Nieuwsbrief -Januari 2020
Expertisecentrum Dementie Meander
Kerkstraat 115
9200 Dendermonde
052/26 28 23
meander@dementie.be
www.dementie.be/meander
www.dementie.vlaanderen

facebook

Het is zo ver! 2020 is begonnen. Het expertisecentrum dementie Meander staat opnieuw klaar voor iedereen die vragen en advies nodig heeft. Ook wij maakten onze goede voornemens al op. Lees verder om te weten te komen wat ze zijn.

Meander wenst iedereen een schitterend nieuwjaar toe!

 

Open aanbod 2020

Meander biedt elk jaar verschillende formules aan waar je als professionele hulpverlener op kan inschrijven. Ook dit jaar staat er weer heel wat klaar; reeksen, intervisie, opleidingen, een workshop, losse ontmoetings-en leermomenten, …

Hieronder beschrijven we alvast onze plannen voor 2020. Neus dus zeker eens in ons aanbod en schrijf je snel in!

Doorheen het jaar voegen wij vaak nog nieuwe aanwinsten toe, dus hou zeker onze website in de gaten.

Dialogen over dementie

Opzoek naar een interactief ontmoetingsmoment waar je met andere professionele hulpverleners ideeën kan uitwisselen? Dan zijn de dialogen iets voor jou. Dit zijn interactieve leermomenten die los staan van elkaar en telkens doorgaan van 14u tot 16u.

Data Thema
20 februari 2020 Vroegtijdig zorgplanning bij personen met dementie
11 juni 2020 Seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie
1 oktober 2020 Contactrituelen bij personen met dementie
3 december 2020 Ethische dilemma’s bij personen met dementie

Voor meer informatie raadpleeg dan onze website.

Diepgaande vierdaagse over dementie

Deze vierdaagse opleiding richt zich naar mensen die willen kennis maken met de wereld van dementie op een gebundelde en doorgedreven manier. Hier krijg je kans om je inzichten als professionele hulpverlener verder uit te diepen.

6/03/2020 Medische aspecten
13/03/2020 Communicatie en belevingswereld van de persoon met dementie
20/03/2020 Omgaan met veranderend gedrag en familie
27/03/2020 Juridische aspecten en casuïstiek

Voor meer informatie, raadpleeg onze website.

Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie

Als referentiepersoon dementie beschik je over heel wat vaardigheden en kennis. Toch is levenslang leren ook voor hen van belang. Met deze reden biedt Meander jaarlijks 2 reeksen terugkomdagen voor referentiepersonen dementie aan. Hierin worden verscheidene interessante thema’s uitgediept en wordt er ook ruimte voorzien voor intervisie en uitwisseling met andere collega referentiepersonen.

Basis reeks:

23 januari 2020 Je functie waarmaken: uitwisseling over het eigen functioneren als referentiepersoon dementie
14 mei 2020 Communicatie in de zorg: in overleg met collega’s en directie
17  september 2020 Verborgen zorgvrager? Met familie in gesprek
10 december 2020 Hoe hou ik het vol? Over loslaten en zorg dragen

 

Verdiepende reeks:

6 februari 2020 Groepsdynamica in de zorg: Wat en hoe?
28 mei 2020 Projectwerking/methodisch werken – Hoe pak je dit aan?
24 september 2020 Kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie- Aan de slag met het referentiekader
17 december 2020 Thema invullen volgens de noden van de groep

Wilt u meer informatie over het reeds beschreven vormingsaanbod of wenst u zich in te schrijven?

Raadpleeg onze website via deze link.

Supervisiemomenten voor referentiepersonen dementie

Ben jij een referentiepersoon die opzoek is naar inspiratie en uitwisseling met mede referentiepersonen? Schrijf je dan in voor de reeks supervisiemomenten die Meander organiseert. Tijdens deze reeks van 4 halve dagen brengen we referentiepersonen dementie samen over de thema’s waar zij het willen over hebben.
Data
31/01/2020
8/05/2020
18/09/2020
11/12/2020

Voor meer informatie, raadpleeg onze website.

Workshop : Verbindend communiceren als ondersteuning in de zorg voor personen met dementie – 6 februari 2020

Door Lynn Cools – Oprichter van Biloba (www.bilobaverbindt.be)

Tijdens de workshop wordt er aan de slag gegaan  met het respectvol uitspreken van moeilijke boodschappen, het uitdrukken en ontvangen van behoeften, omgaan met kritiek en oordelen,… Dit allemaal gebaseerd “Verbindende communicatie” een model om op een krachtige en respectvolle manier in contact te komen met jezelf en de ander. Het inspireert om op een effectieve  manier te zeggen wat je verwacht en verwijten achterwege te laten. Door te communiceren vanuit gelijkwaardigheid zijn andere nu eenmaal sneller bereid om iets voor je te doen. Theoretische inzichten worden op een ervaringsgerichte manier en met veel oefeningen geïntegreerd. tijdens de workshop wordt er dan ook gewerkt met voorbeelden uit de werksituatie van de deelnemers. Denk maar aan conflicten met familie of mantelzorgers onderling.

