Dementievriendelijke gemeenten

Een dementievriendelijke stad/gemeente zorgt ervoor dat mensen met dementie nog meetellen en maakt van het behouden van hun sociale identiteit een vanzelfsprekendheid.

Focus ligt op het bevorderen van sociale inclusie en het behoud van autonomie, kortom het bevorderen van de levenskwaliteit van de inwoners met dementie én hun mantelzorgers. Het zijn de warmte, betrokkenheid en menselijkheid van iedereen binnen de gemeente die de realisatie van de dementievriendelijke acties kunnen waarmaken.

 

Reeds heel wat Limburgse steden en gemeenten werken aan een dementievriendelijk beleid. Denk bijvoorbeeld aan Lummen, Genk, Kinrooi, Zutendaal, Hasselt, Hechtel-Eksel, Zonhoven.

Vragen over dit thema of interesse om ook een dementievriendelijke stad of gemeente te worden? Informeer je via ecd.contact@hogevijf.be.

 

Aan de slag als dementievriendelijke stad/gemeente? Laat je alvast inspireren door onderstaande info!

1. Call to action

(VVSG, ism ECD Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad) a.d.h.v een interactief doe-boek “Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen”.

 

2. Netwerkmoment dementievriendelijke gemeenten

Enkele keren per jaar nodigt ECD Contact alle Limburgse gemeenten, die een dementievriendelijk beleid uitwerken, uit voor een provinciaal netwerkmoment. Focus ligt op kennis en ervaringen delen. Interesse? mail naar ecd.contact@hogevijf.be.

3. Infoavond ‘Op weg naar een dementievriendelijk beleid in uw gemeente’

Op 3/4/2019 organiseerde ECD Contact i.s.m. ECD Tandem (regio Turnhout) en de Verenging van Vlaamse Steden en Gemeenten een informerende en inspirerende infoavond voor nieuwe lokale besturen en zorgverleners in de zorg voor personen met dementie uit de regio Turnhout en de provincie Limburg.

Bekijk hier de presentaties.

4. Vormingspakket Dementievriendelijke samenleving

Steeds meer Limburgse steden en gemeenten werken aan een dementievriendelijk beleid. In kader van hun dementievriendelijke initiatieven willen dementievriendelijke steden/gemeenten hun burgers en/of handelaren sensibiliseren over dementie en een dementievriendelijke samenleving, bijvoorbeeld door het aanbieden van vorming.
ECD Contact biedt daarom een vormingspakket met laagdrempelige vormingen voor de burgers en handelaren. 

5. Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie en hun manifesten 

Eind oktober 2018 werd er een Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie opgericht onder impuls van de Vlaamse bewustmakingscampagne “Vergeet dementie, onthou mens”. Deze werkgroep wil mensen met dementie en hun naasten een krachtige stem geven en de Vlaamse samenleving aanmoedigen om de autonomie van mensen met dementie en hun mantelzorgers te versterken.

Sindsdien lanceerde deze groep drie manifesten. Dit zijn telkens warme oproepen om gehoor te geven aan mensen met dementie in de maatschappij.

Hanteer de informatie van de Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie en hun manifesten als inspirerende informatie in je dementievriendelijke stad of gemeente!

6. Nuttige links

7. Overzicht en prognose (2018-2035) van het aantal personen met dementie in de Limburgse gemeenten