Nieuwsbrief ECD Contact april 2018

Nieuws vanuit ECD Contact

 

Vormingen ECD in de kijker

 

TIP: Opleiding Referentiepersoon dementie 2019 te Hasselt

 • Inschrijven kan vanaf deze zomer via de link die te vinden is in de nieuwe vormingsbrochure 2018-2019 van ECD Vlaanderen.  Hou hiervoor ook deze nieuwsbrief en www.dementie.be in het oog!
 • Praktisch: 11 donderdagen tussen 24/1/19 en 6/6/19
 •  hier vind je de eerste info.

Nieuwe boeken uit te lenen bij ECD Contact

Een nieuw geheugenpaleis. Kasper Bormans
Dagelijks leven met dementie, een blik achter de voordeur. Anne-Mei The
Handig bij dementie, minder geheugen meer gevoel. Ruud Dirkse & Lenie Vermeer
Ruimte maken voor verlies en rouw in therapie. Claes Gerd et al.
Nachtrust bij dementie, stappenplan voor een niet-medicamenteuze aanpak. Nele Spruytte et al.

Meer informatie over de bibliotheek van ECD Contact.

 

Scholenkoffer dementie lager onderwijs

ECD Contact lanceerde recent de “scholenkoffer dementie lager onderwijs”. Doel is het thema dementie bespreekbaar te maken in de klas. Spelenderwijs worden kinderen geïnformeerd en leren ze wat er met mensen gebeurt wanneer ze aan dementie lijden.

Alle Limburgse lagere scholen wordt aangeboden om de scholenkoffer dementie lager onderwijs kosteloos uit te lenen gedurende 6 weken. Leerkrachten kunnen ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met lees- en prentenboeken, beeldmateriaal, muziek, spelletjes, een verteltheater en zoveel meer. Een bijhorende uitgebreide handleiding biedt hierbij de nodige informatie en ondersteuning. Anderzijds kan er ook beroep gedaan worden op de referentiepersoon dementie en/of het ergo-team van het naburige woonzorgcentrum om te ondersteunen in de klas.

Lees hier meer.

Bij succes kan dit aanbod ook in de andere Vlaamse provincies uitgerold worden.

Nieuws vanuit Limburg

 

Referentiepersoon dementie gezocht

De vzw Christelijk Woon- en Zorgcentra zoeken een nieuwe referentiepersoon dementie voor hun campus H. Catharina te Zonhoven.

Lees de vacature.

 

De Alzheimer Liga Vlaanderen zoekt meer vrijwilligers in Limburg

Help jij mee samen DEMENTIE draagbaar maken?

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw is een patiënten- en vrijwilligersvereniging van, voor en door familieleden en mantelzorgers van personen met (jong)dementie.

Wij zoeken enthousiaste mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor onze activiteiten.

Dat kan door:

 • regionale Familiegroepen (Jong)Dementie op te starten en/of mee te ondersteunen.
 • een luisterend oor aan te bieden bij onze gratis luister- & infolijn, Alzheimer Phone National.
 • een vorming, infostand of evenement mee te helpen organiseren.
 • mee te werken aan onderzoek.
 • je op ons secretariaat in te zetten.
 • je stem te laten horen in één van onze werkgroepen (evenementen, communicatie, vrijwilligersbeleid en onderzoek).

Interesse? Neem contact op met de educatief stafmedewerker: laura.weyns@alzheimerliga.be of bel naar +32(0)495 21 41 19.

 

OCMW Hasselt start met Infopunt dementie

Sinds 13 maart organiseert HOGEVIJF in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Contact een infopunt dementie op de zorgcampus Banneux. We bieden met dit project informatie en advies aan voor iedereen die op de één of andere manier betrokken is bij dementie. Lees hier meer.

 

Schrijf je nu in voor de Limburgse wandeling tegen dementie

op zondag 19 augustus 2018 organiseert mantelzorger Fabienne Scheepers voor de derde maal op rij de wandeling tegen dementie, ten voordele van het Alzheimer Research Centre van de KU Leuven. Dit jaar gaat de wandeling door in Vliermaalroot, Kortessem. Neem een kijkje op de website en aarzel niet om je alvast in te schrijven via het contactformulier of via fabienne.schepers@hotmail.com.

 

Vakanties voor mantelzorgers voor personen met dementie

 • Organisatie door S-Plus en haar mantelzorgvereniging: lees hier meer.
 • Organisatie door Samana: lees hier meer.

Nieuws vanuit Vlaanderen

Vlaamse regering keurt visienota residentiële ouderenzorg goed

De Vlaamse Regering keurde op Goede Vrijdag 2018 de visienota residentiële ouderenzorg goed. Voor de Vlaamse overheid dient het woonzorgcentrum een échte thuis te zijn voor kwetsbare personen. Dit betekent een stevige uitdaging voor de samenleving en voor zorgaanbieders. Opvallend is ook de aandacht van de overheid, naast de prevalentiecijfers, voor kwetsbare personen zoals mensen met dementie. Verder valt op dat er aandacht is voor de inspraak van de gebruiker, iets waar diverse auteurs in het verleden ook al een lans voor gebroken hebben.

Belangrijk is de link naar kleinschaligheid en kleinschalig (genormaliseerd) wonen, ook een aandachtspunt willen we komen tot goede dementiezorg. De nota erkent de specifieke deskundigheid die hiervoor nodig is: “De zorg voor personen met dementie vereist verdieping van kennis en expertise, een aangepaste bestaffing, alsook een kritische kwaliteitstoets van de werkzaamheid van de diverse aangewende benaderingen, werkmethoden, technieken en interventies met als toetssteen of ze effectief een positief effect op de kwaliteit van het leven en de autonomie van de persoon met dementie hebben.” Tenslotte ziet de overheid de woonzorgcentra als een van de vele onontbeerlijke actoren binnen de eerstelijnszorg. Je kan de integrale visienota residentiële ouderenzorg hier nalezen.

 

Stel je vragen over dementie aan de wetenschap!

Wetenschap zit overal: van de virussen in ons bloed, het eten op ons bord of de files op de weg, wetenschap doet er onderzoek naar. Maar van welke vragen lig jij soms wakker? En kan de Vlaamse wetenschap er een antwoord op bieden?

Heb je een prangende vraag over dementie voor de wetenschap, dan kan je die nu stellen! Dien ze voor 27 mei in op www.vraagvoordewetenschap.be of stem op de vragen die anderen reeds instuurden. Succes!

 

< boven > < venster sluiten >