Praatcafés dementie en Familiegroepen (jong)dementie in Limburg

Zorg dragen voor een persoon met dementie wordt wel eens vergeleken met ‘reizen zonder kompas‘. De weg is niet uitgestippeld en er dienen zich onderweg vaak onverwachte situaties aan. Het vergt veel energie om je weg te vinden in het labyrint van dementie. Door de zorg te delen met anderen wordt het gewicht van die zorg verdeeld.

Lotgenoten kan je zowel in de praatcafés dementie als in de familiegroepen (jong)dementie vinden. In beide lotgenotencontacten wordt er gestreefd naar een zo gemoedelijk en informeel mogelijke sfeer. Er is volop gelegenheid om onderling ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Gewoon luisteren kan echter ook.

In de praatcafés dementie wordt met een vast programma gewerkt. Onder leiding van een gespreksleider en met behulp van andere gastdeskundigen wordt informatie over dementie aan de aanwezige mantelzorgers (en personen met dementie) gegeven. Telkens staat een ander onderwerp centraal.

In de familiegroepen (jong)dementie daarentegen wordt meestal niet met op voorhand vastliggende thema’s gewerkt. De aanwezige mantelzorgers delen, vaak in kleinere groepen, hun verhaal met elkaar en vinden op die manier ondersteuning en advies van andere ervaringsdeskundigen. Op vraag van de groepsleden kan een gastspreker uitgenodigd worden om een bepaald thema m.b.t. dementie toe te lichten. De familiegroepen worden georganiseerd in samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw.

De praatcafés dementie in Limburg

Binnen Limburg vinden er momenteel op 13 verschillende locaties praatcafés dementie plaats, namelijk in Hasselt, Genk, Beringen/Ham/Leopoldsburg/Paal/Tessenderlo, Bocholt, Bree/Oudsbergen, Sint-Truiden, Pelt/Hamont-Achel, Kinrooi, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Houthalen-Helchteren, Maaseik en Heers.

Deze ontmoetingen worden plaatselijk georganiseerd door verschillende plaatselijke organisaties, die binnen de Werkgroep Dementie Limburg (in het leven geroepen in 2005 en gecoördineerd door ECD Contact) 2 à 3 jaarlijkse afstemmingsvergaderingen plannen om data vast te leggen en thema’s/sprekers onderling te verdelen zodat er een verscheidenheid van info binnen Limburg te vergaren valt.

Het overzicht van de Limburgse praatcafés dementie voorjaar 2024 is hier te vinden.

  • Opgelet: schrijf u steeds in (via het vermelde telefoonnummer of e-mailadres).

 

De Familiegroepen/ondersteuningsgroepen (Jong)Dementie in Limburg

Binnen Limburg vinden er momenteel op 9 locaties Familiegroepen Dementie plaats, namelijk in Beringen, Bree-Maaseik, Lummen, Pelt, Bilzen, Peer, Lanaken, Sint-Truiden en Herk-de-Stad.

Op 4 locaties worden Familiegroepen/ondersteuningsgroepen Jongdementie georganiseerd, namelijk in Pelt, Genk, Hasselt en Bilzen-Tongeren-Riemst.

In Peer vindt eveneens de Familiegroep Frontotemporale dementie plaats.

Plaatselijke organisaties en vrijwilligers bieden de familiegroepen aan, ondersteund door de Alzheimer Liga Vlaanderen.

Meer informatie:

Familiegroepen Dementie:

Beringen

Lummen

Bree – Maaseik

Overpelt

Bilzen

Peer

Lanaken

Sint-Truiden

Herk-de-Stad

Houthalen-Helchteren: start binnenkort

 

Familiegroepen Jongdementie:

Overpelt

Genk

Hasselt 

Tongeren-Riemst-Bilzen

 

Familiegroep Frontotemporale dementie:

Peer