Doelgroep: professionele hulpverleners in de zorg voor personen met dementie

Locatie: Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde

Datum: donderdag 6 februari 2020 van 9u tot 17u

Prijs: 115 euro (incl. handouts, broodjeslunch en koffie)

Meer informatie en inschrijven is mogelijk via volgende link.


 

Vormingen op aanvraag

Wil je graag een vorming rond het thema dementie organiseren? De medewerkers van Meander helpen u graag verder als externe vormingsverstrekker. Meander beschikt over een uitgebreid aanbod van vormingen die we binnen jouw eigen organisatie kunnen geven waardoor u geen tijd wordt verliest met verplaatsingen. Heeft u interesse in een vorming op aanvraag? Bekijk dan zeker ons overzicht eens om te weten te komen welke onderwerpen wij aanbieden en wat onze tarieven zijn.

Hieronder vind je alvast een voorsmaakje:

De juiste toon vinden in communicatie bij personen met dementie.

 

 

Als hulpverlener is een goede communicatie de sleutel tot goede zorg en ondersteuning voor je cliënt/ gebruiker of patiënt. Tijdens deze vorming gaan we aan slag met wat dementie dan toch wat anders maakt. Hoe we onze communicatie dienen aan te passen en te richten. Waar we op kunnen letten en waar we meer mogen op gaan focussen naarmate het proces vordert.

Nieuw – Door zijn ogen: In de wereld van dementie

Onder de slogan “laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken” bieden we sinds dit jaar een vorming aan die volledig bestaat uit interactieve oefeningen, waarin we hulpverleners op laagdrempelige en eenvoudige manieren laten ervaren hoe het is om met dementie te leven. Gedurende de vorming koppelen we vanuit hun ervaringen in groep terug over hoe we wij onze kijk en omgang aan hen kunnen aanpassen.

Haal meer uit je bezoek

Voor familie van een persoon met dementie is het niet altijd even evident om te weten wat er met hun geliefde aan de hand is. Ze weten niet altijd, hoe ermee om te gaan en hoe ze nog fijne momenten kunnen beleven als hun persoon met dementie thuis of in het woonzorgcentrum komen bezoeken. In deze vorming proberen we familie een duidelijke kijk te geven op wat er net gebeurt, wat hun naaste nodig heeft en hun inspiratie te geven over hoe ze op bezoek kunnen komen.

 

En nog meer….

Documentaire Mother in Netwerk Aalst op 24/01

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. Regisseur Kristof Bilsen volgt Pomm , die zich ontfermt over Elisabeth. Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen en dat weegt zwaar op haar gemoed. Ook een familie in Zwitserland besluit om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm.

In Netwerk Aalst op 24/01 om 20u met voorbespreking door ECD Meander

Inschrijvingen via Netwerk Aalst

Ontmoetingsgroep voor personen met dementie is op zoek naar nieuwe leden.

Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die graag deel willen uitmaken van deze ontmoetingsgroep. Ben jij een persoon met dementie? Of ken jij iemand met dementie graag zou aansluiten? Neem gerust met ons contact op.

Sinds enkele jaren biedt Meander ook aan personen met dementie een platform waar zij zelf hun verhaal kunnen vertellen. De ontmoetingsgroep is een plek voor personen met dementie waar zij onder begeleiding van een medewerker van het ECD samen met lotgenoten kunnen praten over hun ervaringen en uitdagingen die de ziekte met zich meebrengen. Kreeg jij onlangs de diagnose dementie en wil je hierover praten met andere personen in jouw situatie, kijk dan hier voor meer info.

Praatcafé dementie programma 2020

De praatcafés dementie van Oost-Vlaanderen hebben hun programma’s klaar voor 2020. Opnieuw kunnen familie, naasten en vrienden van personen met dementie terecht op de gratis infomomenten die over heel Oost-Vlaanderen georganiseerd worden.

Praatcafé dementie Dendermonde en Geraardsbergen-Ninove organiseren uitzonderlijk ook voor professionelen een vormingsavond. Ga dus zeker bij hen in het programma een kijkje nemen als je geïnteresseerd bent.

Ook de andere praatcafés dementie van Oost-Vlaanderen brengen een nieuw aanbod uit. raadpleeg zeker eens de website www.praatcafédementie.be voor alle programma”s.