. Gelijktijdig wordt er opvang voorzien voor de persoon met dementie (aangeven bij inschrijving). Lees meer.

 

Psycho-educatie ‘dementie en nU’

CM Limburg organiseert, in samenwerking met WZC Immaculata Overpelt, opnieuw het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nU’ in het voorjaar van 2017. Lees meer.

 

Boek en voordracht ‘Dansen op de stilte’

Het boek

De Nederlands-Limburgse Ingrid Schouten-Minten beschrijft hoe het voelt om haar moeder bij te staan en in alles te begeleiden, terwijl langzaam maar zeker het ragfijn gesponnen web van dementie zich om haar moeder sluit. ‘Het lijkt op het begin van dementie…’, zo luidt de diagnose van de geriater na diverse onderzoeken bij een 86-jarige vrouw. Vanaf dat moment verandert het leven van haar en haar dochter, die er alles aan doet om het leven voor haar moeder zo aangenaam mogelijk te maken. …

In dit boek wordt proza afgewisseld met poëzie, waardoor aan de gevoelens meer diepgang wordt gegeven.

ISBN : 978-90-812571-5-2 Prijs : € 14,95

Het boek kan eveneens uitgeleend worden bij ECD Contact (na afspraak via ecd.contact@ocmwhasselt.be of 011/30.88.51)

De voordracht

tijdens een familie-avond, een familiegroep dementie of een praatcafé dementie

De schrijfster is bereid haar verhaal te komen brengen in Belgisch Limburg! Haar voordracht duurt ongeveer 45 minuten, waarna uiteraard vragen gesteld kunnen worden.

Kostprijs: € 75 + verplaatsingskosten.

Meer info: makanga@ziggo.nl

dansen-op-de-stilte-foto

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

Website www.onthoumens.be pakt uit met gloednieuwe fotodatabank

onthoumens Sinds kort kan je op de campagnewebsite ‘Vergeet dementie, onthou mens’ terecht voor een kersverse fotodatabank met meer dan 40 beelden van mensen met dementie, gemaakt door fotografe Evy Raes. De foto’s hebben één gemeenschappelijke boodschap: mensen met dementie zijn veel meer dan hun aandoening!

Nieuwsgierig? Via deze link kan je alle nieuwe foto’s bekijken en gratis aanvragen in hoge resolutie!

 

Dinsdag 7 februari 2017: studiemiddag ‘Oog voor Mantelzorg’

Er wordt steeds meer verwacht van mantelzorgers. Maar ook de mantelzorger heeft baat bij een helpende hand en een luisterend oor. In Nederland wordt gewerkt met driehoekskunde, in Engeland werkt men met ‘triangle of care’, in Vlaanderen krijgt triadisch werken steeds meer belangstelling.

Thomas More – Vonk3 en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseren in samenwerking met de Provincie Antwerpen een studiemiddag rond triadisch werken. We stellen er ook het vormingsmateriaal ‘Oog voor Mantelzorg’ voor.

oog-voor-mantelzorg

 

Interesse? Schrijf je in via deze link.

 

Dinsdag 21 februari 2017: Studiedag ‘Zekerheid voor mensen met dementie. Hoe politie kan helpen’

studiedag-politeia-politie Politea presenteert i.s.m. ECD Vlaanderen, SEL Zuid-West-Vlaanderen en ECD Sophia de studiedag ‘Zekerheid voor mensen met dementie. Hoe de politie kan helpen.’ Met o.a. Alain Remue en Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.Lees meer.

 

Lancering gesprekswijzer ‘Wijzer in gesprek met mantelzorgers over dementie’

gesprekswijzer Op het Overlegplatform Dementie zorgregio Mechelen werd op 17 november een gesprekswijzer voorgesteld om professionelen te helpen bij het contact met mantelzorgers van personen met dementie. Deze ‘wijzer’ in de vorm van een waaier is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen PGN en SEL TOM vzw. De gesprekswijzer kwam tot stand door de inbreng van diverse zorgpartners na verschillende Overlegplatforms Dementie. De gesprekswijzer bevat 15 tips om goed te communiceren met mantelzorgers en 15 vragen die kunnen helpen om met hen een zinvol gesprek te voeren. De prijs bedraagt 2 euro per stuk.

‘Wijzer in gesprek met mantelzorgers over dementie’ is te bestellen bij ECD Orion ism PGN, Lange Ridderstraat 20, 2800 Mechelen door te mailen naar pgn@dementie.be.

 

 

< boven > < venster sluiten >