Dementievriendelijke gemeenten

Een dementievriendelijke stad/gemeente zorgt ervoor dat mensen met dementie nog meetellen en maakt van het behouden van hun sociale identiteit een vanzelfsprekendheid.

Focus ligt op het bevorderen van sociale inclusie en het behoud van autonomie, kortom het bevorderen van de levenskwaliteit van de inwoners met dementie én hun mantelzorgers.

Het zijn de warmte, betrokkenheid en menselijkheid van iedereen binnen de gemeente die de realisatie van de dementievriendelijke acties kunnen waarmaken.

Waarom dementievriendelijke gemeenten?

  • Omdat we het over een mensenrecht hebben.
  • Omdat het gaat over de levenskwaliteit van veel mensen.
  • Omdat ‘dementievriendelijk’ ook ‘mensvriendelijk’ betekent.
  • Omdat iedereen recht heeft op samen-leven.
  • Omdat mensen met dementie burgers zijn zoals u en ik.
  • Omdat het ook in het belang is van u en uw gemeente.

Bron: Dementievriendelijke gemeenten. Een inspirerende gids (2011)

 

Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie en hun manifesten “Hand in hand” en “Stap voor stap”

Eind oktober 2018 werd er een Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie opgericht onder impuls van de Vlaamse bewustmakingscampagne “Vergeet dementie, onthou mens”. Deze werkgroep wil mensen met dementie en hun naasten een krachtige stem geven en de Vlaamse samenleving aanmoedigen om de autonomie van mensen met dementie en hun mantelzorgers te versterken.

In mei 2019 lanceerde deze groep het allereerste manifest voor Vlaanderen van mensen met dementie. Dit manifest “Hand in hand” wil een warme oproep zijn aan de hele samenleving om gehoor te geven aan mensen met dementie. Dementie is een langzaam proces waarbij de hersenen steeds moeizamer functioneren. Terwijl mensen met dementie niet meer alles weten, worden zij door de maatschappij vaak vergeten. Samen willen we het taboe doorbreken en werken aan een dementievriendelijke samenleving! Hoort en zeg het voort!

Bekijk hier het filmpje van “Hand in hand”.

In het najaar van 2020 realiseerde deze groep haar sportmanifest “Stap voor stap”. Bewegen is belangrijk voor onze gezondheid en om sociaal actief te blijven. Voor iemand met dementie is dat niet altijd even vanzelfsprekend.  De 7 tips komen van mensen die zelf dementie hebben en hun mantelzorgers.

Bekijk hier het filmpje van “Stap voor stap”.

Hasselt gestart als dementievriendelijke gemeente

In september 2020 lanceerde Hasselt zichzelf als dementievriendelijke stad. De komende jaren wordt, voornamelijk vanuit de noden en beleving van de Hasselaren met dementie en hun mantelzorgers, een dementievriendelijk beleidsplan met tal van dementievriendelijke initiatieven uitgewerkt.

 

Hasselt Zorgstad nodigt uit! Alle Hasselaren en iedereen die als professional of vrijwilliger in Hasselt betrokken is met dementie(zorg) is welkom om de digitale X-avond: Hasselt, dementievriendelijke stad.

26/11/20, 19u-20u30.

Meer info en inschrijven.

 

 

Zutendaal gestart als dementievriendelijke gemeente

Zutendaal nam op 21 september 2019 de aftrap als dementievriendelijke gemeente met de Zutendaalse kortfilm ‘Le Temps Qui Reste’ en muzikaal intermezzo.

Op regelmatige tijdstippen worden nieuwe initiatieven m.b.t. dementie, zoals een infomoment of een theaterstuk, georganiseerd.

 

Kinrooi gestart als dementievriendelijke gemeente 

De kick-off van Kinrooi als dementievriendelijke gemeente vond plaats op 17/10/19 met de theatervoorstelling “Mijn hele leven is tijd”.

In het najaar van 2019 ontvingen geïnteresseerde Kinrooise handelaars het label “dementievriendelijke ondernemer”.

In kader van dementievriendelijk Kinrooi richten de preventieraad en de dienst zorg en ouderen zich op de lokale ondernemers. Na het volgen van vorming over dementie, verzorgd door ECD Contact, mogen lokale handelaars zich ‘dementievriendelijke ondernemer’ noemen en ontvangen ze het label dat ze in hun zaak kunnen ophangen.

 

“(H)Eerlijk op stap met personen met dementie in Hasselt en Zonhoven”

In 2011 ontwikkelde ECD Contact, i.s.m. stad Hasselt en gemeente Zonhoven, drie wandelingen voor personen met dementie in Hasselt en Zonhoven.

De eerste wandeling “Het herinneringspad, een wandeling in het charmante verleden van Hasselt” focust op het ophalen van herinneringen of ‘reminisceren’. Enkele bezienswaardigheden in deze wandeling zijn de Minderbroederskerk, het oud Gasthuis en het Begijnhof.

borrelmannekeTijdens de tweede wandeling “De zinnenprikkelende wandeling, verwen je zintuigen in Hasselt” worden alle zintuigen aangesproken en verwend. De zintuiglijke ontwikkeling van personen met dementie blijft immers het langst bewaard en is aldus hét communicatiemiddel bij uitstek. In deze wandeling wandelen we ondermeer langs het Demermanneke, ’t Sweert, de Ossekoppen en de Virga Jessebasiliek.

De derde wandeling in het groene Zonhoven biedt personen met dementie die vertrouwd zijn met de natuur de mogelijkheid om tot rust te komen. In “De natuurlijke wandeling rond de Holsteen, een afwisselend landschap met een menselijk verleden” ontdekken de wandelaars ondermeer de Holsteen, een rendierjagerskamp, heidevelden en een vakwerkhoeve.

 

 

 

Het initiatief vertrekt van het positieve, niet van het verlies. Genieten is het kernwoord! 

Deze wandelingen kunnen individueel of in groep gebeuren. Begeleidende brochures met de wandelroutes en extra informatie, op maat van de persoon met dementie, zijn verkrijgbaar aan twee euro op de toeristische diensten van Hasselt en Zonhoven. De opbrengst wordt geschonken aan toekomstige dementievriendelijke initiatieven in Hasselt en Zonhoven. Indien gewenst kunnen de wandelingen begeleid worden door een gids. Deze begeleiding biedt een meerwaarde voor de wandelaar aangezien de gids beschikt over meer informatie over de bezienswaardigheden, anekdotes vertelt en gebruik maakt van allerhande materialen ter illustratie. Meer informatie over de begeleiding door een gids is verkrijgbaar op de toeristische diensten van Hasselt en Zonhoven.

Bekijk hier een filmpje over de wandelingen.

In november 2014 verscheen in Maczima, het magazine voor chronisch zieke mensen en mantelzorgers, vanuit Ziekenzorg CM, een hartverwarmend artikel over deze drie wandelingen voor personen met dementie.

rita-wandeling

Contact: ECD Contact, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt, 011/88.83.84. ecd.contact@hogevijf.be

Toerisme Hasselt, Maastrichterstraat 59, 3500 Hasselt 011/23.95.40 Toerisme Zonhoven, Heuvenstraat 4, 3520 Zonhoven 011/81.04.80

Lees hier meer over ‘(H)Eerlijk op stap met personen met dementie in Hasselt en Zonhoven’.

Bekijk hier de Inspiratiegids “Dementievriendelijke gemeenten”.

banner-onthou-mens

 

 

 

Aan de slag als dementievriendelijke gemeente

  1. Infoavond ‘Op weg naar een dementievriendelijk beleid in uw gemeente’

Op 3/4/2019 organiseerde ECD Contact i.s.m. ECD Tandem (regio Turnhout) en de Verenging van Vlaamse Steden en Gemeenten een informerende en inspirerende infoavond voor nieuwe lokale besturen en zorgverleners in de zorg voor personen met dementie uit de regio Turnhout en de provincie Limburg.

 

Bekijk hier de presentaties.

2. Call to action

(VVSG, ism ECD Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad) a.d.h.v een interactief doe-boek “Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen”.

 

3. Netwerkmoment dementievriendelijke gemeenten

Op 31/1/2020 en 17/11/20 nodigt ECD Contact alle Limburgse gemeenten, die een dementievriendelijk beleid uitwerken, uit voor een provinciaal netwerkmoment. Focus ligt op kennis en ervaringen delen. Interesse? mail naar anneleen.janssens@hogevijf.be.

 

Nuttige links

 

Overzicht en prognose (2018-2035) van het aantal personen met dementie in de Limburgse gemeenten